Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Anna Dyvik kramas om av Stina Nilsson direkt efter målgång efter att hon grejade en tredjeplats för Sverige vid världscupstafetten i La Clusaz. FOTO: GEPA pictures/ Mario Kneisl © Bildbyrån.
Anna Dyvik kramas om av Stina Nilsson direkt efter målgång efter att hon grejade en tredjeplats för Sverige vid världscupstafetten i La Clusaz. FOTO: GEPA pictures/ Mario Kneisl © Bildbyrån.

Härlig stafettinsats av Sveriges damer

Sverige har inte varit på pallen en världscupstafett i damklassen sedan december 2011 - förrän idag.
Unga Anna Dyvik klarade pressen på sista sträckan och säkrade en tredjeplats före Ryssland.
– Det var jättekul, jag var så himla taggad, sa Dyvik till SVT efter slutsträckan.

– Jag hade önskat att jag hade lite mer sprutt i benen, nu var det stenben från start, men det var jättekul och de hejade fram mig på banan, sa Dyvik vidare.

Sverige fick ingen perfekt start då Emma Wikén inte riktigt orkade hänga med på första sträckan. Wikén växlade som sexa 46 sekunder efter Norge.

På andra åkte Stina Nilsson som ett jehu och förde upp Sverige till andra plats med andra tid på sträckan, drygt sex sekunder efter Marit Björgen som var sträcksnabbast.

På tredje visade Maria Rydqvist sin bästa form hittills den här säsongen. ”Rydan” var sträcksnabbast på tredje och gav Anna Dyvik några sekunders försprång till Finlands sistasträcksåkare Laura Mononen.

– Det var roligt och jag trodde att Roponen skulle ha mer att ge. Kanske blev jag lite passiv; Jag hade mer att ge, kommenterade Rydqvist till SVT.

På slutsträckan kunde inte Anna Dyvik följa Mononen men gjorde en stark insats i sin första världscupstafett för Sverige. I mål hade hon en klar marginal på 20 sekunder till fyran Ryssland.

damstafett_damerlaclusaz.jpg
Den svenska kvartetten: Emma Wikén, Stina Nilsson, Maria Rydqvist och Anna Dyvik på pallen tillsammans med Norge och Finland. FOTO: GEPA pictures/ Mario Kneisl © Bildbyrån.

Att Sverige klarade av att bli trea i en stafett utan åkare som Charlotte Kalla, Anna Haag och Ida Ingemarsdotter visar förstås att bredden på svensk damskidåkning blir allt starkare.

Resultat
Världscupen stafett, La Clusaz, Frankrike
Damer 4x4 km

1. Norge 39.23.3
2. Finland + 50.2
3. Sverige + 1.08.9
4. Ryssland + 1.29.1
5. Tyskland + 1.45.0
6. Schweiz + 1.59.2

Komplett resultatlista finns här.

 

Siste nyheter

pod_novak

Podcast med Max Novak

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast, Livigno2Levi, intervjuas Max Novak, Team Ramudden. Max vann Visma Ski Classics ungdomstävling förra vintern. Podden finns på Spotify och där du hitta...