Therese Johaug får vänta ytterligare två till fyra veckor på domen efter dopinbrottet. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Therese Johaug får vänta ytterligare två till fyra veckor på domen efter dopinbrottet. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Johaugs dom dröjer flera veckor till

Efter två dagars förhör i Oslo dröjer det ytterligare två till fyra veckor innan Therese Johaug får sin dom för dopingbrott.
Frågan är om Antidoping Norges rekommendation på 14 månaders avstängning fastställs eller om straffet höjs eller sänks.

Det är Domsutvalget i Norges Idrottsförbund som ska ta ställning till Antidoping Norges rekommendation.

Oavsett vad det kommer fram till så kan domen överklagas av bägge parter till Norges Idrottsförbunds Apellutvalg som består av sex medlemmar.

Sen finns också möjligheten att den domen i sin tur kan överklagas till idrottens internationella skiljedomstol i Lausanne, Cas. Alla parter har rätt att överklaga; Therese Johaug, Antidoping Norge, Internationella Skidförbundet (FIS) och den internationella antidopingbyrån Wada.

Det är Cas som är idrottens högsta instans. Cas har en panel som består av tre jurister.

Under första dagen av förhören då Johaug själv utfrågades kom det fram att halten av clostebol hon hade i kroppen var 13 nanogram per milliliter då hon testades 16 september. En mycket låg dos som inte ska vara prestationshöjande.

Hela situationen är förstås en mardröm för Therese Johaug. Therese lär dock högst troligt inte komma undan med ett avkortat straff. Att hon litat 100 procent på läkaren Fredrik Bendiksen när hon tog läppsalvan hjälper inte.

Skulle det vara okej att lita på en läkare för det man stoppar i sig så skulle många tidigare och kommande dopingfall försvåras enormt.

Senaste nyheterna

Fem unga åkare har tagits ut till Lager 157 Ski Team:s ungdomslag.

Fem åkare in i Lager 157 Ski Team:s ungdomslag

Intresset för att vara en del av Lager 157 Ski Team:s nya ungdomslag var jättestort. Av de dryga 60-talet intresserade har nu följande fem åkare valts ut: Anton Eriksson, Sollefteå skidor, Jonatan St...
Rikard Grip delar ut utmärkelsen Årets rookie till Stina Nilsson. FOTO: Håkan Blidberg.

Stina Nilsson Årets rookie!

Varje år delar svenska Svenska Skidskytteförbundet ut priset ”Årets rookie” till en aktiv skidskytt som tagit stora steg framåt i sin karriär under säsongen som gått. I år tilldelas priset en minst s...
Skidskyttelandslaget huvudtränare Johannes Lukas tillsammans med Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma redo för test. FOTO: Svenska Skidskytteförbundet.

Mittuniversitetet blir skidskyttets exklusiva testanläggning

Ett nytecknat samverkansavtal mellan Mittuniversitetet och Svenska Skidskytteförbundet säkerställer att Skidskyttelandslaget får tillgång till Mittuniversitetets spetskompetens avseende tester och for...