Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Jan Mattson från Vassunda IF på väg mot segern i Tour de LF under jaktstarten i Hallstavik.
Jan Mattson från Vassunda IF på väg mot segern i Tour de LF under jaktstarten i Hallstavik.

Tour de LF - säsongsavslutning i Uppland och Stockholm

Den gångna helgen genomfördes Tour de LF för skidåkare i Uppland och Stockholm.
I brist på säsongsavslutning hemmavid, så kokade tävlingsledaren, David Holmström, ihop en liten ”mini-tour” under enkla omständigheter.
– Enbart lågfluor-valla var tillåtet. Förutom att det blir enklare, så är det också bättre för miljön, hälsan och plånboken. Den bästa vinner oavsett, säger David.

Tävlingen genomfördes i form av tre etapper: prolog i fristil, klassiskt distanslopp och jaktstart. Tanken var att utnyttja ”norrorts” alla konstsnöspår – men Täby Konstsnöspår fick kasta in handduken efter ivrigt töande och därför genomfördes både etapp ett och två i Bålsta, Granåsen.

 

Trots rejält töande kunde Tour de LF genomföras. Bland annat med hjälp av lite iskottning som här vid Granåsen i Bålsta där etapp ett och två genomfördes.
Trots rejält töande kunde Tour de LF genomföras. Bland annat med hjälp av lite iskottning som här vid Granåsen i Bålsta där etapp ett och två genomfördes.

På de två första etapperna var det ”egen tidtagning” och fri starttid mellan 08.00-20.00 vilket gjorde att det, under rådande omständigheter med kraftig dagsmeja, blev en stor fördel att åka på morgonen.

Jaktstarten genomfördes i Häverödal, Hallstavik. Seniorerna åkte 16 kilometer. Varje varv innehöll en stakfri zon – men också ”stavfria”-zoner.

 

Stakfri zon, men också stavfria zoner användes på jaktstarten.
Stakfri zon, men också stavfria zoner användes på jaktstarten.

– Vi ville verkligen värna om den klassiska tekniken, som den såg ut förr. En kombination av lågfluor, tio plusgrader och zonerna, gjorde det omöjligt att köra ”blankt”. Huvudsyftet var väl också att få en så stor skillnad som möjligt, på de etapper som genomfördes, säger David Holmström.

– Täby Konstsnöspår, med flera parter, Bålsta SK och Häverödals SK gör ett fantastiskt jobb med konstsnö, för alla skidåkare i området. Som en hyllning till dem, tycker jag det känns väldigt roligt att kunna utnyttja spåren – även efter Vasaloppet, fortsätter Holmström.

 

Här år åkarna redo för söndagens jaktstart.
Här år åkarna redo för söndagens jaktstart.

David, som själv är ordförande i skidsektionen i Roslagsbro IF och styrelsemedlem i OK Roslagen, som tillsammans arrangerat Roslagsloppet (seedningslopp till Vasaloppet), fyra år på raken – vilket de är ensamma om i Stockholms län. Därtill arrangerar man sedan i fjol Rullskidgalejet (som genomförs 10 juni i sommar). Själva har man inget eget konstsnöspår.

– De inblandade föreningarna har gjort ett helt fantastiskt jobb för att detta ska bli av, med skottning och spårdragning! Skidåkning är inte samma sak här, som det är norr om Dalälven. Att samordna allt och se till så det blir en tävling, är väl mitt sätt att dra mitt strå till stacken. Alla har inte råd, tid eller lust att åka till Åre eller andra platser för en värdig säsongsavslutning, säger David.

 

– Varför inte ha den hemmavid, utropar Holmström retoriskt.

Förhoppningen är att konceptet ska kunna leva vidare från år till år. Växa och utvecklas eller ta annan skepnad:

– Min allra största dröm är att vi snörika vintrar ska kunna arrangera en femmil med individuell start, som blir seedningsgrundande för Vasaloppet. Vårt eget Holmenkollen, fast för amatörer, avslutar David optimistiskt.

Det hela avslutades med en gemensam middag, after ski och ”fjärde etapp” på Ålands hav, ombord på Eckerö Linjen.

– Det var riktigt trevligt, tillägger Holmström med ett skratt.

 

Resultat från Tour de LF finns här

Siste nyheter

Det blir säkerligen flera tuffa intervaller på rullskidbanan i Torsby framöver, precis som under senaste lägret. FOTO: Lukas Johansson/Svenska skidförbundet.

Längdlandslaget stannar i Sverige i höst

En fin vecka i Torsby är genomförd, där A-landslaget och Team BAUHAUS fått fin träning i både löparskorna, i skidtunneln och på rullskidorna uppför Torsbys alla fina höjder. Fler dagar i Torsby kommer...
Oskar Svensson ser fram emot vintern och VM i Oberstdorf. Den klassiska sprintbanan passar honom som hand i handske. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Nu är Oskar Svensson på rätt spår igen

Oskar Svensson är en av de mest lovande svenska längdåkarna. De 24-årige Falun Borlänge-åkaren spåddes en lysande framtid efter sitt JVM-silver i sprint 2014 men sedan har inte allt gått på räls. Glö...