Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Maxim Vylegzhanin, Alexander Legkov och Ilia Chernousov tog en trippel på femmilen i Sotji 2014. Idag har sex ryska längdåkare, ännu ej namngivna, stängts av under den utredning som pågår. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Maxim Vylegzhanin, Alexander Legkov och Ilia Chernousov tog en trippel på femmilen i Sotji 2014. Idag har sex ryska längdåkare, ännu ej namngivna, stängts av under den utredning som pågår. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Sex ryska längdåkare stängs av

Internationella olympiska kommittén har startat en utredning om 28 ryska idrottare som misstänkts för dopningsbrott i samband OS i Sotji.
Sex av dem är längdåkare och de stängs nu av tillfälligt under utredningen. Ryssland får inte heller arrangera världcupfinalerna i Tjumen 16–19 mars.

För ett par veckor sedan Wada presenterade andra delen i sin rapport om rysk dopning. Den så kallade McLaren-rapporten. Rapporten menade att dopningen har varit statsstödd och att dopningsprover under bland annat OS i Sotji bytts ut och manipulerats.

I rapporten står att fyra ryska guldmedaljörer fått sina urinprover manipulerade vid OS för tre år sedan. Vinnaren av femmilen i Sotji, Alexander Legkov, är en av de som pekas ut i rapporten. Själv har ju Legkov nekat till anklagelserna när han fick frågor om det i samband med världscupen i La Clusaz förra helgen.

Internationella Skidförbundet, FIS, meddelar i ett pressmeddelande att de inte kan namnge de sex avstängda just nu. När vi nu närmar oss Tour de Ski lär det ändå till viss del klarna vilka det rör sig om.

Dopningsproverna från de ryska idrottarna kommer nu att analyseras vid antidopningslaboratoriet i Lausanne.

I dag meddelas också att världscupfinalerna i ryska Tjumen i mars flyttas. Det ryska skidförbundet avsäger sig tävlingarna. Här får FIS jobba för att hitta en ny tävlingsort.

Senaste nyheterna

Fullt fokus från Hanna Öberg och ny seger. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Båda syskonen Öberg på pallen

Hanna Öberg tog andra raka sprintsegern i världscupen och samtidigt åkte systern Elvira in som trea. – Det känns bara helt fantastiskt. Min känsla på skjutvallen, jag är verkligen trygg där, sa Hanna...
Martin Ponsiluoma åkte fort i Kontiolahti. Trots tre bommar slutade han på nionde plats. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Tionde segern för Tarjei Bö – snabb Ponsiluoma nia

Det blev äldre brodern Bö, Tarjei, som vann sprinten vid världscupen i skidskytt i Kontiolahti på torsdagseftermiddagen. Martin Ponsiluoma flög fram i spåret och trots tre bom slutade han på nionde p...