Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Calle Halfvarsson och Daniel Richardsson är på väg mot VM-form. Duon blev trea och sjua på tremilen i Falun idag. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.
Calle Halfvarsson och Daniel Richardsson är på väg mot VM-form. Duon blev trea och sjua på tremilen i Falun idag. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Gryende VM-form för Halfvarsson och Richardsson

En tredjeplats för Calle Halfvarsson på tremilen i Falun var en skönt besked inför kommande VM-uppladdning. Även Daniel Richardsson visade gryende VM-form när har grillade tätklunga i slutet av loppet.
– Jag trodde nästan jag skulle kunna vara med och slåss om segern idag, sa Calle.

Emil Iversen tog segern när han krigade sig med i rygg på Martin Johnsrud Sundby i sprintbacken innan ingången i stadion och sedan kunde spurta ner sin landsman.

iversen_jublar.jpg
Emil Iversen är betydligt hetare än Petter Northug för tillfället, men kanske inte under VM. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Där bakom kom Calle Halfvarsson starkt efter att ha blivit lite hindrad i ovan nämnda sprintbacke.

– Jag trodde nästan jag skulle kunna vara med och slåss om segern. Men jag blev stoppad några gånger på sprintbanan idag igen. Det tog stopp där bakom några norskar och jag kunde inte riktigt springa på som jag ville, berättade Calle och fortsatte:

– Men jag är jättenöjd med tredjeplatsen idag.

– Jag hade fruktansvärt bra skidor idag som räddade mig tillbaka i loppet varenda gång ner på stadion.

Halfvarsson hade det tufft några gånger under loppet men tog sig tillbaka.

– Det var till och från. Det är som det är på såna här lopp. Ibland är det jättejobbigt och ibland går det rätt lätt. Några gånger i mördarbacken hade jag det ganska tungt. Men det är en speciell bana man kan släppa lite uppför backarna. Sen vet man om att man glider ikapp utför. Speciellt om man har såna skidor som jag hade idag.

Tredjeplatsen var förstås ett härligt besked.

– Det är viktigt mentalt att kliva upp på pallen igen. Det känns skönt inför SM och träningsveckorna som kommer inför VM, menade Calle.

Skönt också för Calle efter gårdagens sprint som slutade med en krasch i staketet på stadion.

Calle känner sig nu trygg med den status han har inför uppladdningen mot VM. Han hade inte räknat med så här bra resultat andra tävlingshelgen efter sin sjukdomsperiod.

I går berättade han att han vrickat foten på fredagens träning och hade den tejpad under sprinten. Han var då lite orolig inför hur det skulle vara att åka klassisk stil med en lite mindre stabil skidsko.

– Den var tejpad idag med och det höll bra. Det var inga problem.

På SM i Söderhamn kommande vecka planerar Calle att åka tre distanser.

Daniel Richardsson vakande till liv förra helgen i Ulricehamn och idag var det åter en starkt åkande Daniel vi fick se.

– Det känns som att jag är på väg åt rätt håll, sa hälsingesonen.

– Som banan är här på Lugnet så bjuder det in till en stor klungspurt. Där har jag väl historiskt sätt inte varit som allra starkast. Jag kräver ett lopp som går lite fortare. Så här i efterhand skulle jag kanske gått upp och kört lite tidigare, funderade Daniel.

Med knappt fem kilometer kvar gick han upp och grillade tätklungan och drog ut fältet.

– Jag gjorde ett försök där men det kanske kostade lite mer än vad det gav. Jag blev ganska trött i sista backen. Man skulle sparat sig eller alternativt gått tidigare.

– Det blir lite tröstlöst rent mentalt när man ser att alla är kvar. Samtidigt är det bra mental träning att kämpa in mot VM. Jag är den typen av åkare som måste åka på det sättet

Daniel visade förra helgen i Ulricehamn att formen var något helt annat än tidigare i vinter. Han har dock inte varit orolig in för VM.

– Jag kom lite snett i ingången på säsongen med sjukdomar och tävlade ganska lite före jul. Jag är en sån som behöver tävlingar. Tour de Ski tog jag som att komma igång. Jag fick slita ont där men det var nyttigt och jag kommer ha nytta av det fram mot VM.

– Nu känns det bra in mot VM. Det känns som det finns några växlar till att ta av.

– Det jag helst vill åka är 15 kilometer klassiskt. Det är en individuell medalj jag siktar mot där. Jag tror möjligheterna finns om man har en bra dag.

Oskar Svensson följde upp gårdagens fina insats i sprinten med att bli tredje svensk på 20:e plats.

– Det drogs ut på nåt varv. Sen höll vi ungefär samma avstånd. Det var riktigt synd att vi kunde hänga med hela tiden. Men det var helt okej idag, sa Oskar som idag åkte sin första tremil i karriären.

– Jag har åkte en femmil en gång men det här var första tremilen.

Oskar planerar att åka sprint och stafett på SM och kanske även onsdagens 15 kilometer.

Petter Northug var tillbaka i tävlingsspåret men skrämde ingen idag med sin 31:a plats över tre minuter efter. Men själv visade han ingen oro.

marren_petter.jpg
Petter Northug, här i rygg på Martin Johansson, övertygade inte i idag. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

– I min värld har jag gott om tid att komma i form till VM. Jag är ganska trygg att jag ska kunna bygga en formtopp till VM, sa Petter.

Emil Iversen är nu den hetaste norrmanen in mot VM. Mycket besviken tvåa igår och vinnare idag.

– Jag är väldigt nöjd med hur jag kunde genomföra loppet idag, sa segraren.

Sista biten i sista sprintbacken var det dock nära att Sundby fått en avgörande lucka. Där krängde Iversen rejält med kroppen i den sista saxningen.

– Han prövade att få några meter och jag jobbade för att undgå det. Men jag kände att är han två tre meter före så tar jag det, sa Iversen.

Resultat
Världscupen Falun
Herrar 30 km masstart klassisk stil

1. Emil Iverssen 1.15.46.7
2. Martin Johnsrud Sundby + 3.7
3. Calle Halfvarsson + 5.6
4. Sjur Röthe + 5.7
5. Niklas Dyrhaug + 8.2
6. Iivo Niskanen + 9.8

7. Daniel Richardsson + 10.3
20. Oskar Svensson + 1.41.5
25. Gustav Eriksson + 2.51.4
28. Martin Johansson + 2.59.9
36. Robin Norum + 3.44.1
39. Simon Andersson + 4.19.2
46. Anders Svanebo + 5.37.4
48. Simon Lageson + 6.33.8
55. Anton Persson + 8.09.1
56. Anders Jonsson + 8.25.1
60. Daniel Svensson + 9.38.5
61. Jens Andersson + 11.05.6
66. Jonas Eriksson

Komplett resultatlista finns här

 

Siste nyheter

pod_novak

Podcast med Max Novak

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast, Livigno2Levi, intervjuas Max Novak, Team Ramudden. Max vann Visma Ski Classics ungdomstävling förra vintern. Podden finns på Spotify och där du hitta...