Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Maria Nordström, Ulricehamns IF, leder Intersport Cup inför helgens tre deltävlingar i Boden. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Maria Nordström, Ulricehamns IF, leder Intersport Cup inför helgens tre deltävlingar i Boden. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Klart för cuptävlingar i Boden

Fredag till söndag är det dags för den andra tävlingshelgen i säsongens Intersport cup, den officiella nationella seniorcupen i längdskidor.
För juniorerna är det premiär för säsongens Scandic cup lördag och söndag.

Värd för denna tävlingshelg, en av de större under hela säsongen, är Bodens Skidallians och som vanligt när det är tävlingar i Boden så är Pagla Skidstadion centrum för evenemanget.

– Vilket intresse för att komma till Boden och tävla! utbrister tävlingsledare Göran Honkamaa när vi får en pratstund med honom.

– Vi kommer att ha över 400 startande dagligen på lördag och söndag. På fredag, när endast seniorerna tävlar, kommer närmare 140 åkare till start. Det kommer att bli en riktig skidfest och vi är redo i Bodens Skidallians! forsätter Honkamaa.

Officiella anmälningslistor för alla tävlingsdagar

Vintern har i år varit lite trög i norr då det har varit både varmt och snöfattigt men ett idogt arbete av skidalliansen gör att det i varje fall finns 3,3 km spår som är i tävlingsdugligt skick och om allt vill sig väl kanske ytterligare spår kan komma att användas under söndagens tävlingar.

Vid fredagens tävlingar kommer för första gången den nya regeln, att tävlingsjuryn kan lägga in teknikzoner efter banan där endast en viss teknik är tillåten, provas på en FIS-tävling arrangerad på svensk mark. Teknikzoner kommer att provas vid fler tillfällen under vintern och senare i vår utvärderas för att se om dessa kan hjälpa till att bevara den klassiska tekniken.

Som på tidigare tävlingar i klassisk teknik i vinter så gäller även den nya regeln att åkarens stavar inte får överstiga 83 procent av kroppslängden.

Helgens tävlingsprogram i Boden är följande:
Fredag 16 dec: 10/15 km K Intersport cup Lördag 17 dec: Sprint K Intersport cup och Scandic cup Söndag 18 dec: 10/15 km masstart F Intersport cup och 5/10 km F Scandic cup

Intersport cup inleddes i Idre för fyra veckor sedan och toppas av Maria Nordström, Ulricehamns IF och Karl-Johan Westberg, Borås SK. Båda leder med knapp marginal, tack vare det nya poängsystemet som infördes under fjolåret. Bägge två är anmälda till helgens tävlingar och har alltså chansen att försvara sina ledningar.

Säsongens Scandic cup inleds under lördagen och består i år av åtta deltävlingar. De sex bästa resultaten under vintern räknas in i den totala cupen. Efter tävlingarna i Boden väntar tävlingar i Östersund, Falun och Umeå senare i vinter.

Frida Karlsson, Sollefteå Skidor och Jakob Nystedt, Hudiksvalls IF, vann förra säsongen de yngre klasserna. Rebecca Öhrn, Vilhelmina IK och Viktor Thorn, Ulricehamns IF, vann de äldre klasserna. Både Öhrn och Thorn har dock tagit steget upp i seniorklassen till i vinter.

För exakt tidsschema och senaste nytt kring tävlingarna, besök gärna tävlingarnas officiella webbplatser.

Intersport cups officiella webbplats
Scandic cups officiella webbplats

 

Senaste nyheterna

Hanna Öberg vann sprinten i Kontiolahti efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Hanna Öberg vann sprinten efter topplopp

De svenska skidskyttarna visar superform i Kontiolahti. Hanna Öberg vann damernas sprint i överlägsen stil drygt 20 sekunder före norskan Röiseland. Det var Hannas första sprintseger i världscupen. –...
William Poromaa blev 17:e man i jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Hösflot Kläbo ryckte till seger - Poromaa 17:e

Johannes Hösflot Kläbo släppte upp Aleksander Bolshunov och Emil Iversen halvvägs i jaktstartloppet i Ruka. Sedan avgjorde han till seger med ett ryck i sista backen. William Poromaa blev bäste svens...
Alexander Bolshunov, tvåa, Johannes Hösflot Kläbo, etta och Emil Iversen trea på jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat Ruka 15 km fri stil jaktstart

Johannes Hösflot Kläbo spurtade hem segern på jaktstarten i Ruka och tog hem minitouren före Alexander Bolshunov och Emil Iversen. William Poromaa blev bäste svensk på 18:e plats.