Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Stora guldleenden från Jonna Sundling och Linn Sömskar efter segern på SM-teamsprinten. FOTO: Från arrangörens webbsändning.
Stora guldleenden från Jonna Sundling och Linn Sömskar efter segern på SM-teamsprinten. FOTO: Från arrangörens webbsändning.

Gulddubbel för IFK Umeå

Först guld till herrarna genom Marcus Grate och Teodor Peterson. Bara några minuter senare ett nytt guld genom Linn Sömskar och Jonna Sundling. Så slutade SM i teamsprint i Bruksvallarna.
Jonna som jagades av Stina Nilsson på slutsträckan.
– Jag hörde Stinas stavtag där bakom men jag lyckades hålla undan, sa IFK Umeå-åkaren Jonna i segerintervjun.

Herrfinalen var först ut och här gav Marcus Grate Teodor Peterson ett bra utgångsläge inför den avgörande sträckan.
Teodor körde hårt och skapade en lucka till Borås SK och IFK Mora som inte kunde täppa till den.

I mål var Teodor dryga sekunden före Gustav Nordström för Borås och Karl-Johan Dyvik som körde hem bronset till IFK Mora var dryga två sekunder efter. Sedan var det en lucka på fyra sekunder ner till Piteå Elit och IFK Umeå lag 2 som blev fyra och femma. Ett av favoritlagen, Falun Borlänge, fick nöja sig med sjunde plats.

Marcus Grate och Teodor Peterson försvarade IFK Umeås guld från i fjol. FOTO: Från arrangörens webbsändning.
Marcus Grate och Teodor Peterson försvarade IFK Umeås guld från i fjol. FOTO: Från arrangörens webbsändning.

Damfinalen blev också den mycket rafflande. En avgörande insats gjorde Linn Sömskar på  femte varvet när hon drog ifrån Anna Dyvik för IFK Mora och alla andra med en mycket stark körning. Dyvik som laddat upp med ett par veckors semester på Bali.

– Det kändes ganska bra. Efter semestern förväntade jag mig att det skulle kännas sämre. Så jag är överraskad. Men på sista varvet när Linn satte iväg i världens fart så blev jag riktigt stum, berättade Dyvik.

På slutvarvet jagade Stina Nilsson stenhårt bakom Jonna Sundling och närmade sig. Men ikapp kom hon aldrig. Sundling visade åter vilken fantastisk vårform hon har.

– Kul att det är så tighta dueller på SM. I dag var Umeå väldigt starka och jag tror både Anna och jag är nöjda med vårt genomförande idag, menade Stina.

Trea i mål var Sollefteå-duon Frida Karlsson och Ebba Andersson. Juniorvärldsmästaren Frida var tillbaka efter en längre tids sjukdom under våren och åkte starkt tillsammans med Ebba. Till slut var de dock hela 16 sekunder efter Umeå i mål. En av förhandsfavoriterna Ulricehamns IF blev fyra nära fyra sekunder bakom Sollefteå.

Resultat finns här.

 

Siste nyheter

logo_lvsk

Dags för SM- och tävlingspremiär i Lidköping

Efter en vår och stora delar av sommaren då tävlingsverksamheten legat nere så är det äntligen dags för officiell premiär av säsongen 2020/2021 nu på söndag 8 augusti. Under en intensiv dag blir det ...
Linn Svahn är på plats med landslaget i Torsby och förbereder sig för VM-vintern. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Linn Svahn vet vad som krävs för att lyckas på VM

Linn Svahn slog längdskidvärlden med storm förra vintern. Några dagar före sin 20-årdag tog hon sin första världscupsseger på sprinten i Davos och när säsongen hastigt tog slut i början på mars hade ...