Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Emil Johansson blir en av flera snabba åkare till start i nya Engelbrektssprinten i centrala Norberg den 10 februari. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Emil Johansson blir en av flera snabba åkare till start i nya Engelbrektssprinten i centrala Norberg den 10 februari. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Spännande nyheter under Engelbrektshelgen

Engelbrektsloppet i Norberg, som är en del av En Svensk Klassiker, presenterar i år en rad spännande nyheter med bland annat en sprint och direktsända skidlopp på nätet.
Engelbrektshelgen 10-12 februari inleds i år för första gången någonsin med en publikvänlig sprint mitt på torget i Norberg.

Flertalet elitåkare kommer att delta och tävla om fina prispengar på en tight och ganska flack 800 meter lång bana vid torget inne i Norberg på fredagskvällen den 10 februari. Sprinten körs i fri stil

– Sprintbanan kommer också innehålla några tekniska passager, berättar förre elitåkaren Fredrik Persson som nu är marknadsansvarig för Engelbrektsloppet och är engagerad för att höjda intresset kring Engelbrektshelgen.

– Vi har 25 000 kronor i prispengar i dam- respektive herrklassen. Det är 10 000 kronor till segrarna, berättar Persson vidare.

Bland andra så kommer både Emil Johansson, IK Jarl och Helene Söderlund, IFK Mora till start. Även den före detta världscupsegraren i sprint, Peter ”Kungen av Düsseldorf” Larsson, gör en tillfällig comeback i Engelbrektssprinten. Ytterligare starka åkare är på väg att bli klara för start i den spektakulära tävlingen.

17.00 genomför man prologen och finalerna drar igång 18.30 på fredagskvällen den 10 februari.

–Jättekul att vi, trots hård konkurrens från andra lopp, lyckats locka så meriterade åkare och vi hoppas förstås på en riktigt skidfest. Detta arrangemang betyder mycket för Norberg som idrottskommun, säger tävlingsledaren Lars Holm.

Ytterligare en nyhet som Engelbrektsloppet presenterar i år är att alla långloppen: Kristinaloppet 30 kilometer, Engelbrekts-Halvan 30 kilometer och Engelbrektsloppet 60 kilometer, kommer att sändas live på nätet.

Sändningarna sker via tävlingens hemsida samt på Fagerstapostens hemsida. Man kan följa loppet hemma framför datorn eller i direkt i mobilen. Som åskådare på plats kan man dessutom följa loppet via en storbildsskärm vid start- och målområdet på Torget i Norberg. Sändningen kommer att innehålla direktrapporter både från start- och målområdet samt vid vätskekontrollen i Nordansjö.

–Det är kul att Engelbrektsloppet tar detta steg mot mer synlighet. Livesändningarna gör det mycket enklare för åskådare och media, såväl på plats i Norberg som hemma att följa loppet. Vi kommer dels fokusera på att följa tävlingen förstås men också vilja skildra folkfesten vid målområdet och vid vätskekontrollen i Nordansjö, berättar Per Frost, producent för direktsändningarna.

Även Sveriges Radio P4 Västmanland kommer finnas på plats vid målområdet och sända från folkfesten i Norberg.

En nyhet är också att Engelbrektsmässan flyttar närmare Torget i Norberg. I ett nytt mässtält endast ett stenkast från start- och målområdet hittar man från och med i år nummerlappsutdelningen samt Engelbrektsloppets samarbetspartners under ett och samma tak.

– Där har både åkare och publik möjligheten att besöka våra partners, En Svensk Klassiker, Euroloppet, Team Sportia med flera, berättar Fredrik Persson.

 

Senaste nyheterna

Fredrik Jonsson har kämpat i motvind i många år. I morgon åker han 15 kilometer klassiskt i den svenska landslagsdräkten på världscupen i Ruka. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Krönika: Jonsson förtjänar en tålamodsmedalj

I åtta år var Fredrik Jonsson borta från elitskidåkningen på grund av sjukdomsproblem. Hela tiden med en dröm om att ta sig tillbaka till världseliten. I morgon får han återigen ta på sig landslagsdr...
Calle Halfvarsson hade ingen lyckad sprint på fredagen. Tar han revansch på 15 kilometer klassiskt i morgon? FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Startlistor 10/15 km klassisk stil Ruka

I morgon väntar 10 och 15 kilometer i klassisk stil vid världscupen i Ruka, Finland. Första start herrar är 10.15 och första start damer 13.30.