Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

John Kristian Dahl, Team United Bakteries, spurtvann La Sgambeda i fjol. I morgon lördag är det dags för årets upplaga. FOTO: Visma Ski Classics.

John Kristian Dahl, Team United Bakteries, spurtvann La Sgambeda i fjol. I morgon lördag är det dags för årets upplaga. FOTO: Visma Ski Classics.

Ski Classics fortsätter i Italien

I morgon lördag är det dags för Visma Ski Classics första masstart efter helgens prolog men individuell start i Pontresina.
Fem varv på en 6 kilometer lång slinga väntar åkarna på La Sgambeda i Livigno, Italien.
Loppet sända på svt.se och i SVT Play.

Dameliten startar 10.00 och herreliten10.30. Som vi skrev tidigare i veckan har nu SVT den svenska sändningrätten av Ski Classics. Loppet kommer att visas i sin helhet på svt.se och på SVT Play. Kommentatorer är Ola Bränholm och Mattias Svahn. Vi kan också räkna med att tävlingen kommer att lyftas fram i Vinterstudion. Speciellt om det blir svenska framgångar.

Trots det varma vädret arrangörerna har lyckats slutföra en 6 km slinga som ska åkte fem gånger.

– Arrangörerna har gjort en imponerande arbete med banan under veckan. Under fyra dagar tid har de utökat slingan från 3,3 kilometer till 6. Med fem varv är nära den ursprungliga distansen 35 kilometer, säger Visma Ski Classics VD David Nilsson i ett pressmeddelande.

I herrklassen leder Petter Eliassen, Team LeasePlan efter prologen. På damsidan toppar Katerina Smutna, Team Santander som vann prologen med en ynka sekund före Britta Johansson Norgren. Svenskt också på tredje plats genom Sara Lindborg, Team Serneke somv var 20 sekunder efter Smutna i prologen.

I ungdomstävlingen, för åkare under 26 år, är det dubbelt svenskt bland killarna. Oscar Persson, Lager 157 Ski Team var 13 sekunder snabbare än Team IFK Moras Andreas Holmberg i prologen på placeringarna 14 och 19. Bland tjejerna toppar Kristin Antonsen, Team Synnfjell.

Under La Sgambeda kommer de första sprintpoängen delas ut. Efter 6 kilometer får de sju snabbaste herrarna och de tre snabbaste damerna sprintpoänge i kampen om den gröna sprintvästen.

De försvarande sprintmästarna från förra säsongen, Andreas Nygaard, Team Santander och Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team startar med gröna sprintvästarna.

Överraskande segrare i lagtävling förra helgen var Team Gel Intérim Rossignol. Detta är första gången lagtävlingen leds av en fransk lag. Laget som i år har schweiziska esset Seraina Boner i laget. Boner var femma i prologen men blir definitivt att räkna med när loppen blir längre.

Frågan är vad herrarna i laget kan göra på längre distanser. I prologen var Bastion Poirrier, Candide Pralong, Toni Livers, Adrien Mougel och Jérémie Millereau: tvåa, femma, sjua, åtta och tia.

Tvåa och trea i lagtävlingen är norska Team Santander och Team United Bakteries. Fyra är svenska Lager 157 Ski Team där Britta som sagt var tvåa i prologen och Fredrik Byström var starkast av alla svenska herråkare med en tolfte plats.

Vi hittar också de svenska Team Serneke och Team IFK Mora Skidklubb som nionde och tolfte lag i efter prologen.

16.00 i eftermiddag sänds en presskonferens live på Visma Ski Classics Facebook-sida.

Totalställning i Visma Ski Classics finns här

 

Senaste nyheterna

I morgon fortsätter skidskyttevärldscupen med sprinttävlingar i Kontiolahti, Finland. Nu laddar de svenska skidskyttarna om. FOTO: Svenska skidskytteförbundet.

Succéskidskyttarna laddar om för omgång två i Finland

Världscupen i skidskytte fortsätter med tävlingar i Kontiolahti ytterligare en omgång och samtliga åkare ur den svenska truppen stannar kvar för att tävla vidare. – Jag är väldigt nöjd med den starte...
Johannes Hösflot Kläbo och Emil Iversen står över resterade världscuptävlingar under 2020. FOTO: Vegard Wivestad Grött/Bildbyrån.

Kläbo och Iversen åker inte mer världscup det här året

Både Johannes Hösflot Kläbo Emil Iversen meddelar på måndagen att de inte kommer att åka några fler världscuptävlingar den här sidan nyåret. – Jag känner att skidåkning och tävlingar inte är särskilt...