Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Alfred Buskqvist, IK Stern, är en av favoriterna under helgens SM-tävlingar på rullskidor. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Alfred Buskqvist, IK Stern, är en av favoriterna under helgens SM-tävlingar på rullskidor. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Borås är redo för årets SM-avslutning på rullskidor

Efter att SM-avslutningen i rullskidor förra årets för första gången arrangerades i Slite på Gotland så är nu tävlingarna tillbaka på fastlandet.
Denna gång är det Hestra IF i Borås som är värd.

För fjärde (!) gången under 2017 så är det dags för ett SM-evenemang på skidor i Borås, att en ort arrangerar så många SM-tävlingar under ett och samma år måste vara unikt.
För Hestra IF är SM-avslutningen unik på det sättet att det är första gången i klubbens snart 100-åriga historia som man arrangerar ett svenskt mästerskap i skidor.

– Vi är förstås oerhört stolta att få förtroendet att arrangera ett svenskt mästerskap, det ska bli fantastiskt roligt att få välkomna alla skidåkare till Borås under tävlingsdagarna, säger tävlingsledaren Toivo Pentonen.

SM-avslutningen i rullskidor fortsätter att växa i popularitet och över 80 åkare och över 100 åkare kommer till start på lördagens individuella lopp och söndagens masstartslopp. SM-avslutningen är ett riktigt breddarrangemang då USM, JSM, SM och Master-SM avgörs samtidigt. Tävlingsplats är Viareds industriområde strax utanför centrala Borås.

Bland åkarna finns många meriter.

Här finns USM-mästaren i sprint Moa Hansson, Landsbro IF, som gör debut i USM på rullskidor, Junioren Hanna Abrahamsson, Eksjö SOK, som deltog på VM i rullskidor och som tog pallplatser i den senaste världscuptävlingen i rullskidor, kommer till start i damjuniorklassen.

Världsmästaren från 2015 Marika Sundin, Delsbo IF, gör en intressant comeback i damklassen efter att hon inte tävlat något på ett år i rullskidor.

Senioren Alfred Buskqvist, IK Stern, mångårig medlem av landslaget i rullskidor gör också en intressant start i seniorklassen. Han är nog taggad då han inte blev uttagen till VM tidigare i somras. Långloppssatsande och före detta svenske mästaren i rullskidor Marcus Johansson, Ulricehamns IF, kommer också till start i den stora seniorklassen.
I masterklasserna finns också många meriterade åkare och glädjande så ökar deltagandet i dessa klasser till årets tävlingar.

Tävlingsprogrammet börjar bli en ordentlig tradition och det är inga ändringar till i år. Det blir alltså individuella lopp i fri teknik på lördag 19 augusti och masstartstävlingar i klassisk teknik på söndag 20 augusti.

– Vi kommer att försöka dela med oss så mycket vi kan av SM-stämningen genom att lägga upp rörliga klipp på vår Facebook-sida under tävlingarna. Det blir också livetidtagning via Svenska skidförbundet liveportal, säger Toivo Pentonen.

Första start på lördag är klockan14.00 och på söndag rullar tävlingarna igång 10.00. Några klasser kommer slås samman på grund av få anmälda. Mer information om detta finns på tävlingarnas webbplats.

Livetidtagning: http://live.skidor.com

Tävlingarnas Facebook-sida 

Tävlingarnas officiella webbplats

 

Siste nyheter

hemmavasan_live

Hemmavasan Live 15 augusti - tablå och hålltider

Över 13 300 deltagare är just nu anmälda till något av loppen i Hemmavasan 15–22 augusti 2020 som i år ersätter Vasaloppets sommarvecka. Med start 08.45 lördag 15 augusti bjuder Vasaloppet.TV på en n...