Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Johan Olsson ska mäta sig mot några av Sveriges bästa MTB-cyklister vid Fjällturen i Funäsfjällen. Då med en annan cykel än på bilden. FOTO: Privat.

Johan Olsson ska mäta sig mot några av Sveriges bästa MTB-cyklister vid Fjällturen i Funäsfjällen. Då med en annan cykel än på bilden. FOTO: Privat.

Johan Olsson utmanar Sveriges bästa MTB-cyklister

Fjällturen växer rekordsnabbt. 1200 startande varav 4 olympiska mästare på startlinjen i år.
Några av Sveriges bästa längdskidåkare ska ge den svenska cykeleliten en match i terrängen kring Bruksvallarna.

För femte året arrangeras cykeltävlingen Fjällturen i Funäsfjällen. Intresset är stort inför årets evenemang, både för tävlingarna och för cykelveckan. Tävlingen har på kort tid utvecklats till en av Sveriges största cykeltävlingar och i år räknar arrangören med 1200 starter.

Huvudtävlingarna avgörs lördagen den 15 juli, med MTB banor på 70 km, 58 km, 42 km, 32 km och 9 km. 9:an och 32:an går att cykla med vanlig cykel, på övriga behöver man mountainbike.

Området vid Mittåkläppen bjuder på fin cykling. FOTO: Anders Robertsson.
Området vid Mittåkläppen bjuder på fin cykling. FOTO: Anders Robertsson.

Dagen innan går ungdomstävlingen Tour de Fyrfasen av stapeln, för cyklister upp till 16 år, också ett ”prova på lopp” för de allra minsta. Hela veckan har ett gediget program med clinics, föreläsningar, testturer med mera.
 
Startfältet blir starkare än någonsin. Sveriges bästa MTB cyklist Emil Lindgren i spetsen för sitt team Serneke Allbike, kommer att stå på startlinjen. Tillsammans med flera cyklister ur Sverigeeliten, fjolårssegraren Jonas Pettersson, segraren från Cykelvasan Johan Landström, tidigare segraren i Fjällturen Fredrik Ericsson och flera idrottsprofiler från andra sporter. Nellie Larsson har cyklat bra i sommar och är inställd på att försvara fjolårssegern. Flera damer från yppersta Sverigeeliten planerar att komma för att utmana henne.
 
Fyra olympiska mästare kommer att stå på startlinjen tillsammans med världsmästare från olika idrotter.
Johan Olsson ska cykla Fjällturen för första gången. Johan, som är såväl olympisk mästare som världsmästare i längdåkning söker nya utmaningar. Han kommer att möta Anders Södergren som cyklat bra flera år, debutanten och hemmasonen Lars Nelson samt Janne Ottosson. Otto har förutom olympiskt guld bland annat fyra Vasaloppssegrar på meritlistan.
Världsmästaren i skicross Victor Öhling Norberg kommer också att testa sina krafter i tävlingen.
 
Prisbordet som lottas ut bland alla tävlande är värt cirka 200 000 kr.
 
– Vi tror att den vackra banan, utmaningen att cykla i fjällen i kombination med ett välordnat arrangemang med glad stämning, är förklaringen till att så många tycker om Fjällturen, säger Anders Blomquist, en av grundarna.
 
– Vi tror att 1200 cyklister kommer att starta Fjällturen 2017, säger tävlingsledaren Magnus Rydhult.
 
– Fjällturen har på kort tid blivit en viktig reseanledning till Funäsfjällen och den fina fjällcyklingen i området. Vi räknar med att tävlingen genererar 4 miljoner kronor i omsättning för boende, mat och shopping. Många boendeanläggningar fyller alla sina bäddar under cykelveckan, säger Jonas Kojan, Destination Funäsfjällen.

 

Senaste nyheterna

Charlotte Kalla och de andra landslagsåkarna tränar på snö i Vålådalen i en och en halv vecka. FOTO: Svenska skidförbundet.

Längdlandslaget tillsammans på första snölägret

Samtidigt som de första snöflingorna faller på flera ställen i Sverige åker längdlandslaget på sitt första läger på snö. Landslaget kommer att träna på sparad konstsnö från förra vintern i en och halv...