www.langd.se

Omkring 30 000 kubikmeter konstsnö ska produceras och lagras inför Gällivarepremiären 2017.
Omkring 30 000 kubikmeter konstsnö ska produceras och lagras inför Gällivarepremiären 2017.

Vinterstudio från snösäkrad premiär

Det må vara långt kvar till nästa vinter, men förberedelserna inför den tv-sända Gällivarepremiären 17-19 november är i full gång redan nu!
SVT:s Vinterstudio har idag besökt Hellnerstadion för rekognosering och planering av sändningarna som inleder OS-säsongen 2017-2018.
– Kul att vara tillbaka på klassisk skidmark igen med Vinterstudion, säger producenten Mattias Pettersson.

Vinterstudion har sedan många år en speciell koppling till just Hellnerstadion. Det var här som de för första gången sände det populära programmet från en stor kåta på stadion i samband med världscuppremiären 2010, något som gav sändningarna en härlig profil och uppmärksammades långt utanför Sveriges gränser.  

Mattias Pettersson, producent för Vinterstudion, på plats i Gällivare för att reka inför nästa års säsongspremiär.
Mattias Pettersson, producent för Vinterstudion, på plats i Gällivare för att reka inför nästa års säsongspremiär.

– Vi arbetar med att ta konceptet med kåtan ett steg vidare och skissar på en byggnad till Vinterstudion som ska andas Gällivare och ge en häftig inramning av säsongspremiären, säger Stefan Nieminen, verksamhetschef för SportEvent Gällivare Lapland.

– Det har hänt otroligt mycket på stadion sedan vi var här senast och sände världscupen 2012 med den nya stadionbyggnaden som erbjuder bra infrastruktur och ger ett fint djup i bilden över upploppet. Gällivare brukar dessutom alltid bjuda på härlig vinterkänsla som tyvärr saknas i samband med många skidtävlingar idag och Dundret som fjäll är ett fantastiskt landmärke som är väldigt fint att kunna framhäva i bild. Vi ser verkligen fram emot att komma tillbaka och sända härifrån igen i november, säger Mattias Pettersson.

Enligt det avtal som tecknats mellan SportEvent Gällivare Lapland och SVT kommer Gällivarepremiären att direktsändas både under lördag och söndag, distributionen av fredagens inledande tävlingar är ännu inte klar.

– Att få två dagars direktsändningar i SVT och dessutom ha Vinterstudion, som är ett mycket populärt program, på plats är jättekul. Bättre marknadsföringsfönster kan man inte tänka sig, säger Stefan Nieminen.

Totalt kommer SVT att ha omkring 15 personer på plats under sändningarna bara för att producera Vinterstudion. Produktionsbolaget NCP som ansvarar för sändningsproduktionen av själva tävlingarna kommer att ha en styrka på 22 personer.

Det är inte bara planeringen av tv-produktionen för Gällivarepremiären som startat. Sedan en vecka tillbaka produceras också stora mängder konstsnö som ska lagras under sågspån för att säkerställa tidig säsongsstart och spår av toppklass till premiären av nästa skidsäsong.

 

Siste nyheter

Nye landslagschefen Anders Byström har äntligen fått samla åkare, tränare och ledare i Torsby. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Byström trivs när han äntligen fått samla sitt landslag

Anders Byström fick uppdraget som landslagschef för längdlandslaget i våras. Nu är det 42-årige Anders roll att driva landslaget vidare efter allt ”snack” som varit kring landslagsorganisationen det s...
Johan Eriksson med Auklandbron i bakgrunden. FOTO: Vasaloppet/Alexander Winther.

Johan Eriksson är tillförordnad VD för Vasaloppet

Vasaloppets utvecklingschef Johan Eriksson har utsetts till tillförordnad VD för Vasaloppet. En post han kommer att inneha åtminstone det kommande halvåret. Närmast på programmet står den digitala va...
Landslagsdamerna startar lägret i Torsby med intervaller upp till Hovfjället. FOTO: Svenska skidförbundet.

Landslaget är äntligen på sommarens första läger

Efter en lång sommar utan lägerverksamhet kan längdlandslaget äntligen samlas i Torsby för säsongen första träningsläger tillsammans.