Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Katerina Smutná passerade Britta Johansson Norgren strax före mållinjen och vann 30:e Tjejvasan. FOTO: Vasaloppet.
Katerina Smutná passerade Britta Johansson Norgren strax före mållinjen och vann 30:e Tjejvasan. FOTO: Vasaloppet.

Katerina Smutná spurtvann Tjejvasan 2018

30-årsjubilerande Tjejvasan avgjordes med en spännande spurt på upploppet i Mora.
Tjeckiskan Katerina Smutná kämpade sig förbi Britta Johansson Norgren och vann sin första seger i loppet.

– Jag hade mycket bra skidor och det var viktigt idag, sa en glad Smutná efter segern. Det var tungt att åka först under loppet eftersom det låg lite snö i spåret. Det kändes bra hela vägen och jag är mycket lycklig för segern, fortsatte Katerina.

Tvåan Britta Johansson Norgren var inte alltför besviken efter andraplatsen.

– Det har känts bra idag. Men det blev ett speciellt lopp eftersom det gick mycket tyngre att ligga först. Jag var pigg på slutet men gjorde väl en miss när jag gick om och åkte först hela långa rakan. Det ligger ju snö i spåret och det går tyngre. Det är väl det enda jag kan ångra. Jag skulle legat kvar bakom och kunnat vika ut. Men Smutná var stark idag. Lina Korsgren har också varit stark.

Märkte du när Korsgren och Lindstedt ramlade där bakom innan upploppet?
– Nej, jag gjorde inte det men hörde nu efter att det hänt något.

När de fem åkarna i tätklungan passerade Auklandbron blev det tight efter bron. Laila Kveli bytte spår och då ramlade Lina Korsgren och Emilia Lindstedt där bakom.

Efter jurysammanträde så beslutades att diska Kveli.

– Jag upplevde att det vart en lite lucka där och jag bytte spår. Jag såg bakåt och hade ganska bra fart och hoppade in i spåret. Dessvärre ramlade ju de två där bak. Det kändes som om Lina åkte på min stav. Men det är svårt att veta vad som sker bakom. Juryn bedömde att det var för liten plats där jag gick in i spåret, berättar Kveli.

Efter incidenten kom tre åkare in på upploppet. Britta Johansson Norgren tog täten före Katerina Smutná och Laila Kveli. Britta hade kommandot men Smutná hade mest krafter och kunde sega sig förbi till seger.

Katerina Smutná med lagerkransen. Till höger Laila Kveli som var trea i mål men diskades. FOTO: Vasaloppet.
Katerina Smutná med lagerkransen. Till höger Laila Kveli som var trea i mål men diskades. FOTO: Vasaloppet.

Kveli åkte in som trea sex sekunder bakom tätduon (men blev alltså sedan diskad) och sedan kom Lindstedt efter sitt fall. Så också en mycket besviken Lina Korsgren, som varit aktiv under loppet och sett pigg ut. Därefter följde precis från OS i Pyeongchang hemkomna Hanna Falk.

Emilia Lindstedt fick tredjeplatsen, i och med diskningen av Laila Kveli.

– Det kändes tråkigt när jag åkte i mål, att jag inte fick chansen. Men det är klart att jag blir glad nu när jag fick en pallplats. Jag är glad att jag körde allt jag hade efter fallet, berättar Lindstedt.

Så här kommenterade Lina Korsgren händelsen vid Auklandbron:

– Det blev ett snöpligt slut. Allt gick ju snabbt men det fanns inte nog med plats när Laila skulle byta spår. För att jag inte skulle tappa all fart fick jag kliva ur spåret och då krokade jag väl i henne.

– Jag tycker att det är bra att juryn är på tårna och tar ett obekvämt beslut. Det är positivt.

Men det är klart det är skittråkigt för Laila. Jag vet att det inte var hennes mening, fortsatte Korsgren

Lina var annars nöjd med hur det kändes under loppet och ser fram emot Vasaloppet nu.

– Det kändes jättebra och jag hade fantastiska skidor.

Vasaloppets sportchef Tommy Höglund sa så här om diskningen av Kveli.

– Laila Kveli diskvalificerades för att hon hindrade framförallt Lina Korsgren 800 meter före mål. Hon klev in i spåret framför Lina så att hon får resa sig upp och gå till höger och då fäller hon vägen Emila Lindstedt. Därför är resultatlistan ändrad.

Loppets utveckling från start var att det tidigt blev en klunga på sju åkare: Britta Johansson Norgren, Lina Korsgren, Hanna Falk, Laila Kveli, Katerina Smutná, Elin Mohlin och Emilia Lindstedt.

Klungan åkte avvaktande fram till Hökberg där Korsgren utmanade Falk och tog spurtpriset. En stund senare, med 17 kilometer kvar, skapade Korsgren en lite lucka. Några kilometer senare var det avvaktande åkning igen i klungan. När åkarna närmade sig Krångåsen gjorde Johansson Norgren ett rejält ryck men någon lucka kunde hon inte skapa och det blev mycket lugn åkning i tätklungan igen. In i utförsbacken ner mot Eldriskontrollen tog Korsgren täten och tog spurtpriset före Johansson Norgren.

Efter Eldris så var det flera fartökningar av Johansson Norgren och av Korsgren men avgörandet skedde således vid Auklandbron och på upploppet. Tjeckiskan Katerina Smutná tog sin första seger i Tjejvasan, efter att som bäst varit tvåa tidigare (2016). Nu var hon först i mål av alla 7 618 anmälda i Tjejvasan 2018.

Resultat Tjejvasan 2018
1 Katerina Smutná, (CZE), Tjeckien, 1.35.26
2 Britta Johansson Norgren, (SWE), Sollefteå Skidor Idrottsförening, 1.35.27
3 Emilia Lindstedt, (SWE), Falun Borlänge Skidklubb, 1.35.40
4 Lina Korsgren, (SWE), Åre Längdskidklubb, 1.36.02
5 Hanna Falk, (SWE), Ulricehamns Idrottsförening, 1.36.26
6 Elin Mohlin, (SWE), Hudiksvalls Idrottsförening, 1.36.53
7 Julia Jansson, (SWE), Sollefteå Skidor Idrottsförening, 1.39.25
8 Lisa K Svensson, (SWE), Åsarna Idrottsklubb, 1.39.26
9 Julia Angelsiöö, (SWE), Storvreta Idrottsklubb, 1.39.26
10 Evelina Bångman, (SWE), Offerdals Skidklubb, 1.39.27

Samtliga resultat från Vasaloppets vintervecka finns här.

Noterbart
Förstapriset i Tjejvasan 2018 är 50 000 kronor.
ICA:s spurtpris i Hökberg: Lina Korsgren, Åre Längdskidklubb, 36.37
DHL:s spurtpris i Eldris: Lina Korsgren, Åre Längdskidklubb, 1.08.33

Siste nyheter

Det blir säkerligen flera tuffa intervaller på rullskidbanan i Torsby framöver, precis som under senaste lägret. FOTO: Lukas Johansson/Svenska skidförbundet.

Längdlandslaget stannar i Sverige i höst

En fin vecka i Torsby är genomförd, där A-landslaget och Team BAUHAUS fått fin träning i både löparskorna, i skidtunneln och på rullskidorna uppför Torsbys alla fina höjder. Fler dagar i Torsby kommer...
Oskar Svensson ser fram emot vintern och VM i Oberstdorf. Den klassiska sprintbanan passar honom som hand i handske. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Nu är Oskar Svensson på rätt spår igen

Oskar Svensson är en av de mest lovande svenska längdåkarna. De 24-årige Falun Borlänge-åkaren spåddes en lysande framtid efter sitt JVM-silver i sprint 2014 men sedan har inte allt gått på räls. Glö...