Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Daniel Rickardsson slet med skidor som inte fungerade på andra sträckan och växlade nästan två minuter bakom täten. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.
Daniel Rickardsson slet med skidor som inte fungerade på andra sträckan och växlade nästan två minuter bakom täten. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Tung dag för Sverige under OS-stafetten

Sverige försvann från OS-stafetten under de två klassiska sträckorna. Jens Burman och Daniel Rickardsson hade inte skidor som hängde med.
– Jag hade inte grejer under fötterna som fungerade. Det gick inte att kriga, sa Rickardsson till Kanal 5.
Norge vann stafetten före det ryska laget och Frankrike. Sverige slutade femma.

Jens Burman slet från start på första sträckan och man kunde tidigt konstatera att hans glid inte var i paritet med konkurrenternas. Till en början hängde Burman med ändå efter hårt krigande men när han väl fick släppa rann tiden iväg snabbt. Till växlingen var Jens femma 36.9 sekunder efter då ledande Kazakstan med Poltoranin på första.

På andra sträckan blev det än tyngre för Daniel Rickardsson. Daniel skidor fungerade inte alls och till växlingen var han nionde man  en minut och 56 sekunder efter det ryska laget.

– Om det är någon gång jag ska svära i tv är det nu. Jag hade inte grejer under fötterna som fungerade. Det gick inte att kriga, kommenterade Rickardsson.

Daniel tappade 1.19 på ledande Ryssland

Marcus Hellner hade ett läge som var ”omöjligt” men åkte bra och växlade som sexa 1.57 bakom Norge och Frankrike som då var i täten.

– Jag kände mig stark och i bra form, men ett alldeles för svårt läge. Det är tufft. Det är för långt upp och för svårt när man ser att sekunderna rullar iväg. Det är inte så kul att åka, man vill ju vara där uppe och kriga, sa Hellner till Sportbladet.

Calle Halfvarsson tog sig förbi Italien på slutsträckan och förde Sverige till femte plats.

– Det var inte så motiverande gå ut så långt efter, var Calles kommentar efter loppet.

Halfvarsson tappade endast åtta sekunder på Norge och Johannes Hösflot Kläbo som åkte hem guldmedaljen till Norge knappt tio sekunder före det ryska laget med Spitsov på slutsträckan.

Det var en besviken och ledsen Urban Nilsson, svensk vallachef, som kommenterade vallamissen för Kanal 5.

– Jag såg tidigt att det var för dåligt material på de två första sträckorna. Jag får be om ursäkt till grabbarna. Jag tar på mig det här, sa Nilsson.

– Vad som var fel är svårt att säga nu.

– Det var klurigt idag och vi jobbade in i det sista. Vad vi hamnade snett får vi kika på och lära oss av.

– Det gör ont i ett idrottshjärta nu. Jag är nästan mållös, sa Nilsson.

Resultat finns här.

Norges guldlag med Didrik Tönseth, Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krüger och Johannes Hösflot Kläbo. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.
Norges guldlag med Didrik Tönseth, Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krüger och Johannes Hösflot Kläbo. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Siste nyheter

Oskar Kardin vann Grönklitt Hill Race sex sekunder före Calle Halfvarsson. FOTO: Marcus Laggar.

Kardin tätt före Halfvarsson - Britta klar vinnare

Grönklitt Hill Race, som avgjordes i regnrusk på lördagsmorgonen, såg Oskar Kardin och Britta Johansson Norgren som segrare. I herrklassen var ett åtta åkare med till avgörandet upp till Toppstugan i...
petter_podcast

Podcast med Vasaloppsvinnaren Petter Eliassen

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics poddcast, Livigno2Levi, intervjuas Vasaloppsvinnaren Petter Eliassen. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar. I intervjun berättar Petter bland ann...