Maria Nordström, Ulricehamns IF, leder Intersport Cup inför helgens tre deltävlingar i Boden. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Maria Nordström, Ulricehamns IF, leder Intersport Cup inför helgens tre deltävlingar i Boden. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Klart för cuptävlingar i Boden

Fredag till söndag är det dags för den andra tävlingshelgen i säsongens Intersport cup, den officiella nationella seniorcupen i längdskidor.
För juniorerna är det premiär för säsongens Scandic cup lördag och söndag.

Värd för denna tävlingshelg, en av de större under hela säsongen, är Bodens Skidallians och som vanligt när det är tävlingar i Boden så är Pagla Skidstadion centrum för evenemanget.

– Vilket intresse för att komma till Boden och tävla! utbrister tävlingsledare Göran Honkamaa när vi får en pratstund med honom.

– Vi kommer att ha över 400 startande dagligen på lördag och söndag. På fredag, när endast seniorerna tävlar, kommer närmare 140 åkare till start. Det kommer att bli en riktig skidfest och vi är redo i Bodens Skidallians! forsätter Honkamaa.

Officiella anmälningslistor för alla tävlingsdagar

Vintern har i år varit lite trög i norr då det har varit både varmt och snöfattigt men ett idogt arbete av skidalliansen gör att det i varje fall finns 3,3 km spår som är i tävlingsdugligt skick och om allt vill sig väl kanske ytterligare spår kan komma att användas under söndagens tävlingar.

Vid fredagens tävlingar kommer för första gången den nya regeln, att tävlingsjuryn kan lägga in teknikzoner efter banan där endast en viss teknik är tillåten, provas på en FIS-tävling arrangerad på svensk mark. Teknikzoner kommer att provas vid fler tillfällen under vintern och senare i vår utvärderas för att se om dessa kan hjälpa till att bevara den klassiska tekniken.

Som på tidigare tävlingar i klassisk teknik i vinter så gäller även den nya regeln att åkarens stavar inte får överstiga 83 procent av kroppslängden.

Helgens tävlingsprogram i Boden är följande:
Fredag 16 dec: 10/15 km K Intersport cup Lördag 17 dec: Sprint K Intersport cup och Scandic cup Söndag 18 dec: 10/15 km masstart F Intersport cup och 5/10 km F Scandic cup

Intersport cup inleddes i Idre för fyra veckor sedan och toppas av Maria Nordström, Ulricehamns IF och Karl-Johan Westberg, Borås SK. Båda leder med knapp marginal, tack vare det nya poängsystemet som infördes under fjolåret. Bägge två är anmälda till helgens tävlingar och har alltså chansen att försvara sina ledningar.

Säsongens Scandic cup inleds under lördagen och består i år av åtta deltävlingar. De sex bästa resultaten under vintern räknas in i den totala cupen. Efter tävlingarna i Boden väntar tävlingar i Östersund, Falun och Umeå senare i vinter.

Frida Karlsson, Sollefteå Skidor och Jakob Nystedt, Hudiksvalls IF, vann förra säsongen de yngre klasserna. Rebecca Öhrn, Vilhelmina IK och Viktor Thorn, Ulricehamns IF, vann de äldre klasserna. Både Öhrn och Thorn har dock tagit steget upp i seniorklassen till i vinter.

För exakt tidsschema och senaste nytt kring tävlingarna, besök gärna tävlingarnas officiella webbplatser.

Intersport cups officiella webbplats
Scandic cups officiella webbplats

 

Senaste nyheterna

Andreas Nygaard blev tvåa bakom Oskar Kardin på La Diagonela i lördags. Under loppet förfrös han dock fingrarna och norrmannen ligger nu på sjukhus i Italien. FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

Nygaard kan inte tävla på grund av förfrusna fingrar

Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, blev tvåa på Engadin La Diagonela i lördags. Efter loppet har han dock gått en ännu tuffare kamp med förfrusna fingrar i det kalla vädret. – Det är bra med mig me...
Linn Svahn deltog på Idrottsgalan via länk när hon fick motta utmärkelsen Årets kvinnliga idrottare. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Linn Svahn Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan

Linn Svahn vann utmärkelsen Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan. Linn blev också tvåa i omröstningen om Jerringpriset bakom vinnaren Armand Duplantis. – Sätt läskigt höga mål och våga tro på di...
Britta Johansson Norgren ligger tvåa på Visma Ski Classics SC Ranking. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Fem svenskar topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking

Fem svenska åkare ligger topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking efter lördagens Engadin La Diagonela. Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, är rankad som världens bästa långloppsåkare. Tvåa i ranking...