Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Stina Nilsson jublar över segern i världscuppremiären. I morgon står Stina på startlinjen igen precis som ett helt gäng hungriga svenska åkare. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Stina Nilsson jublar över segern i världscuppremiären. I morgon står Stina på startlinjen igen precis som ett helt gäng hungriga svenska åkare. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Vilken pangstart på säsongen för Sverige

Världscuptävlandet är i gång denna VM-vinter. Och vilken härlig start för Sverige det blev på sprinten i finska Ruka idag.
Stina Nilsson imponerade storligen. Inte minst med hur bra hon åkte tekniskt på dagens sprint. Men det var många fler svenska glädjeämnen idag - och i morgon kliver Kalla, Olsson och Hellner in i leken också.

Efter den svenska premiären i Bruksvallarna var det svårt att veta hur de svenska åkarna skulle stå sig internationellt. Det var få utländska åkare med och på damsidan saknades Charlotte Kalla och Ida Ingemarsdotter på grund av sjukdom.

Känslan var ändå att de svenska landslagsåkarna åkte bra.

Idag fick vi första beviset på det.

Stina Nilsson dominerade sprinttävlingen - även om det till slut blev en knapp seger över Maiken Caspersen Falla. Men jämnt borde det ju vara. Falla vann ju sprintvärldscupen totalt förra vintern.

Stina tog då tre världscupsegrar i sprint, alla i fri stil. Nu kom den första i klassisk stil. Och som Stina åkte. Ingen annan åkare kunde gå rakt upp i de branta backarna med samma självklarhet och lugn i åkningen som Stina.

Mycket bra vallade skidor av det svenska vallateamet var en förklaring. Styrka, teknik och självförtroende hos Stina en annan.

Det var inte bara Stina av de svenska åkarna som såg bra ut tekniskt. Det gjorde väl i stort sett alla.

Två som stack ut extra här var också Calle Halfvarsson och Teodor Peterson. Också den duon åkte mycket fint i motluten utan stress i åkningen.

Totalt tio av tolv åkare klarade prologen. Tre finalplatser genom Stina, Calle och Teodor. Åtta åkare bland de 15 båsta. Det var inte annat än en pangstart på världscupsäsongen för Sverige.

Och nog skulle Sverige haft en finalåkare till. Emil Jönsson såg också han stark och rapp ut idag. Att Finn Haagen Krogh stängde Emil på upploppet i semifinalen borde gett honom en diskning och finalplats för Emil.

I morgon väntar distanslopp i klassisk stil i Ruka.

På damsidan är vi förstås mycket nyfikna på vad Charlotte Kalla står. Stina Nilsson åkte inte distansloppet i Bruksvallarna men nu står hon på startlinjen full med självförtroende. Känslan är att Stina blir att räkna med i morgon.

I Bruksvallarna hade Johan Olsson och Marcus Hellner en spännande envig. I morgon får vi se vad de står sig internationellt. Calle Halfvarsson åkte på bakhala skidor i Bruksvallarnas distanslopp och kunde inte hänga med Johan och Marcus. Med bra valla under skidorna i morgon vill han förstås vara före Olsson och Hellner i resultatlistan.

Vinterstudion startar sändningarna 9.15 i morgon.

Damer 10 km klassisk stil
Första start 12.00 CET

9. Hanna Falk
10. Anna Haag
27. Stina Nilsson
28. Ida Ingemarsdotter
59. Emma Wikén
60. Charlotte Kalla

Komplett startlista

Herrar 15 km klassisk stil
Första start 12.00 CET

12. Simon Andersson
25. Johan Olsson
27. Jens Burman
36. Daniel Richardsson
40. Marcus Hellner
84. Calle Halfvarsson

Komplett startlista

 

Senaste nyheterna

Martin Ponsiluoma går ut med startnummer 9 på lördagens jaktstart i Kontiolahti. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Startlistor skidskyttevärldscupen Kontiolahti lördag

I morgon lördag fortsätter skidskyttevärldscupen i finska Kontiolahti. Herrarna åker jaktstart och damerna stafett. Vi kan se fram emot spännande och roliga tävlingar med tanke på de svenska åkarnas s...
fis_bild

Längdvärldscupens final i Peking ställs in

Internationella skidförbundet, FIS, har tillsammans med organisationskommittén för OS i Peking, kommit överens om att mot bakgrund av den nuvarande globala situationen med Covid-19 så kommer inga för-...