Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Marcus Hellner åkte hem åttonde raka SM-guldet på skiathlon. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Marcus Hellner åkte hem åttonde raka SM-guldet på skiathlon. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Åttonde raka för Marcus Hellner

Marcus Hellner åkte avvaktande i tätklungan under SM-loppet i skiathlon.
När Hellner sen ryckte på slutet kunde ingen följa.
Det blev åttonde guldet i rad på skiathlon för Gellivare-åkaren.
– Det kändes helt okej idag. Jag var pigg efter krönet på sista backen, det var ett bra tecken, sa Hellner till SVT.

En tätklunga på 12-13 åkare höll ihop i under nästan hela loppet där IFK Moras Martin Johansson var den mest dragvilliga. Även Stockviks Anders Svanebo var framme och drog en hel del.

På senare delen av loppet var också Anders Södergren i front. När det skulle avgöras var det dock inte oväntat Marcus Hellner som hade mest speed och kraft. Jens Burman var den som nästan kunde följa och grejade silvret.

Anders Svanebo tog sig förbi Martin Johansson strax innan krönet på sista backen och grejade bronset.

– Jag kände tidigt att det var läge att vänta till slutet för ett avgörande. Det är svårt gå ifrån på den här banan, Kanske hade jag inte kroppen för det idag. Det får vi aldrig veta, sa Hellner.

– Det var bra att få känna på en avslutning med spurt. Det kändes helt okej idag. Jag var pigg efter krönet på sista backen, det var ett bra tecken, fortsatte Marcus.

Hellner är nöjd med hur förberedelserna in mot VM rullat på. Sedan världscupen i Ulricehamn har han varit hemma i Gällivare och tränat i lugn och ro.

– Jag har slipat på tekniken och träningen har gått bra. Det känns om en bra ingång mot VM där jag hoppas den riktiga formen infinner sig, berättade Marcus.

– Det gäller att känna lugnet nu och inte för bli för ivrig på passen, så man inte bränner formen.

Jens Burman gjorde precis som Marcus Hellner under loppet. Han höll sig i klungan utan att göra något av jobbet i front.

– Jag hade inte de krafterna idag. Det är också en lite för lätt bana för att försöka göra något på, sa Burman

Anders Svanebo gladde sig åt sin första individuella SM-medalj.

– Det har lossnat lite på slutet. Jag har kämpat för att hitta formen de senaste månaderna.
Det känndes bra idag och jag hade grymma skidor. Jag är jätteglad att det höll till pallen idag, sa Svanebo

Dragvilliga Martin Johansson fick nöja sig med fjärdeplats efter allt dragjobb under loppet. Piteå Elits Viktor Brännmark gjorde en stark insats om tog femteplatsen tätt före Simon Andersson, Karl-Johan Westberg, Anders Södergren och Petter Engdahl.

Resultat finns här

Resultat lagtävling här

Resultat U23 här

 

Senaste nyheterna

Fredrik Jonsson har kämpat i motvind i många år. I morgon åker han 15 kilometer klassiskt i den svenska landslagsdräkten på världscupen i Ruka. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Krönika: Jonsson förtjänar en tålamodsmedalj

I åtta år var Fredrik Jonsson borta från elitskidåkningen på grund av sjukdomsproblem. Hela tiden med en dröm om att ta sig tillbaka till världseliten. I morgon får han återigen ta på sig landslagsdr...
Calle Halfvarsson hade ingen lyckad sprint på fredagen. Tar han revansch på 15 kilometer klassiskt i morgon? FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Startlistor 10/15 km klassisk stil Ruka

I morgon väntar 10 och 15 kilometer i klassisk stil vid världscupen i Ruka, Finland. Första start herrar är 10.15 och första start damer 13.30.