Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Daniel Rickardsson förstärker Team Tynell under Birkenbeinerrennet. Daniel kommer dock att åka i sin klubbdräkt från Hudiksvalls IF. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Daniel Rickardsson förstärker Team Tynell under Birkenbeinerrennet. Daniel kommer dock att åka i sin klubbdräkt från Hudiksvalls IF. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Daniel Rickardsson åker Birken för Team Tynell

På lördag kommer OS-medaljören och hälsingesonen Daniel Rickardsson att stå på startlinjen i den prestigefyllda långloppstävlingen Birkebeinerrennet, för första gången tillsammans med de nya teamkamraterna i Team Tynell.  
– Jag är tacksam för den här möjligheten och ser framemot ett fint lopp på lördag. Det är en tuff bana med fjällterräng som jag tror passar mig bra, säger Rickardsson.

OS-medaljören Daniel Rickardsson är precis hemkommen från VM i Lahti. Under säsongen har han ingått i den svenska landslagstruppen där världscuptävlingarna och vinterns världsmästerskap varit i fokus. Efter att ha tackat nej till helgens världscuptävlingar i Kanada öppnade sig möjligheterna för hälsingesonen att återigen ställa sig på startlinjen i Birkebeinerrennet som är den tionde deltävlingen i långloppsvärldscupen Visma Ski Classics.

Efter flera år i landslaget gjorde Daniel Rickardsson en långloppsatsning under ett par säsonger som bland annat resulterade i en seger i Årefjällsloppet 2014 och en fjärdeplats i Vasaloppet 2012. På lördag är det alltså dags igen där han kommer att förstärka långloppsteamet Team Tynell.

– Jag ser framemot ett fint lopp på lördag. Det är en tuff bana med fjällterräng som jag tror passar mig bra och ett härligt arrangemang.  Man åker med en ryggsäck på 3,5 kilo, vilket är lite annorlunda. Det känns fantastiskt kul att kunna samarbeta med Team Tynell. Jag känner alla åkarna sedan långt tillbaka, ett härligt och lättsamt gäng med ett bra "go" i och ett seriöst och bra upplägg, säger Daniel Rickardsson som kommer att åka i sin klubbdräkt för Hudiksvalls IF men representerar Team Tynell i Visma Ski Classics.

– Jag är tacksam för att få den här möjligheten och att vi kunnat hitta den här lösningen, det känns jättebra säger Daniel Rickardsson.

Daniel Tynell, teamcoach för Team Tynell säger så här om samarbetet:

– Daniel är en fantastisk idrottsman med fina värderingar både som skidåkare och som person. Vi vet att han är en duktig åkare och det känns smickrande att få förfrågan. Jag tror att vi har hittat en bra lösning inför helgen tillsammans med Hudiksvalls IF, det känns jätteroligt att kunna få hjälpa Daniel på lördag, säger Daniel Tynell. 
 
I jämförelse med några av de andra långloppsteamen är Team Tynell ett av de mindre teamen sett till antal åkare. Idag består teamet av Rikard Tynell, Jerry Ahrlin, Martin Johansson och Laila Kveli som tillsammans har flera medaljer och segrar med sig i bagaget från långloppsvärldscupen. Att representera ett mindre team menar dock Daniel Rickardsson kan vara en fördel.

– Fördelen med ett mindre team tycker jag är att blir lite mer personligt, ingen åkare faller mellan stolarna och alla åkarna får optimal service. Team Tynell är ett familjärt team där släkt familj och vänner finns med i staben och det känns roligt när det finns ett sådant starkt intresse. Daniel Tynell, som numera är teamcoach för Team Tynell, har själv vunnit vasaloppet tre gånger samt varit på pallen i flertalet andra långlopp. Det tycker jag visar prov på att teamet har en bra stab runt omkring sig med allt vad det innebär vilket jag tror är väldigt viktigt, säger Rickardsson.

Daniel kommer inte att försöka försvara seger i Årefjällsloppet nästa helg då det krockar med SM 5-milen i Umeå.

– Däremot håller jag dörren öppen för det två sista tävlingarna i Ski Classics som är Reistadløpet den 1 april samt cupavslutningen i Ylläs-Levi den 8 april 2017, hälsar Daniel.

Fakta Daniel Rickardsson:
Jan Olof Daniel Rickardsson, född 15 mars 1982 i Njutånger, uppvuxen i Iggesund.

Han tävlar för Hudiksvalls IF på klubbsidan och långloppsteamet Team Tynell i Visma Ski Classics säsongen 2017.

Meriter Långlopp:
1:a Årefjällsloppet 2014 / 4:a Vasaloppet 2012

Meriter Traditionellt:
1:a OS guld, 4x10 km stafett, Vancouver 2010 / 1:a OS guld, 4x10 km stafett, Sotji 2014 / 3:a OS brons, 15 km klassiskt, Sotji 2014 / 1:a 5-milen i Holmenkollen, klassisk stil, 2014.

Siste nyheter

Johan Eriksson med Auklandbron i bakgrunden. FOTO: Vasaloppet/Alexander Winther.

Johan Eriksson är tillförordnad VD för Vasaloppet

Vasaloppets utvecklingschef Johan Eriksson har utsetts till tillförordnad VD för Vasaloppet. En post han kommer att inneha åtminstone det kommande halvåret. Närmast på programmet står den digitala va...