Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
På söndag avslutas långloppscupen på rullskidor - Guide World Classic Tour - i Val di Fiemme, Italien med nya loppet Fiemme Rollerski Cup. FOTO: World Classic Tour.
På söndag avslutas långloppscupen på rullskidor - Guide World Classic Tour - i Val di Fiemme, Italien med nya loppet Fiemme Rollerski Cup. FOTO: World Classic Tour.

Dags för final i Guide World Classic Tour

På söndag 17 september är det dags för den första upplagan av Fiemme Rollerski Cup i Italien.
Loppet över 50 kilometer är också final på rullskidcupen Guide World Classic Tour.

Den fjärde och sista deltävlingen av Guide World Classic Tour kommer för första gången att ske utanför Skandinavien - i italienska Val di Fiemme.

Det nya loppet blir en blandningen av van italiens längdskidåkning kan erbjuda. Banan går delvis på samma bana som Marcialonga, passerar den historiska VM- och världscup-stadion i Lago di Tesero och avslutas uppför Alpe Cermis, välkänd från Tour de Ski.

Den tuffa 3 kilometer långa slutklättringen kan bli mycket avgörande i avgörandet av totalen i World Classic Tour. Andra upplagan av rullskidserien har 30 000 euro i prispengar.

Låt oss ta en titt på kamperna om de olika västarna:

Mästarvästarna
På damsidan har Kari Vikhagen Gjeitnes (Team Santander) ett försprång på 65 poäng till Blink Classics-vinnaren Astrid Öyre Slind (Team United Bakeries).
Men ingenting är klart. Kari kommer att behöva göra topplopp för att hålla ledningen. Faktum är att Maria Gräfnings (Team Trentino Robinson Trainer) och Laila Kvelli (Team Tynell) är endast 85 respektive 95 poäng från den gula västen.

Kampen för en plats på podiet kommer till och med att bli intensivare, eftersom Justyna Kowalczyk, vinnare av första deltävlingen, Olaf Skoglund Minnelöp, också kommer att delta i loppet. Polskan siktar säkert på en ny seger. Klättring uppför Alpe Cermis känner hon bättre än någon annan efter fyra segrar på Tour de Ski.

Delad femma med Kowalczyk i totalen ligger Alliansloppet-vinnaren Maja Dahlqvist, Falun Borlänge. Sjua och åtta ligger Sara Lindborg, Team Serneke och Östersunds SK och Maria Nordström, Ulricehamns IF. Återstår att se om någon av dessa kommer till start i finalen.

På herrsidan är det också spännande inför finalen. Andreas Nygaard (Team Santander) seger på Alliansloppet gjorde att han nu är endast 15 poäng från Morten Eide Pedersen (Team BN Bank) som haft ledarvästen sedan segern på Olaf Skoglund Minnelöp i början av sommaren.

Duon har visat bra form hela sommaren men ingeting är klart här heller. Anders Aukland (Team Santander) och Simen Östensen (BN Bank), som missade Alliansloppet, är närmast bakom som trea och fyra.

Två svenskar finns med topp 20 i sammandraget. Alliansloppet-trean Karl-Johan Westberg, Borås SK är 15:e och Andreas Holmberg, Team Serneke och IFK Mora SK är 17:e.

Sprintvästarna
På damsidan har Kari Vikhagen Gjeitnes har stor ledning före Astrid Öyre Slind och ser ut som en säker vinnare.
Bland herrarna har Petter Northug ledningen men om han kommer till start i finalen fortfarande inte bestämt. Hur som helst kommer Stian Hoelgaard från Team United Bakeries att arbeta hårt för att ta in de 20 poäng som skiljer honom från Northug.

Ungdoms- och juniorvästarna
I kampen om ungdomsvästarna leder Runar Skaug Mathisen från Team Telemark bland killarna men endast 32 poäng skiljer honom från Torleif Syrstad, Team United Bakeries. På tjejsidan är Maja Dahlqvist ledare.

Bland juniorerna är det svenskt i topp genom Adam Persson, IF Hallby och Amelia Furunäs, Malungs IF.

Lagtävlingen
Sedan början av säsongen har Team Santander dominerat. De har en komfortabel ledning. Där bakom följer Team BN Bank och Team United Bakeries som har en hårt kamp där endast tre poäng skiljer dem åt. De svenska teamen Team Serneke och Team Tynell följer på fjärde och femte plats.

Läs mer om Fiemme Rollerski Cup här.

Komplett ställning i World Classic Tour

 

Siste nyheter

Nu är åter 16-17 januari datumen som gäller för vinterns världscup i Ulricehamn. Bilden från 2017 när man arrangerade för första gången. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Nytt datum för World Cup i Ulricehamn

Till vintern väntas en sprinthelg när världscupen kommer till Lassalyckan och Ulricehamn. Nu har tävlingarna återgått till sitt ursprungliga datum, 16–17 januari 2021, för att inte krocka med SM-veck...
Det blir individuell start på rullskid-SM i Lidköping den 9 augusti. FOTO: Lidköpings VSK.

Individuell start på rullskid-SM i Lidköping

Efter önskemål från arrangerande Lidköpings VSK så har Svenska skidförbundets arbetsgrupp för rullskidor beslutat att ändra SM-tävlingen i Lidköping 9 augusti från masstart till individuell start.