Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Oskar Kardin vann Åre Swix Open 2015 precis före Johan Kjölstad. Duon åker i år igen och utmanas bland annat av John Kristian Dahl. FOTO: Åre Swix Open.

Oskar Kardin vann Åre Swix Open 2015 precis före Johan Kjölstad. Duon åker i år igen och utmanas bland annat av John Kristian Dahl. FOTO: Åre Swix Open.

Åre Swix Open – med stjärnglans bland elit och motionär

Det är dags för fjärde upplagan av Åre Swix Open på annandag jul och denna gång ser det ut att bli det mest spännande startfältet hittills.
Vasaloppsvinnaren John Kristian Dahl är huvudfavorit till slutsegern.

Arrangörsstaben är redo att ta emot deltagarna på annandag jul och lovar fina förhållanden.

– Bästa spåren hittills i Åre Swix Opens historia, hävdar tävlingsledare Gustaf Berglund som under torsdagen inspekterat den tiokilometersbana eliten kör fyra varv på.

– En perfekt genomkörare efter ett par dagars frossande i julskinka, fortsätter Berglund.
 
Förra året avgjordes herrtävlingen på upploppet och målfoto krävdes för att tillskriva Östersundslöparen Oskar Kardin segern en tå före Johan Kjölstad från Norge. Dessa båda kommer till årets upplaga som väntas bli minst lika spännande.

– Vår ambassadör Jerry Ahrlin är alltid favorit och utmanas främst av den dubble Vasaloppsvinnaren John Kristian Dahl och hans teamkollegor Kjölstad, Chris Jespersen och Tore Bjørseth Berdal, berättar tävlingens speaker Jesper Johnsson.

– Vi har också förhoppningar på både Daniel Richardsson och Anders Södergren, fortsätter Johnsson.

På damsidan utmanas hemmafavoriten Lina Korsgren av bland andra Laila Kveli från Norge.
 
Fjolårets deltagarsiffra sträckte sig en bit över hundra deltagare och nu hoppas arrangören på det dubbla.

– Vi ska inte glömma de som tycker att 42 kilometer är lite i längsta laget. För dem arrangerar vi 10 kilometers-loppet. Med start tio minuter efter huvudklasserna får man prova på samma bana i sitt eget tempo. Kanske man blir varvad en gång av eliten, men det kan ju vara kul att få se storfräsarna ute i skogen och känna på deras fart, säger Gustaf Berglund.
 
En av alla motionärer som kommer till start för fjärde gången är SVT-profilen Johanna Ojala. Hon skrev så här tidigare under vintern på sin Facebook.

"Ja precis! Gör't bara gör't! 10 eller 42 km. Jag kör tian. Och vet du? Du behöver inte vara superdupertopptränad eller nåt, bara bli med! Ta ungen i bärryggsäcken, ta med en fika i den också. Eller åk lika snabbt som de där andra storfräsarna om du vill det. Detta är en tävling för alla oavsett träningsbakgrund. Det är liksom det som är det fina!"
 
En nyhet till årets upplaga är att ungdomar upp till 16 år startar gratis. Med andra ord ett perfekt sätt att få ut hela familjen på skidor. Med ett prisbord värt upp emot 40 000 kronor är det inte många som går lottlösa efter genomförd tävling.

Nytt för i år är att vinnarna får kliva upp på prispallen och mottaga rapparen och Åreprofilen Petters Prosecco. Och vem vet, kanske Petter själv väljer att ställa sig på start på annandagen.

– Det väntade snöfallet på julafton kommer göra spåren perfekta lagom till annandagen, avslutar Berglund och förväntar sig att Jämtarna går man ur huse för att antingen skida själva eller komma och bevittna denna skidfest.

Fakta:
Åre Swix Open 26 december 2016
Åre Björnens längdspår, Åre
42 km eller 10 km – max 300 deltagare

För anmälan och mer info www.areswixopen.com

Åre Swix Open på facebook www.facebook.com/areswixopen

 

Senaste nyheterna

Martin Ponsiluoma går ut med startnummer 9 på lördagens jaktstart i Kontiolahti. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Startlistor skidskyttevärldscupen Kontiolahti lördag

I morgon lördag fortsätter skidskyttevärldscupen i finska Kontiolahti. Herrarna åker jaktstart och damerna stafett. Vi kan se fram emot spännande och roliga tävlingar med tanke på de svenska åkarnas s...
fis_bild

Längdvärldscupens final i Peking ställs in

Internationella skidförbundet, FIS, har tillsammans med organisationskommittén för OS i Peking, kommit överens om att mot bakgrund av den nuvarande globala situationen med Covid-19 så kommer inga för-...