Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
SK Bore-åkarna Pontus Hermansson och Johannes Ringsby har skrivit en insändare där de tycker att sprintstafett ska vara något för sprintåkare. FOTO: (Montage) Carl Sandin/Bildbyrån.
SK Bore-åkarna Pontus Hermansson och Johannes Ringsby har skrivit en insändare där de tycker att sprintstafett ska vara något för sprintåkare. FOTO: (Montage) Carl Sandin/Bildbyrån.

När ska ”sprintstafett” bli sprintstafett?

Martin Johnsrud Sundby, Charlotte Kalla, Krista Pärmäkoski och Maurice Manificat,  vad har alla dessa gemensamt?
Jo, ingen är uttalad sprinter och alla är uttagna till att representera sitt land i sprintstafetten i OS.

Som sprintstafett ser ut idag är alla dessa uttagningar rimliga och befogade, då det är mer eller mindre en ”intervallstafett” snarare än en sprintstafett. Kapacitet är viktigare än explosivitet och uthållighet är viktigare än en bra spurt. Sprintegenskaperna kommer i andra hand när åkarna inom loppet av 16-20 minuter ska köra tre sprintrace var, på toppen av sin förmåga.

Sneglar vi till friidrottens värld, så är sprintstafett uppdelat på fyra sträckor där varje land ställer upp med sina fyra främsta sprinters. Varje sprinter springer en sträcka, och lämnar stafettpinnen vidare till nästa sprinter. Det blir explosivt, spännande och varje hundradel är viktig.

Hur skulle det se ut om längdsporten anammade friidrottens upplägg? Varje land skulle ställa upp med sina fyra främsta sprinters, som kör en sträcka var på sprintbanan och den nation med det bästa sprintlaget vinner - inte det land med snabbast distansåkare. Distansåkarna har redan en distansstafett, så borde vi inte låta sprintstafett avgöras av sprintåkare?

// Pontus Hermansson och Johannes Ringsby

 

Siste nyheter

Johan Eriksson med Auklandbron i bakgrunden. FOTO: Vasaloppet/Alexander Winther.

Johan Eriksson är tillförordnad VD för Vasaloppet

Vasaloppets utvecklingschef Johan Eriksson har utsetts till tillförordnad VD för Vasaloppet. En post han kommer att inneha åtminstone det kommande halvåret. Närmast på programmet står den digitala va...
Anton Karlsson drar före Emil Persson, Marcus Johansson och Andreas Holmberg på dagens träningstävling i Liared utanför Ulricehamn. FOTO: Fredrik Ljungström.

Anton Karlsson en sekund före Marcus Johansson

På söndagen genomförde Lager 157 Ski Team en träningstävling över 46 km på rullskidor i Liared utanför Ulricehamn. Totalt kom 40 åkare till start. Kampen om segern stod mellan tre av Lager 157 Ski Te...