Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Emil Jönsson och Calle Halfvarsson möter Northug, Sundby och övriga världseliten under Toppidretsveka. Bilden från SM-stafetten i Umeå 2014. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Emil Jönsson och Calle Halfvarsson möter Northug, Sundby och övriga världseliten under Toppidretsveka. Bilden från SM-stafetten i Umeå 2014. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Halfvarsson och Jönsson mot Northug

Petter Northug brukar ju ofta säga några mindre smickrande ord om Calle Halfvarsson och Emil Jönsson i media.
”Snacket” pågår ju även nu på sommaren.
Men kommande veckoslut får trion chansen att mäta sig på rullskidor under Toppidrettsveka istället.

Det är Calle Halfvarsson och Emil Jönsson som försvarar de svenska färgerna under Toppidrettsveka. De möter den norska eliten med Northug och Sundby i spetsen och många andra starka åkare ur världseliten som till exempel: Matti Heikkinen, Iivo Niskanen, Maurice Manificat och Dario Cologna.

När Calle häromveckan sa till Expressen att han har bättre kapacitet än både Northug och Sundby så dröjde det inte länge förrän Northug slog tillbaka och dissade Calle rejält för att han inte lyckats så bra på mästerskap.

Petter Northug fightas både verbalt och på rullskidor med Calle Halfvarsson och Emil Jönsson. FOTO: Rune Djuvsland/Toppidrettsveka.
Petter Northug fightas både verbalt och på rullskidor med Calle Halfvarsson och Emil Jönsson. FOTO: Rune Djuvsland/Toppidrettsveka.

”Snacket” lär fortsätta hela vägen fram till vinterns OS-tävlingar. Men under veckoslutets tävlingar i Trondheims-trakten är det kamp på rullskidor som gäller.

Halfvarsson är optimistisk inför framtiden efter en bra träningssommar efter vårens operation av bihålorna. Även Emil Jönsson verkar vara i bra slag. Hur bra får vi en fingervisning om under Toppidrettsveka.

Tävlingarna sänds i NRK 1 så har man möjlighet se den norska kanalen så kan man att följa duellerna. De kommer att ha fyra kvällsändningar på på bästa sändningstid. Det är toppåkare från tio nationer som ställer upp i 13:e upplagan av Toppidrettsveka.

Programmet ser ut enligt följande:

TORSDAG 17/8 – AURE 
Kl 14:30 - 1,5 km klassisk sprint
FREDAG 18/8 – AURE/TRONDHEIM 
Kl 10:00 - 24 km fri stil gemensam start - Aure
Kl 18:00 - 1,0 km fri stil sprint - Trondheim
LÖRDAG 19.08 – TRONDHEIM 
Kl 13:00 - Kvilhaugen Opp – 2 km motbakkelöp
Kl 16:00 - 15 km klassisk jaktstart

På herrsidan är det bara Halfvarsson och Jönsson från Sverige till start. Bland damerna är det dock ett stort gäng svenska landslagsåkare till start: Anna Haag, Ida Ingemarsdotter, Hanna Falk, Emma Wikén, Sofia Henriksson, Ebba Andersson och Linn Sömskar.

Det är inte alla lika stort startfält bland damerna som herrarna men de svenska tjejerna möter bland annat: Heidi Weng, Astrid Uhrenholdt Jacobsen och Laurien van der Graaff.

Här finns deltagarlista för Toppidrettsveka

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...