Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Guldglädje i IFK Umeå: Från vänster: Linn Sömskar, Jonna Sundling och Elina Rönnlund. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.
Guldglädje i IFK Umeå: Från vänster: Linn Sömskar, Jonna Sundling och Elina Rönnlund. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Guld till IFK Umeå efter suverän stafettinsats

IFK Umeås tjejer gjorde en fantastiskt SM-stafett och grejade guldet före IFK Mora och Falun Borlänge.
Jonna Sundling åkte snabbast av alla på slutsträckan och kunde defilera hem guldmedaljen.
Det var IFK Umeås första SM-stafettguld i damklassen.

Linn Sömskar var en nyckelfigur i IFK Umeås guldlag. Linn gick ut som  sjunde lag med 16,6 sekunder upp till ledande IFK Mora efter första sträckan som Elina Rönnlund åkte. Linn åkte snabbt direkt ut från start och var snart ikapp och förbi alla lag.

Till växlingen kom hon med 17-18 sekunders försprång till Falun Borlänge och IFK Mora. Ner till Piteå Elit var det nära 42 sekunder.

Jonna Sundling kände sig stressad med Stina Nilsson, Maja Dahlqvist och Charlotte Kalla jagande där bak. Men den stressen gjorde uppenbarligen susen. Formstarka Jonna åkte snabbast av alla på slutsträckan.

– Jag var lite stressad och nervös att de skulle jaga ikapp fort. Men sen fick jag ju höra baktider vid 2,5 kilometer och då låg jag ju bra till, berättade Jonna för SVT.

– Kroppen har verkligen varit med mig nu på slutet. Det är jätte jätte skönt efter en tung säsong. Jag har ju inte fått till något bra lopp förrän i Falun.

– Jag tar med mig det här inför nästa år. Det är ju ett kvitto på att jag hänger med.

– Fantastiskt roligt. Jag kan inte må bättre. Jonna är otroligt formstark så om vi skulle vara med på slutet så visste vi att vi skulle ha en bra chans, sa IFK Umeås ordförande Per Rönnlund.

Stina Nilsson säkrade silvret till IFK Mora 29 sekunder bakom IFK Umeå. Anna Dyvik och Frida Erkers åkte de två första sträckorna för silverlaget.

– Tjejerna framför mig gjorde ett jättebra jobb, sa Stina.

Stina Nilsson förde IFK Mora till silver. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.
Stina Nilsson förde IFK Mora till silver. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Strax där bakom var det rejält spännande i kampen om bronset. Charlotte Kalla åkte ikapp Maja Dahlqvist ganska tidigt och gjorde vad hon kunde för att åka ifrån Falun Borlänge-åkaren.

Men Maja plockade fram alla krafter och hängde med Charlotte och i sista uppförsbacken gick hon förbi och kunde sen spurta hem bronsmedaljen till lagkompisarna Moa Olssons och Moa Molander Kristiansens stora glädje.

Moa Olsson kramar om Maja Dahlqvist efter hennes bronsspurt. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.
Moa Olsson kramar om Maja Dahlqvist efter hennes bronsspurt. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

– När jag fick vila lite utför så blev jag piggare. Sen åkte jag det snabbaste jag kunde mot mål. Sen blev hon lite trött i sista backen tror jag. Jag körde bara det jag kunde. Det här var jättekul. Moa och Moa gjorde det jättebra på sina sträckor så jag var lite nervös när jag gick ut med dom jag gick ut med. Det är ju inte vilka som helst.

– Jag försökte gå på hårt i de backar som fanns sen jag åkt ikapp Maja. Men hon var vassare än mig idag, sa Charlotte.

Resultat finns här.

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...