Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Martin Bergström i fronten på en masstart åkandes för Utahs universitetslag i Salt Lake City.
Martin Bergström i fronten på en masstart åkandes för Utahs universitetslag i Salt Lake City.

Martin Bergström dominerar i USA

Martin Bergström, tidigare Strömnäs GIF och Piteå Elit, gör starka avtryck i universitets-skidåkningen i USA.
Martin har utsetts till USA:s främste universitetsåkare efter en säsong som gav dubbla segrar, 15 kilometer klassiskt och 20 kilometer fristil, i de amerikanska universitetsmästerskapen.

Martin har mängder av medaljer som ungdoms- junior- och senioråkare. Till exempel SM-guld tillsammans med Jesper Modin i teamsprint 2015, junior- och U23-vm-starter, fyra världscupstarter. Martin var ett stort framtidslöfte för landslaget men lade skidorna på hyllan 2015.

Ett år senare värvades hand till Utahs universitetslag i Salt Lake City och tog skidåkningen i nya spår. Säsongen blev en nästan otrolig framgångssaga och Martin utsågs i veckan till USA:s främste universitetsåkare efter en säsong som gav dubbla segrar, 15 kilometer klassiskt och 20 kilometer fristil, i de amerikanska universitetsmästerskapen (NCAA, National Collegiate Athletic Association)

Det var det första nationella lagguldet för Utah University sedan 2003. Martin är också utsedd till årets rookie i Utah i konkurrens med 19 olika idrotter och har fått FasterSkiers utmärkelse: Nordic academic skier of the year.

I veckan har dessutom Martin utsetts till National skier of the year av USCCSA (United States Collegiate Ski Coaches Association).

NCAA Champion - Martin Bergström.
NCAA Champion - Martin Bergström.

Länk till artikel om Martin på Utah Universitys hemsida för skidsport och nyheter.

Jesper Modin, Martin Bergström, Jenny Öberg, Charlotte Kalla tog SM-guld i team sprint när Piteå Elit vann både dam- och herrklassen 2015.
Jesper Modin, Martin Bergström, Jenny Öberg, Charlotte Kalla tog SM-guld i team sprint när Piteå Elit vann både dam- och herrklassen 2015.

 

Siste nyheter

På söndag körs ett träningsrace över 65 kilometer i Orsa Grönklitt på långloppseliten på plats. FOTO: Marcus Laggar.

Starkt startfält på träningsrace i Orsa Grönklitt

På söndag 27:e september körs ett träningsrace på rullskidor över 65 kilometer i Orsa Grönklitt. Ett 40-tal åkare är inbjudna och det är ett starkt startfält som kommer till start. I startlistan finn...
Svenska landslagets vallachef Petter Myhlback börjar bli tveksam till om någon testapparat för att kolla fluor på skidorna blir klar till kommande säsong. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Blir det verkligen något fluorförbud i vinter?

Fler och fler röster höjs för att internationella skidförbundet, FIS och internationella skidskytteförbundet, IBU, ska skjuta på fluorförbudet. Detta givetvis med tanke på att det ännu inte kunna visa...
Eirik Torbjørnsen från Birken och Bård Bakke från Salomon är glada över att de signerat ett samarbetsavtal fram till 2025. FOTO: Salomon.

Salomon och Birken blir samarbetspartners

Salomon och Birken har i dag signerat ett samarbetsavtal fram till 2025. Birken skifestival, som med Birkenbeinerrennet ingår i Visma Ski Classics, är en deltävlingarna i nya Grand Classics. – Vi är ...