Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Team Tynell har, som många andra, tränat hårt på Mallorca den senaste veckan. Jens Eriksson, Jerry Ahrlin (har han verkligen lagt av?) och Rikard Tynell syns här efter ett rullskidpass.

Team Tynell har, som många andra, tränat hårt på Mallorca den senaste veckan. Jens Eriksson, Jerry Ahrlin (har han verkligen lagt av?) och Rikard Tynell syns här efter ett rullskidpass.

Varierade träningsförhållanden inför säsongen

Skidsäsongen står för dörren och i helgen öppnade Bruksvallarna, Idre och Vålådalen spår med sparad snö. Hugade skidåkare bjöds där på fina förhållanden.
Men för en del andra elitåkare har senaste veckan bestått av träning på betydligt varmare breddgrader. Långloppslaget Team Tynell och många andra har till exempel tränat hårt på Mallorca.

Oktober är verkligen en brytpunkt i skidelitens träning. I skarven mellan barmarkssträning och träning på snö väljer några en vecka på varmare breddgrader för rullskidåkning på varm asfalt istället för blöt dito med hala löv som underlag

Mallorca har blivit ett populärt resmål för många.

Längd.se tog ett snack med ”förre” långloppsesset Jerry Ahrlin som tillbringat veckan på Mallorca med några i hans träningsgäng XC Gold. Jerry han också med några pass med sitt gamla team, Team Tynell. Vi lär nog få se Jerry nån eller några gånger med nummerlapp i vinter också.

–  Det är fint att träna här och ön kryllar av cyklister och mycket mer motionärer på rullskidor än jag sett tidigare år från många olika länder, berättar Jerry.

– Förutom Team Tynell så vet jag att norska BN Bank är här. Team Veidekke träffade jag också en dag. Kalix seniorer har bott på samma hotell som oss och Anton Karlsson och Elin Molin är ytterligare några som tränat här, fortsätter Jerry.

För de som sökt sig till Bruksvallarna, Idre och Vålådalen så bjöds det på fina förhållanden. Kolla in filmen från Bruksvallarna här:

För eliten är snart tävlingssäsongen igång. Redan om två veckor ”tjuvstartar” säsongen med VW-Supersprint i Östersund med många elitåkare på plats. 11-12 november är det dags för Bruksvallsloppet och en vecka senare, 17-19 november, drar den svenska säsongen igång på allvar med den stora säsongspremiären som i år sker i Gällivare.

Där får den svenska eliten möta tufft motstånd från bland annat Ryssland och Kanada med åkare som Sergey Ustiugov och Alex Harvey i spetsen.

Sveriges Television direktsänder tävlingarna från Gällivare under lördagen och söndagen och då har också Vinterstudion sin säsongspremiär på plats vid Hellnerstadion.

En spännande skidsäsong står för dörren med andra ord.

Senaste nyheterna

Fredrik Jonsson har kämpat i motvind i många år. I morgon åker han 15 kilometer klassiskt i den svenska landslagsdräkten på världscupen i Ruka. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Krönika: Jonsson förtjänar en tålamodsmedalj

I åtta år var Fredrik Jonsson borta från elitskidåkningen på grund av sjukdomsproblem. Hela tiden med en dröm om att ta sig tillbaka till världseliten. I morgon får han återigen ta på sig landslagsdr...
Calle Halfvarsson hade ingen lyckad sprint på fredagen. Tar han revansch på 15 kilometer klassiskt i morgon? FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Startlistor 10/15 km klassisk stil Ruka

I morgon väntar 10 och 15 kilometer i klassisk stil vid världscupen i Ruka, Finland. Första start herrar är 10.15 och första start damer 13.30.