Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Britta Johansson Norgren är redo att försvara segern från Vasaloppet i fjol. FOTO: Magnus Östh.
Britta Johansson Norgren är redo att försvara segern från Vasaloppet i fjol. FOTO: Magnus Östh.

Tar Britta säsongens sjunde raka seger i Ski Classics?

Britta Johansson har så här långt haft en hel enastående säsong med sex raka segrar i Ski Classics.
I morgon väntar säsongens höjdpunkt Vasaloppet där Britta ska försvara fjolårssegern.
– Det är dagsformen som kommer att avgöra, säger Johansson Norgren.

Lager 157 Ski Team-åkaren Britta leder totalen i Ski Classiscs 265 poäng före Katerina Smutna. Tjeckiskan Smutna som dock spurtslog Britta i Tjejvasan för en vecka sedan.

I Ski Classics sex deltävlingar har däremot varken Smutna eller någon annan kunnat rå på Britta den här vintern.

Längd.se tog pulsen på Britta dagen innan Vasaloppet.

I morgon smäller det igen då!
– Ja, det känns som det har gått fort det här året sen förra Vasaloppet.

Du har haft en bra vinter! Bättre än någonsin!
– Det har flutit på väldigt bra med förberedelserna för varje lopp. Det finns egentligen inte mycket att klaga på. Sen när man kommer hit till det största loppet så vill man alltid ha ännu lite bättre förberedelser.

– Men det har gått bra hela vägen. Det är dagsformen som kommer att avgöra i morgon.

Och hur den är vet man inte förrän men har åkt en bit?
– Det är ju så. Och framförallt så vet man ju inte de andras dagsform, säger Britta.

– Men om det inte är något som dyker upp nu så tror jag att jag kan göra ett bra lopp. Sen är frågan vad de andra har lyckats hitta för toppform.

I de andra Ski Classics-loppen startar tjejerna före killarna. I Vasaloppet är det dock som vanligt start tillsammans med killarna i elitledet.

Justyna Kowalczyk, som missar årets tävling på grund av sjukdom, var 71:a åkare i mål när hon vann 2015. Britta tror att topp 70 är möjligt men kanske inte i årets före.

– I det här föret tror jag topp 100 är svårt men det är ett mål att komma så bra möjligt. Jag vet ju på tävlingar här hemma att jag har många killar som jag är jämn med.

– Det är väl lite så också att om jag skulle bli trea och har gjort ett kanonbra lopp så kan man se lite hur man placerade sig mot killarna och om de andra tjejerna då har åkt väldigt väldigt bra.

– En bra dag tror jag vi kan vara runt 70:e plats men sen är de väldigt tufft varje placering, menar Britta

I damklassen har det ofta varit så att det varit en åkare själv eller ett par ihop. Blir det fler längre in i loppet i år?
– Jag tror det. Som jag ser det så är vi fem-sex stycken som alla skulle kunna vinna. Men jag har väl en önskan om att vi inte blir en så stor grupp om det går min väg. Men det är inte omöjligt att vi några stycken.

Vad betyder det att du är i ett så bra lag med många starka herråkare som du kan träna med? Vad har det inneburit för din utveckling?
– Det har varit väldigt bra. Jag har fått alltid fått väldigt bra hjälp av killarna. Både från ledarsidan och åkarna med att utveckla mig. Att inte vara nöjd. Sen är det ibland så helt omöjligt att hänga med dom men ibland kan jag hänga med lite grann. Jag vet att dom blir bättre. Men jag kan också se jag kanske närmar mig dom varje år. Jag tror att damklassen har blivit ganska mycket bättre de senaste åren.

Vad är det tuffaste motståndet i morgon? Är det distansen eller det de andra tjejerna?
– Jag skulle säga mig själv. Att jag ska hålla fokus på det jag ska göra och inte vad de andra gör. Att jag sätter tekniken. Det är ett utmanande före så här när det går ganska tungt… att inte slarva med tekniken.

– Man behöver det i slutet på loppet. Att man åkt energisnålt.

Totaltställningen i Ski Classics.

 

Siste nyheter

Anton Karlsson drar före Emil Persson, Marcus Johansson och Andreas Holmberg på dagens träningstävling i Liared utanför Ulricehamn. FOTO: Fredrik Ljungström.

Anton Karlsson en sekund före Marcus Johansson

På söndagen genomförde Lager 157 Ski Team en träningstävling över 46 km på rullskidor i Liared utanför Ulricehamn. Totalt kom 40 åkare till start. Kampen om segern stod mellan tre av Lager 157 Ski Te...