Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Glädje bland IK Jarls skidungdomar sedan man fått igång ett fint konstsnöspår på hemmaplan. FOTO: IK Jarl.

Glädje bland IK Jarls skidungdomar sedan man fått igång ett fint konstsnöspår på hemmaplan. FOTO: IK Jarl.

IK Jarl och Rättviks kommun satsar på konstsnöspår

IK Jarl Rättvik satsar nu hårt på ett konstsnöspår tillsammans med Rättviks kommun.
– Vi ska hålla högsta kvalitet hela säsongen, säger Tommy Tysk som är ansvarig för projektet.
Spåret är redan igång och från och med idag kommer det att finnas en slinga på 700 meter.

IK Jarls skidsektion satte sig i maj månad ned för att diskutera status och möjligheter gällande snöproduktion och konstsnöspåret på IK Jarl och kom snabbt fram till att förutsättningarna finns för att kunna erbjuda kommuninvånare, turister och IK Jarls aktiva ett konstsnöspår av hög kvalitet.

Rättvik har ett klimat som gör det möjligt att producera snö redan i november och är en attraktiv turistort såväl sommar som vinter. Rättvik ligger bara 37 kilometer från Vasaloppets målgång och många söker sig till området för att träna och förbereda sig för loppet.

Rättvik har ett bra klimat för att producera konstsnö. FOTO: IK Jarl.
Rättvik har ett bra klimat för att producera konstsnö. FOTO: IK Jarl.

– Nyckeln till att få konstsnöspåret på plats i god tid och driva det med högsta kvalitet är att få in en passionerad och hängiven person med hög kompetens som ansvarar och driver projektet, säger John Vikman som är en av initiativtagarna.

Skidsektionen hade redan i maj fått ett preliminärt ja från Tommy Tysk som är en av landets bästa när det kommer till snöproduktion, snöläggning och preparering. Tommy är boende i Rättvik och har jobbat på Riksskidstadion i Falun de sex senaste åren, det var alltså han som tillsammans med Tomas Wassberg ansvarade för spårprepareringen under VM i Falun 2015.

– Det känns oerhört kul att få vara med och lyfta längdskidåkningen på hemmaplan, säger Tommy som redan 21 november lyckats få klart en första kort slinga.

För att klara snöproduktionen på ett önskvärt sätt så finns ett Team runt Tommy. Förutom medhjälparen Patrik Andersson så ställer flera personer inom klubben upp ideellt för punktinsatser. Spåret kommer byggas på efter hand och ska till slut ha två slingor, en yttre på 1,5 kilometer och en inre på 1 kilometer.

– Vi ska hålla högsta kvalitet hela säsongen säger Tommy och fortsätter;

– Vi kommer spåra när det är mest optimalt för att få bästa förutsättningarna för både skate och klassiskt. Spåret ska vara färdigt tidigt på morgonen så att de som vill kan träna innan jobbet.  

Målet är att hålla hög kvalitet på spåren hela säsongen. FOTO: IK Jarl.
Målet är att hålla hög kvalitet på spåren hela säsongen. FOTO: IK Jarl.

IK Jarls styrelse blev tillsammans med kommunen snabbt positiva till förslaget och resurser sköts till. Kommunen och IK Jarl har efter att beslutet till satsningen togs även bytt ut belysningen på bägge elljusspåren.

– Vi har också beställt en ny ljusskylt och passade på att byta ut stadionbelysningen säger Anders Bergstedt från IK Jarls huvudstyrelse.

– Det här kommer verkligen bli ett jättelyft fyller Erik Klang i, som är ansvarig för spår och leder i kommunen.

Marit Erikers som jobbar på IK Jarls kansli är den som kommer administrera spårknappar och dagkort. IK Jarl kommer ta en spåravgift om 50 kronor för ett dagkort och 600 konor för ett säsongskort för att kunna erbjuda bästa förhållanden varje dag.

Alla som är mellan 0 och 16 år åker gratis och IK Jarls medlemmar betalar bara 300 kronor för ett säsongskort.

– Det känns verkligen inspirerande och man märker att många dras med på ett positivt sätt när en sån hängiven person som Tommy kommer in och jobbar så proffsigt, säger Marit.

Tränarkvartetten Anders Almlöf, Ida Almlöf, Henning Högberg och Martina Hellgren som alla också ingår i skidsektionen är såklart glada för ungdomarnas skull.

– Detta är ju på något sätt grunden för en fungerande skidförening, så nu hoppas vi på att fler ungdomar vill vara med på skidträningar när man kan åka skidor redan i november säger Anders Almlöf.

Ungdomarna i IK Jarl har ju klubbens affischnamn Emil Johansson att se upp till. Emil som imponerade stort i sprinten i Gällivare under den svenska säsongspremiären för en dryg vecka sedan.

Sprintesset Emil Johansson är IK Jarl Rättviks affischnamn. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.
Sprintesset Emil Johansson är IK Jarl Rättviks affischnamn. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Senaste nyheterna

På lördag 30 oktober öppnar Trysil 6,5 kilometer längdspår med sparad snö från förra vintern. FOTO: Jonas Sjögren.

På lördag startar längdskidsäsongen i Trysil

Trysil öppnar 6,5 kilometer längdspår på lördag och i år återkommer de stora träningsgrupperna och klubbarna efter coronaåret som satte stopp för den typen av samlingar, berättar man i ett pressmeddel...
Runar Skaug Mathisen är en norsk profil i Visma Ski Classics som i vinter representerar svenska Lager 157 Ski Team. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Norske Runar om tuff svensk träning

Norska långloppsåkaren Runar Skaug Mathisen förbereder sig för sin första säsong i svenska Lager 157 Ski Team. Vi tog ett snack med den ståtlige norrmannen i samband med teamets läger på Hallandsåsen...