Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Här jublar Julia Svan efter tredjeplatsen på Tjejvasan för ett år sedan. Nu lägger Julia ner skidkarriären efter många år med sjukdomsproblem. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Här jublar Julia Svan efter tredjeplatsen på Tjejvasan för ett år sedan. Nu lägger Julia ner skidkarriären efter många år med sjukdomsproblem. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Julia Svan avslutar skidkarriären

Efter flera års problem med sjukdom, ständiga förkylningar och flera skador väljer Julia Svan att avsluta skidkarriären.
– Jag vill antingen bli bäst eller så vill jag göra något annat, säger Julia till Expressen.

Den senaste årens ständiga problem som inte vill ge med sig göra att Julia nu väljer att avsluta skidkarriären.

Det har dock varit en lång process att komma fram till berättar hon för Expressen. Redan förra hösten hade hon tankar på att lägga av. Men hon ville göra en sista rejäl satsning. Inför den här säsongen blev Julia en del av nystartade långloppslaget Team Sernekes. Hon bytte också klubb från moderklubben Vansbro AIK till Falun Borlänge SK.

– Jag ville ge det en chans till och verkligen ge allt. Och det har jag gjort under det sista året. Men sen har jag kommit fram till att min kropp inte fixar det här. Jag blir bara skadad och sjuk och det blir inte som jag tänkt mig, berättar Jula

Det har varit mystiska sjukdomar, ständiga förkylningar och olägliga skador.
Julia Svan, dotter till legendaren Gunde Svan, kämpat i kraftig motvind under de sista säsongerna och nu väljer hon alltså att avsluta sin elitsatsning.
24-åringen är ändå på gott humör när SportExpressen når henne på telefon hemma i Falun.

– Det känns som att jag har bearbetat det här ganska mycket, säger Svan.

– Jag vill antingen bli bäst eller så vill jag göra något annat. Och jag kommer inte bli bäst om jag fortsätter ha de här problemen som jag haft i fyra-fem år nu, säger Julia i intervjun med Expressen.

På frågan om hur känns det att väl ha bestämt sig svarar Jula så här:

– Det känns jätteskönt. Jag har börjat sova på nätterna igen! Det är väl en bra grej.
– Det känns som att det är en stor press som bara släpper.

Julia har funderat på att flytta till Uppsala för att studera. Hon kommer att fortsätta att hålla skidlektioner. Något som hon har sysslat med en tid.

– Ja, jag har redan tjuvstartat lite med det och det är väldigt kul att hjälpa andra att lära sig åka skidor. Det är nästan roligare än att elitsatsa själv!

– Jag tycker fortfarande om skidåkning väldigt mycket och det kommer alltid att finnas i mitt liv.

Läs hela intervjun med Julia Svan här på Expressen.

 

Siste nyheter

tommy_pod

Podcast med Tommy Höglund

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast, Livigno2Levi, intervjuas Vasaloppets sportchef Tommy Höglund. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar.