Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Simon Douglas har gått från nybörjare på längdskidor till att genomföra bland annat Vasaloppet och Nordenskiöldsloppet. En stor hjälp på vägen har varit hans medlemsskap i Team XC Gold.
Simon Douglas har gått från nybörjare på längdskidor till att genomföra bland annat Vasaloppet och Nordenskiöldsloppet. En stor hjälp på vägen har varit hans medlemsskap i Team XC Gold.

Team XC Gold - ett stort lyft för Simon

När Jerry Ahrlin valde att avsluta sin framgångsrika långloppskarriär så var det inte slutet på engagemang inom längdåkningen. Nu fokuserar han på projektet Team XC Gold.
Här få ambitiösa motionärer nycklar, inspiration och möjligheter att utvecklas.
En som nappat på konceptet är den i Stockholm boende engelsmannen Simon Douglas. På bara några år han tagit steget från nybörjare till att genomföra Nordenskiöldsloppet.
– Att få vara en del av ett tight team som vill uppnå samma typ av mål som jag har varit en fantastisk upplevelse, säger Simon till Längd.se.

Det har blivit populärt att att åka på träningsläger för att lära sig om teknik och träning. Men för att nå resultat på längre sikt så krävs förstås långsiktighet. Det har Jerry och gänget bakom Team XC Gold tagit fasta på.

Man erbjuder ett koncept med ett tio månaders upplägg där man bland annat får ta del av liveträning varje vecka via medlemmarnas Facebooksida. Man får ta del av information inom kost, fysiologi, psykologi, teknik, taktik och material samt styrketräning och löpning via ett gäng rutinerade personer inom respektive område.

Vid sidan av Jerry så ingår följande namn i ledarstaben: Laila Kveli, Oskar Kardin, Jean Mark Chabloz, Magnus Nylander, Kjell Enhager, Lars Tallbom, Espen Kveli och Andreas Hubbe Lund.

Förutom ovanstående så erbjuds man rabatter på läger och tävlingsresor, samt vallning. Och inte minst så får man också chansen att handla produkter till mycket fördelaktiga priser.

Kommande års upplägg startar 15 juni och anmälan öppnar 15 maj. Priset för 10 månaders medlemskap är 2995 kronor inklusive moms. Du hittar mer information här: xcgold.se

Längd.se tycker att det är ett mycket intressant koncept har inlett ett samarbete med Team XC Gold där vi kommer följa verksamheten under året och rapportera från aktiviteter och få höra vad deltagarna tycket och om deras utveckling.

En som redan varit med är den i Stockholm boende engelsmannen Simon Douglas. Simon började åka skidor för bara några år sedan och har gjort stora framsteg. Inte minst med tekniken.

Längd.se tog ett snack med Simon för att höra om hans upplevelser kring att vara en medlem i Team XC Gold och hans utveckling som längdåkare.

Hur är din bakgrund som längdåkare? Hur länge har du hållit på?
– När jag först kom till Sverige föreslog någon att jag skulle göra en Svensk Klassiker, så jag körde Vasaloppet utan att ha någon egentlig idé om vad skidåkning var.

– Jag gillade att vara ute i naturen och det kändes som ett bra sätt att träna på för mina andra sporter, så jag körde en del skidåkning under vintern bara som allmän träning. Men när jag nu tittar tillbaka åkte jag inte riktigt skidor, utan sprang snarare omkring med skidor på fötterna.

Vad fick dig att gå med i Team XC Gold?
– Jag hörde talas om Nordenskiöldsloppet och bestämde mig för att det skulle bli mitt nästa projekt. Till slut skulle jag lära mig att åka skidor på riktigt... Ungefär samtidigt hörde jag också om XC Gold och det lät perfekt - att få träna med Vasaloppshjältar.

– Inte bara åka iväg på ett träningsläger ute få långsiktig och personlig träning från flera elittränare. Hela paketet, allt en kan behöva för att bli en bra skidåkare. Jag var helt såld på idén. 

”Jag började åka skidor rätt sent i livet, så för mig känns det rätt häftigt att
”Jag började åka skidor rätt sent i livet, så för mig känns det rätt häftigt att "swisha" förbi erfarna norrmän under ett lopp”, säger Simon.

Vad ger det dig att vara med i Team XC Gold?
– Jag har två svar på den frågan:

– Först och främst för skidåkningen - jag har utvecklats enormt mycket som skidåkare. Teknik verkar varar den viktigaste delen för att blir bra på längdskidor och här har jag gjort stora framsteg. Det finns så många olika tekniska delar att jobba med. Strategi, utrustning och mental inställning till tävlandet. Hur en tränar ordentligt, rätt och mest tidseffektivt.

– Och, för det andra - att få vara en del av tight team som vill uppnå samma typ av mål har varit en fantastisk upplevelse. Flera av medlemmarna i Team XC Gold ser jag nu som några av mina bästa vänner. Jag uppskattar verkligen alla träningstillfällen där vi gör saker jag inte trodde var möjliga. Vi lär mycket av varandra i teamet och så klart av tränarna, som jag också ser som nära vänner.

Vad tycker du är bäst med att vara med?
– Jag gillar träningslägren mest och att ha löpande och utvecklande coachning från de allra bästa tränarna. Coachingen är personlig och följs hela tiden upp av samma tränare som är med i din utveckling under lång tid. 

Hur var vintern för dig. Vilka framsteg och lärdomar har det blivit?
– Tyvärr var jag utbränd på grund av mitt jobb under den här säsongen. Jag tvingades minska min träning rätt mycket. Trots det hade jag både ett jättebra Vasalopp och Nordenskiöldslopp. Jag tror att det mest var tack vare den teknik jag lärt mig och förstärkt bålstabilitet. Att ha tillgång till den bästa utrustningen spelade också en roll.
 
– Nu närmar jag mig "flyt" i min teknik vilket gör att min skidåkning är både roligare och snabbare. Jag började åka skidor rätt sent i livet, så för mig känns det rätt häftigt att "swisha" förbi erfarna norrmän under ett lopp - inte alltför dåligt för en gammal engelsman. 

Vilka lopp åkte du i vintras?
– Förutom ett par smålopp för träning så blev det La Diagonela - som en del av Team XC Gold, Engelbrektsloppet - tillsammans med en medlem i Team XC Gold, Vasaloppet och Nordenskiöldsloppet

Vilka lopp siktar du på kommande vinter?
– Givetvis fler smålopp för träning. Sedan Marcialonga - med Team XC Gold hoppas jag. Engelbrektsloppet, Vasaloppet, ACR Arctic Circle Race (om det inte går samma helg som Nordenskiöldsloppet) samt Nordenskiöldsloppet.

Vad har du för tankar inför träningen i sommar och höst?
– Främst löpning, rullskidor och cykling, men också lite styrketräning. Jag startar lugnt nu i maj, bygger upp med mer träning i juni/juli och sen full fart från augusti och genom hela tävlingssäsongen.

– Jag kommer att fokusera på längre långsammare träningstillfällen för att få mer mängdträning, hårdare intervallträningar och bålstyrka.

– Jag har också köpt skating-utrustning för att jobba på min balans och teknik. Och byter till trögare hjul i mina rullskidor - jag kommer byta från tvår till treor för min distansträning.

 

Siste nyheter

logo_lvsk

Dags för SM- och tävlingspremiär i Lidköping

Efter en vår och stora delar av sommaren då tävlingsverksamheten legat nere så är det äntligen dags för officiell premiär av säsongen 2020/2021 nu på söndag 8 augusti. Under en intensiv dag blir det ...
Linn Svahn är på plats med landslaget i Torsby och förbereder sig för VM-vintern. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Linn Svahn vet vad som krävs för att lyckas på VM

Linn Svahn slog längdskidvärlden med storm förra vintern. Några dagar före sin 20-årdag tog hon sin första världscupsseger på sprinten i Davos och när säsongen hastigt tog slut i början på mars hade ...