Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Stefan Ekman är tillbaka med en krönika i ämnet maktutövning inom landslag. FOTO: erikwickstrom.se.

Stefan Ekman är tillbaka med en krönika i ämnet maktutövning inom landslag. FOTO: erikwickstrom.se.

Krönika: Maktutövning inom landslag

När jag och min gamle skidkamrat Tony diskuterar och analyserar landslagsverksamhet brukar vi alltid återkomma till en viktig insikt. Vilken 23-åring skulle tacka nej till en chans i landslaget? En priviligerad möjlighet men samtidigt en ojämlik relation. Vilken medvetenhet finns det om detta i vår idrott?

Jag läser i Nettavisen.no (http://www.nettavisen.no/sport/vintersport/skivm/her-er-reglene-de-norske-stjernene-ma-flge-i-lahti/3423315357.html) om dom norska aktivas spelregler under VM i Lahtis. Egentligen inget uppseendeväckande i sig och en självklar del i en seriös landslagsverksamhet, framför allt är det bra att norska laget jobbar med tydlighet på det här området. Men jag stannar till vid den sista punkten.

"Vi snakker MED og ikke om. Uklarheter og evt uenigheter mellom utøvere, trenere eller andre i støtteapparatet/eksternt, tas opp internt og direkte med den/de det gjelder, ikke i media.”

Vid första anblicken självklar men den rymmer ändå en djupare principiell fråga som tyvärr sällan diskuteras inom idrotten, en fråga jag vill hävda landslags och förbundsledare ofta själva har begränsad kunskap om. Nämligen att det finns en grundläggande maktobalans mellan landslagsledning och aktiv, och den är nästan alltid till den aktivas nackdel. Låt mig ta två konkreta exempel.

Efter att Kathrine Harsem riktat kritik mot miljön i det norska landslaget under Tour de Ski (http://www.expressen.se/sport/langdskidor/stjarnan-om-den-tuffa-tiden-efter-petningen/) lade ledningen så att säga locket på (http://www.expressen.se/sport/langdskidor/harsem-tvingades-till-krismote-efter-kritiken/).

Det andra exemplet är den märkliga historien kring dom två svenska simerskorna Jennie Johansson och Michelle Coleman som blev avstängda från landslagsuppdrag efter OS (http://www.expressen.se/sport/stjarnorna-stoppas-fran-simlandslaget/) och missade kortbane-VM. Varken förbundet eller dom aktiva valde där att utåt ge en heltäckande förklaring. Uppenbarligen vågade inte dom aktiva samtidigt som förbundet inte ansåg sig behöva motivera sina beslut offentligt.

För mig som utomstående utan fullständig insyn i dessa båda fall så kan jag inte säga mycket i sakfrågan, men principiellt blir det intressant. Självklart är det i dom flesta fall positivt att lösa problem internt men vad händer när ett landslag inte klarar av det eller när en aktiv anser sig vara felaktigt behandlad? Ett landslag är inte en demokratisk organisation och ledningen kommer allt som oftast att vara i ett maktöverläge mot den aktiva. Hur stor medvetenhet finns hos idrottsförbunden om detta enkla faktum? Hur löser man den konflikten?

Visst kan problem lösas internt men ibland misstänker jag att den metoden är en del av problemet! En offentlig debatt där vissa upplever det som jobbigt att få sin auktoritet ifrågasatt är nog ibland ett bättre alternativ än att lägga locket på och hämma utvecklingen, och kanske den aktives enda utväg ibland. Men fram för allt så kan det lära idrottsförbund att dom behöver motivera sina beslut, och där kan offentlighetens ljus underlätta! Säkerligen skulle en ökad insyn också kraftigt öka motivationen hos idrottsförbund att bemöta sina aktiva mer professionellt.

Stefan Ekman

Gästkrönikören Stefan Ekman, Strömsbergs IF, är en vanlig syn i spåren på svenska långlopp. Stefan är utbildad samhällsvetare och intresserar sig för att reflektera över vår kära sport längdskidåkning.

Senaste nyheterna

Vallelungadalen i italienska Sydtyrolen bjuder på suveräna förhållanden för längdåkning. FOTO: Benjamin Pfitscher.

La Venosta – en dold pärla för längdåkning

I kanten av italienska Sydtyrolen, nära gränserna till Schweiz och Österrike, breder den mystiska och charmiga Vallelungadalen ut sig i all sin skönhet. Nu är det dags att visa upp denna dolda pärla f...
Joni Mäki tog dubbla segrar vid finska cupen i Taivalkoski i helgen. FOTO: Touho Häkkinen.

Dubbla segrar för Joni Mäki

Joni Mäki vann både lördagens sprint och söndagens distanslopp vid finska cupen i Taivalkoski. På damsidan vann Katri Lylynperä sprinten och Kerttu Niskanen distansloppet.