Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Segraren på Tour de LF  i våras, Jan Mattsson, Vassunda. I vinter väntar En riktig femmil för Jan och alla andra hugade skidåkare. FOTO: Tour de LF.
Segraren på Tour de LF i våras, Jan Mattsson, Vassunda. I vinter väntar En riktig femmil för Jan och alla andra hugade skidåkare. FOTO: Tour de LF.

En riktig femmil - ny säsongsavslutning i Roslagen

I vintras arrangerade ett gäng föreningar - Bålsta SK, Häverödals SK och Roslagsbro IF - mini-touren Tour de LF som säsongsavslutning för Stockholms- och Upplandsregionen.
17 mars återkommer man med ett nytt arrangemang - En riktig femmil.
Loppet genomförs med individuell start och endast lågflourvalla är tillåten.

Lågfluor och enkla arrangemang var ledordet i vintras under Tour de LF och man tar med sig temat till 2018. På den avslutande jaktstarten i Häverödal uppstod också den nya termen ”stavfria zoner”. Det här något man också plockar med sig till En riktig femmil.

–Vi ville undvika ”parodin” som lätt blir i de ”stakfria zonerna”, men ändå försäkra oss om att alla åkare skulle använda fästvalla. Det hela togs väl emot av deltagarna, säger initiativtagaren David Holmström.

Så här såg det ut på en av de stavfria zonerna under Tour de LF i våras.

Med det nya loppet vill man värna om sportens ursprung och det gamla mandomsprovet - femmilen.

– Det ligger i rospiggens blod att vara envis och ”bakåtsträvande”. Vi vill att dagens skidåkare ska få en chans att uppleva samma utmaning som våra gamla skidhjältar, och motionärer, fick uppleva. Många av oss tycker inte alltid att stora pistmaskiner, gemensam start och dyra vallor hör till själen för denna idrott, säger David Holmström.

Det här är upplägget för tävlingen:

  • 50 kilometer (samma distans för herrar och damer).
  • Enbart lågfluorvalla.
  • Stavfria zoner.
  • Bankett.

– Målsättningen är att tävlingen ska hållas i Roslagen, någonstans. Snötillgången kommer vara osäker, även om det finns konstsnö i området så ingen ska bli förvånad om spåren delvis är dragna med enbart skoter eller rent av ”föråkare”. Vi är inte heller främmande för att ”grusskidor” kan bli aktuella. Kunde man åka världscup i Falun 1989 på dessa spår, så kan vi också göra det, säger Holmström och hänvisar till bilden nedan:

Det var inte mycket snö under världscupen i Falun 1989. Tveksamt om dagens världscupåkare skulle ställa upp under dessa förhållanden.
Det var inte mycket snö under världscupen i Falun 1989. Tveksamt om dagens världscupåkare skulle ställa upp under dessa förhållanden.

Arrangörerna vill hålla arrangemanget så lokalt som möjligt, men blir det omöjligt att genomföra i Mälardalen flyttas arrangemanget ”dit det finns snö och man kan arrangera en sann utmaning”.

Plats, banprofil och banlängd kommer därför vara oklart in i det sista och anses vara en del av tävlingens utmaning. Starten kan också komma att läggas mycket tidigt på morgonen, för att undvika den värsta dagsmejan.

– På sikt, i en drömvärld, ser jag framför mig en folkfest som Holmenkollens femmil, fast för motionärer. I dessa dagar är det dock svårt att veta hur tävlingen kommer intressera åkarna. Mer genuint än stort är ändå tanken, menar David,

– Vinterns stora skidutmaning blir det åtminstone, skojar Holmström avslutningsvis.

Anmälan är redan öppen via ta.skidor.com och första anmälan har ramlat in informerar David.

Loppets hemsida finns på:
http://idrottonline.se/OKRoslagen-Skidor/Enriktigfemmil

Siste nyheter

Det blir säkerligen flera tuffa intervaller på rullskidbanan i Torsby framöver, precis som under senaste lägret. FOTO: Lukas Johansson/Svenska skidförbundet.

Längdlandslaget stannar i Sverige i höst

En fin vecka i Torsby är genomförd, där A-landslaget och Team BAUHAUS fått fin träning i både löparskorna, i skidtunneln och på rullskidorna uppför Torsbys alla fina höjder. Fler dagar i Torsby kommer...
Oskar Svensson ser fram emot vintern och VM i Oberstdorf. Den klassiska sprintbanan passar honom som hand i handske. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Nu är Oskar Svensson på rätt spår igen

Oskar Svensson är en av de mest lovande svenska längdåkarna. De 24-årige Falun Borlänge-åkaren spåddes en lysande framtid efter sitt JVM-silver i sprint 2014 men sedan har inte allt gått på räls. Glö...