Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Martin Johnsrud Sundby och Dario Cologna efter spurtfighten i Holmenkollen som Cologna tog hem efter en fotofinish. FOTO: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån.
Martin Johnsrud Sundby och Dario Cologna efter spurtfighten i Holmenkollen som Cologna tog hem efter en fotofinish. FOTO: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån.

Millimeterseger för Cologna - Rickardsson elva

Holmenkollens femmil avgjordes i en härlig spurtkamp mellan Dario Cologna och Martin Johnsrud Sundby.
Det blev en millimeterseger för Cologna som förstås var lycklig över sin första triumf i femmilsklassikern.
– Det var en bra fight på slutet. Jag ville verkligen vinna här, sa schweizaren till SVT Sport efter segern.
Daniel Rickardsson blev bäste svensk som elva.

På sista varvet av sex handlade det om sju åkare. Daniel Rickardsson låg åtta men hade en liten lucka fram som han inte kunde täppa till.

In på stadion så blev det en mycket spännande kamp om segern där Cologna kom först in på upploppet men utmanades in på mållinjen av Sundby.

– Det blev en bra fight på slutet. Jag hade en bra känsla mot slutet men Sundby var stark. Etta tag trodde jag att han kanske var före men jag hade ett långt ben, sa Cologna.

Trea blev ryssen Maxim Vylegshanin som var tillbaka efter sin avstängning. Fyra blev Sjur Röthe, femma den unge ryssen Denis Spitsov och sexa Hans Christer Holund som låg längt fram i stora delar av loppet.

Daniel Rickardsson gjorde en gedigen insats men kom inte med i tätklungan på slutet.

– Det var länge många med. Jag låg långt bak. Jag är så stor att jag tar för stor plats mitt i klungan. Det var enklare att ligga längre bak. Jag tycker att jag hade kontroll men benen inte var inte hundra.

På slutvarvet låg Daniel bakom OS-vinnaren Krüger och kanadensaren Harvey.

– De blev trötta och det blev en lucka. Jag försökte jobba ikapp men det gick inte. En elfte plats är väl stabilt men det är det sista som saknas. Men vill ju nosa på pallen, sa Daniel till SVT.

Loppet hade länge en stor klunga trots hög fart. Det började hända saker när några bytte skidor i tätklungan, bland annat Daniel Rickardsson och Martin Johnsrud Sundby. Åkare som inte bytte var bland andra svenskarna Petter Engdahl, som världscupdebuterade och Björn Sandström.

Engdahl och Sandström fick därmed en bättre position i klungan. När duon sen bytte skidor ett varv senare så kunde de inte jobba ikapp då åkare som Holund och Cologna åkte väldigt snabbt och snart var tillbaka längst fram i tätklungan.

Både Engdahl och Sandström gjorde ändå starka insatser i den tuffa femmilen och slutade som 23:a och 26:a. De var två och en halv respektive tre och en halv minut bakom segraren.

Engdahl kunde berätta om en upplevelse utöver det vanliga.

– Det var den sjukaste upplevelse varit med om med all publik som skrek hela tiden. Det var en chock att uppleva det på första varvet. Sen att få göra det sex varv. Jag njöt även om det gjorde ont i hela kroppen, sa Östersundsåkaren bördig från Falun till SVT.

– Jag hade en bra känsla i kroppen. Jag ville långt fram i klungan ganska fort. Jag hade bra surf första tre varven. I efterhand kanske jag skulle bytt skidor ett varv tidigare. Jag gjorde också en vurpa tappa klungan.

– När jag bytte skidor så var det bara att kämpa på  de sista 15. Det var ett bra lopp ändå, sa Engdahl

Komplett resultat finns här.

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...