Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Topptrion i herrklassen på Moraloppet: Ludwig Tärning tvåa, Fredrik Byström etta och Andreas Svensson trea. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Topptrion i herrklassen på Moraloppet: Ludwig Tärning tvåa, Fredrik Byström etta och Andreas Svensson trea. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Byström och Lindstedt snabbast på Moraloppet

Runt 1000 åkare kom till start på Moraloppet mellan Oxberg och Mora skidstadion, Hemus på lördagen.
Orsa SK:s Fredrik Byström vann herrklassen efter en tight spurt med Ludwig Tärning, SK Bore och Andreas Svensson, Ulricehamns IF.
Damklassen såg en överlägsen vinnare i Emilia Lindstedt, Falun Borlänge SK.

I herrklassen bildades en tätklunga på sju åkare som till slut blev tre när loppet skulle avgöras i Hemusterrängen kring Mora skidstadion.

Ludwig Tärning, Andreas Svensson och Fredrik Byström svängde in på upploppsrakan samtidigt och Byström tog innerspår och spurtade hem segern.

– Jag fick en bra kurva in på upploppet och fick med mig fart, berättade Byström.

– Det var en bra dag. Jag försökte verkligen trycka på, framförallt uppför. För att få en rejäl genomkörare. Så jag fick slita på slutet, fortsatte Byström.

Orsa-åkaren berömde sina utmanare.

– De var starka. Speciellt Tärning. Han var grym och fick en ganska stor lucka i en brant backe på slutet.

Andreas Svensson drog upp spurten men fick sen ge sig mot Ludwig Tärning och segraren Fredrik Byström. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Andreas Svensson drog upp spurten men fick sen ge sig mot Ludwig Tärning och segraren Fredrik Byström. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Nästa helg väntar Marcialonga för Byström. Då för sitt Lager 157 Ski Team.

– Det är ett stort steg framåt nu. Det har varit mycket skit med sjukdomar. Skönt att kroppen svarade idag och så hoppas jag på ytterligare ett snäpp till nästa helg, berättade Byström.

När Fredrik får höra att teamkompisen i Lager 157 Ski Team, Anton Karlsson, tagit bägge spurtprisen på La Diagonela idag lyser han upp.

– Han är grym. Viilket steg han har tagit i år. Det är häftigt att fått se utvecklingen från första lägret vi hade till nu.

Bakom topptrion var SK Bores Gabriel Thorn bara drygt åtta sekunder efter. Femma blev Östervåla IF:s Pontus Nordström. En av vinterns positiva överraskningar i den svenska långloppscirkusen. Nordström spurtslog förra helgens felåkare i Ski Classics, norrmannen Vinjar Skogsholm. Det var han som åkte fel när han låg tvåa på Kaiser Maxi ilan LAuf förra lördagen. Sjua blev Falun Borläges Simon Andersson, den landslagsmeriterade åkaren som haft det tungt i vinter. Simon var 53 sekunder bakom segraren.

Åtta blev Robert Eriksson, Björkfors och nia och tia Adam Steen, Axa SC och evigt unge Peo Svahn, Boxholm-Ekeby.

I damklassen var Emilia Lindstedt helt överlägsen och åkte i mål nästan 14 minuter före tvåan, Maren Thomasgaard från Norge.

Lindstedt åkte nästa hela loppet tillsammans med en åkare i herrklassen och tackade så mycket för draghjälpen.

– Han drog mig nästan hela vägen och det var perfekt fart. Han väntade faktiskt inte och väntade lite när jag tappade lite vid en drickastation.

– Det kändes jättebra att ligga där bakom och jag kände att vi hade hög fart.

Emilia har inte åkt Ski Classics i vinter då hennes team, SkiProAm, lades ner. Men några Ski Classics-lopp kommer det att bli i vinter ändå.

– Jag kommer att åka Vasaloppet och Birkenbeinerloppet. Sen får vi se hur det känns. Kanske jag åker de två sista loppen också, berättar Emilia.

Emila Lindstedt tog en solklar seger. I bakgrunden kransmasen Gustav Johnsson. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Emila Lindstedt tog en solklar seger. I bakgrunden kransmasen Gustav Johnsson. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Hur var det inför den här säsongen när det inte blev någon fortsättning med SkiProAm? Hade du något annat team på gång?

– Tanken var att jag skulle göra en sista säsong med Ski ProAm. Det var väldigt tråkigt att det inte blev någon fortsättning. Men sen var det saker runt omkring som gjort att jag inte känt mig helt motiverad att gå in i ett nytt team i början av säsongen. Därför har jag prioriterat lite annorlunda och valt att köra här hemma i Sverige, berättar Emilia.

Är det sista året du satsar? Eller kan det ändra sig? – Jag låter det vara osagt!

Vad säger du om förhållandena idag?
– Det var jättefint. Jag trivs verkligen i Vasaloppsspåret. Jag gillar banorna här. Det var fint!

– Jag vill förbättra mina placeringar i både Tjejvasan och Vasaloppet. Det är mina stora mål i vinter, avslutar Lindstedt.

Resultat finns här.

 

Siste nyheter

Johan Eriksson med Auklandbron i bakgrunden. FOTO: Vasaloppet/Alexander Winther.

Johan Eriksson är tillförordnad VD för Vasaloppet

Vasaloppets utvecklingschef Johan Eriksson har utsetts till tillförordnad VD för Vasaloppet. En post han kommer att inneha åtminstone det kommande halvåret. Närmast på programmet står den digitala va...