Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Starten på Årefjällsloppet med herrsegraren Markus Jönsson (195) längst fram och damsegraren Evelina Bångman (702) längst till vänster i bild. FOTO: Lars Rönnols.
Starten på Årefjällsloppet med herrsegraren Markus Jönsson (195) längst fram och damsegraren Evelina Bångman (702) längst till vänster i bild. FOTO: Lars Rönnols.

Markus Jönsson och Evelina Bångman vann Årefjällsloppet

Det blev soloseger i både herr- och damklassen på Årefjällsloppet.
Markus Jönsson, Tranemo IF, vann med över tre minuter före Rikard Tynell.
Evelina Bångman, Offerdals SK/Team Mäenpää överaskade med att vinna nära sju minuter före Vasaloppsvinnaren Lina Korsgren.
Uppdaterad text.

Årefjällsloppet startade som en del av Ski Classics men i år är loppet inte längre en deltävling i långloppsserien. Därmed var loppet klart tunnare på elitåkare i år.

Förutsättningarna i år var en ny bansträckning där de flesta höjdmeterna plockades från 20 till 50 kilometer. Det var hård motvind på fjället och igenfrusna spår.

Det är hur som helst ett fint vårlopp och så också i år. På långa banan över 55, 6 kilometer solovann Markus Jönsson tre minuter och 17 sekunder före Rikard Tynell, Grycksbo IF OK/Team Tynell. Trea blev norrmannen Jonas Austad, när sju minuter efter Jönsson.

I en damklass tunn på elitåkare var förstås Vasaloppsvinnaren Lina Korsgren storfavorit. Men det stoppade inte Evelina Bångman från att vinna hela sex minuter och 57 sekunder före Lina.

Vi har fått en rapport från Jan Östlund som åkte intill Evelina och Lina under loppet. I mål var han ungefär mitt emellan de två.

Jan berättar att Lina och hennes sambo Gustaf Berglund åkte loppet med fäste.

– Jag åkte med dom och såg hur Lina slet. Både hon och Gustav var slitna på fjället. Evelina gick på blanka vilket var klar fördel. Hon gick dessutom i rygg på Tommie Lindblom över fjället. Lina försökte haka på men orkade inte med sämre skidor, berättar Jan och fortsätter;

– Evelina ska ha all cred för sin insats. Lina hade sämre skidor och kanske skulle ha stakat för att vinna loppet.

Markus Jönsson solo mot målet i Edsåsdalen. FOTO: Lars Rönnols.
Markus Jönsson solo mot målet i Edsåsdalen. FOTO: Lars Rönnols.

Rikard Tynell var lika ensam mot målet som tvåa. FOTO: Lars Rönnols.
Rikard Tynell var lika ensam mot målet som tvåa. FOTO: Lars Rönnols.

Komplett resultat finns här.

 

Siste nyheter

Linn Svahn är på plats med landslaget i Torsby och förbereder sig för VM-vintern. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Linn Svahn vet vad som krävs för att lyckas på VM

Linn Svahn slog längdskidvärlden med storm förra vintern. Några dagar före sin 20-årdag tog hon sin första världscupsseger på sprinten i Davos och när säsongen hastigt tog slut i början på mars hade ...
Johan Eriksson med Auklandbron i bakgrunden. FOTO: Vasaloppet/Alexander Winther.

Johan Eriksson är tillförordnad VD för Vasaloppet

Vasaloppets utvecklingschef Johan Eriksson har utsetts till tillförordnad VD för Vasaloppet. En post han kommer att inneha åtminstone det kommande halvåret. Närmast på programmet står den digitala va...