Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Anton Karlsson leder spurtpristävlingen i Ski Classics inför Vasaloppet i morgon men kan också bli att räkna med i kampen om slutsegern om det blir en klungspurt i morgon. FOTO: Magnus Östh.
Anton Karlsson leder spurtpristävlingen i Ski Classics inför Vasaloppet i morgon men kan också bli att räkna med i kampen om slutsegern om det blir en klungspurt i morgon. FOTO: Magnus Östh.

Sprintesset Anton Karlsson är förväntansfull inför Vasaloppet

Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team, gör sin första riktiga säsong som långloppsåkare. Och vilken säsong sen.
Anton ligger femma i totalen i Visma Ski Classics och leder cupens sprinttävling i stor stil.
Inför Vasaloppstarten i morgon bitti säger Anton så här:
– Jag är proppmätt, förväntansfull och allmänt glad.

Anton ”provåkte” i Lager 157 Ski Team i slutet av förra säsongen och klev sen in som ordinarie i teamet inför den här säsongen. Den förre Åsarna-åkaren, numera hör han till Robin Bryntessons klubb Sockertoppen IF, var känd som en duktig sprinter. Det finns bland annat SM-guld i teamsprint tillsammans med Teodor Peterson på meritlistan.

Omvandlingen till långloppsåkare har gått med den äran. Anton har fyra topptio-placeringar i Ski Classics i vinter: Fyra i Toblach-Cortina, femma i Kaiser Maximilan Lauf, sexa i Jizerska och åtta på Marcialonga.

Då ska man också ha i åtanke att Antons huvudfokus så här långt har varit spurtpristävlingen där han har den gröna ledarvästen med 88 poängs marginal ner till tvåan Oskar Kardin, Team Santander.

Anton har varit en viktig faktor för 157-gänget som leder den prestigefyllda lagtävlingen i Ski Classics med 10 poäng före Team Santander.

Längd.se  tog ett snack med Anton dagen före Vasaloppet. Ett lopp där han var 28:a i fjol men nu har högre mål i sikte både för sig själv och teamet. Anton flaggar också en hel del för sin teamkompis Markus Ottosson som varit sexa och fyra på de två senaste årens Vasalopp.

Hur är känslan med mindre än ett dygn kvar till start?
– Proppmätt, förväntansfull och allmänt glad.

Som det ska vara alltså?
– Ja!

Du har haft en bra säsong! Känner du ändå att du har kunnat snäppa till formen ytterligare nu till Vasaloppet?
– Jag hoppas det! Det har känts väldigt bra i veckan. Jag är förväntansfull.

Ni har varit i Grönklitt och laddat upp under veckan!
– Ja, precis!

Fina dagar?
– Ja, jättefina! Vi har haft tur att ha lite bättre temperatur upp på Grönklitthöjderna. Det har varit helt fantastiskt däruppe.

Ni har gått bra som lag i vinter. Vad betyder det att vara i ett starkt lag? Hur viktigt är det?
– Det betyder allt! Det är det som är nyckeln till framgång för hela teamet. Vi lär av varandra, vi är öppna och ärliga mellan oss.

Har ni lagt upp alternativ i taktiken beroende på vad om händer i loppet i morgon?
– Det finns alternativ. Det finns alltid en gameplan men sen vet man aldrig vad som händer och vem som är stark och så. Det gäller att kunna vara öppen och värdera vem vi ska satsa på i slutet. Vi har ju Ottosson (Markus) och vi har ju mig som kanske de två killarna som har varit bäst. Ottosson har verkligen Vasaloppet som sin specialité.

Har du märkt på Markus att han kommer mer nu mot Vasan?
– Det märkte jag redan i maj att Vasloppet är ”Ottos” grej. Han är född för det här helt enkelt.

Hoppas du att ni slipper snöfall i morgon eller spelar det ingen roll?
– För min del så tror jag det kan vara bra med snö. Men det gör absolut inget om det inte blir snö heller. Det är så pass platt att det är ändå fördel att ligga bakom och jag gillar ju att spurta så…

– Det är ett lopp som ska passa mig bra.

Hur tänker du kring spurtpristävlingen?
– Man måste se spurtpristävlingen över hela säsongen. Det är ju jag och Kardin (Oskar) det handlar om. Han är min främste utmanare. Mitt lopp blir lite efter hur han väljer att göra vid de positionerna. Jag måste bevaka honom lite grann. Sen får han avgöra hur mycket vi ska slita ut oss där eller om vi ska göra upp om det i Moraparken.

Det blir ofta fler åkare med vid de första spurtpriserna i Vasaloppet jämfört med de andra Ski Classics-loppen.
– Jag har alltid gillat såna situationer eftersom jag kommer lite från sprintsidan.  

Totalställningen i Ski Classics finns här.

 

Siste nyheter

Johan Eriksson med Auklandbron i bakgrunden. FOTO: Vasaloppet/Alexander Winther.

Johan Eriksson är tillförordnad VD för Vasaloppet

Vasaloppets utvecklingschef Johan Eriksson har utsetts till tillförordnad VD för Vasaloppet. En post han kommer att inneha åtminstone det kommande halvåret. Närmast på programmet står den digitala va...
Anton Karlsson drar före Emil Persson, Marcus Johansson och Andreas Holmberg på dagens träningstävling i Liared utanför Ulricehamn. FOTO: Fredrik Ljungström.

Anton Karlsson en sekund före Marcus Johansson

På söndagen genomförde Lager 157 Ski Team en träningstävling över 46 km på rullskidor i Liared utanför Ulricehamn. Totalt kom 40 åkare till start. Kampen om segern stod mellan tre av Lager 157 Ski Te...