Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Tove Alexandersson vann världscupsprinten i USA. FOTO: Nordenmark Adventure.
Tove Alexandersson vann världscupsprinten i USA. FOTO: Nordenmark Adventure.

Tove Alexandersson vann världscupsprinten i USA

Tove Alexandersson fortsätter att imponera i världscupen i skidorientering.
I dag vann hon sprinten när världscuptävlandet i amerikanska Vermont inleddes:
– Ett väldigt bra lopp. Och kul med så intensiv orientering, säger Alexandersson.

Under den här veckan avslutas årets världscupsäsong i skidorientering. Den gör det i Vermont i nordöstra USA. Platsen heter Craftsbury, som för dagen bjöd på strålande vårvinterväder:

– Det var verkligen underbart att tävla i dag, säger Tove Alexandersson efter tävlingen. Och då syftade hon inte bara på de vädermässiga förutsättningarna.
Alexandersson vann med hela 55 sekunders marginal till tvåan Mariya Kechkina, Ryssland:
– Jag har gjort ett mycket bra lopp. Egentligen inga misstag alls. Och det var kul, väldigt intensiv orientering hela vägen.

Vad är skillnaden mellan att skidorientera i USA jämfört med Sverige?
– Jag skulle säga att detta var likt hur det är hemma. Det var riktigt bra banor, och det finns ett stort nätverk med befintliga skidspår, säger Alexandersson som i och med segern stärkte sin ledning i den totala världscupen ytterligare. Detta inför de två återstående tävlingarna som avgörs onsdag (medeldistans) och fredag (långdistans).

Det var nära att det blev ytterligare en svenska på pallen. Magdalena Olsson slutade fyra, bara tre tiondelar från tredjeplatsen. Men trots de små marginalerna till en pallplats var Olsson nöjd.

– Formen är inte den bästa. Jag opererade blindtarmen förra veckan. Doktorn sa direkt efter operationen att det gått bra och att det fanns tillräckligt med tid för att hinna återhämta mig innan vi reste hit. Jag var osäker på formen för jag tränade inte alls under de sista dagarna innan resan hit. Men uppenbarligen räckte det långt ändå, säger Olsson.

På herrsidan blev det rysk seger genom Andrei Lamov (som för övrigt är sambo med just Magdalena Olsson). Bäste svensk var Erik Rost som slutade åtta:
– Loppet var bra men tiden säger något annat. Jag har inte sett sträcktiderna så jag vet inte om jag gjort något vägval som kostat mycket tid. För de vägval som jag gjort har jag genomfört på ett bra sätt. Jag är lite överraskad över att jag är så långt efter. Det är bara att ladda om inför tävlingarna senare under veckan, för jag vet att jag är i bra form, säger Erik Rost.

Kommande tävling är alltså medeldistansen i morgon.

CRAFTSBURY, VERMONT, USA. Sprint världscupen skidorientering:
Damer: 1) Tove Alexandersson, Sverige, 11.37, 2) Mariya Kechkina, Ryssland, 12.32, 3) Salla Koskela, Finland, 12.35, 4) Magdalena Olsson, Sverige, 12,36.
Övriga svenska placeringar: 7) Evelina Wickbom, 12.44, 8) Frida Sandberg, 12.46, 16) Linda Lindkvist, 13.49, 17) Hanna Eriksson, 14.17.
Herrar: 1) Andrei Lamov, Ryssland12.48, 2) Audun Heimdal, Norge, 13.16, 3) Jörgen Madslien, 13.17.
Svenska placeringar: 8) Erik Rost, 13.34, 14) Erik Blomgren, 13.56, 15) Martin Hammarberg, 13.57, 16) Linus Rapp13.59, 21) Markus Lundholm, 14.34. Sixten Walheim felstämplat.

 

Siste nyheter

logo_lvsk

Dags för SM- och tävlingspremiär i Lidköping

Efter en vår och stora delar av sommaren då tävlingsverksamheten legat nere så är det äntligen dags för officiell premiär av säsongen 2020/2021 nu på söndag 8 augusti. Under en intensiv dag blir det ...
Linn Svahn är på plats med landslaget i Torsby och förbereder sig för VM-vintern. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Linn Svahn vet vad som krävs för att lyckas på VM

Linn Svahn slog längdskidvärlden med storm förra vintern. Några dagar före sin 20-årdag tog hon sin första världscupsseger på sprinten i Davos och när säsongen hastigt tog slut i början på mars hade ...