Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
fran_botten_till

”Från botten till Sockertoppen” – en utmaning som kräver rätt taktik

På lördag den 26 maj arrangeras loppet ”Från botten till Sockertoppen” för första gången.
Det är en löparupplevelse utöver det vanliga eftersom det ger alla möjlighet att testa sina krafter i ”Hallstatestet”.
Hallstatestet är ett nästan 40 år gammalt konditionstest, som många idrottsstjärnor genomfört, och utgörs av en 1800 meter långa bana uppför Hallstaberget i Sollefteå.

För att ta sig upp på bästa sätt krävs ett taktiskt upplägg. Bakom evenemanget står Robin Bryntesson och föreningen Sockertoppen IF.

– Väderprognoserna ser riktigt bra ut för helgen så det kommer bli en kanondag i backen! Intresset för loppet är stort, både från de som sprungit i backen tidigare och de som är nyfikna på att testa sin fysiska och mentala förmåga. Men också från folk som bara ser det som en kul grej. Det går att anmäla sig fram till en timme innan start så vi uppmanar alla att komma till Sollefteå och Hallstaberget på lördag, säger Robin Bryntesson, initiativtagare och ordförande i Sockertoppen IF.

Sockertoppen IF är en förening som har som mål att sprida kunskap om Diabetes, visa att ingenting är omöjligt och att sprida glädjen i ett aktivt liv. Loppet riktar sig därför till alla och har en festlig inramning med bland annat en rolig uppvärmning, peppande musik, trubadur och en After run på Hotell Hallstaberget.

Bengt Stattin delar med sig av bästa taktiken
– Hallstatestet är en riktigt rolig utmaning och välkänt för många inom idrotten. Men det finns inga officiella rekord och den stora bedriften är egentligen bara att ta sig upp. Sätten att göra det är många, och några är smartare än andra. Ingen har bättre koll på testet och taktiken än Bengt Stattin, och vi är väldigt glada för att han kommer att vara med oss på lördag, fortsätter Robin Bryntesson.

Bengt Stattin är en av de som har drivit Hallstatestet på Skidgymnasiet i många år och han vet precis hur loppet ska genomföras. Träffa honom och Robin Bryntesson, se banan och få taktiska tips inför ”Från botten till Sockertoppen” filmform:
Om loppet och första mötet med Bengt Stattin: https://www.youtube.com/watch?v=zwnHu4f_vEw
Bengt Stattin berättar om Hallstatestet: https://www.youtube.com/watch?v=12G9JAXeiLs
Bengt Stattin visar banan och ger taktiska tips: https://www.youtube.com/watch?v=QWicU91FhYI
Bengt Stattin om vilket tempo som är bäst: https://www.youtube.com/watch?v=eAH6w699ksE
    
Om Hallstatestet

  • Hallstatestet är ett konditionstest som har genomförts på skidgymnasiet i Sollefteå i många år. Den exakta start- och mållinjen sattes 1980.
  • Banan är 1800 meter lång och har en stigning på 210 höjdmeter. Denna bana motsvarar banan för ”Från botten till Sockertoppen”.
  • Hallstatestet har gjort det möjligt för skidgymnasiet att följa konditionsutvecklingen för de aktiva från år till år och testa den mentala styrkan.
  • Flera välkända idrottare, framförallt skidåkare, har testat sina krafter i Hallstatestet. Ebba Andersson har det inofficiella damrekordet på 8,56 och Dan Marsh motsvarande för herrar på 7,50.

Om ”Från botten till Sockertoppen”
Datum och tid: 26 maj, start kl. 12
Startplats: Parkeringen nedanför backen
Banan: Längd: 1800 m, Stigning: 210 höjdmeter, Medellutning: 12 %
Klasser: Tävlingsklass herr och dam med tidtagning, motionsklass utan tidtagning
After run: Fira bestigningen tillsammans med de andra löparna på en After run på Hotell Hallstaberget
Anmälan: Anmälan till frida@bryntes.se, senast 24 maj. Därefter efteranmälan vid startområdet 9.00 - 11.00 på tävlingsdagen. Betalning kontant eller Swish.
Boende: Hotell Hallstaberget erbjuder specialpaket för ”Från botten till Sockertoppen”-deltagare. Kontakta hotellet och uppge ”Sockertoppen” vid bokning.

Mer information finns på sockertoppenif.se
 

Siste nyheter

Oskar Kardin vann Grönklitt Hill Race sex sekunder före Calle Halfvarsson. FOTO: Marcus Laggar.

Kardin tätt före Halfvarsson - Britta klar vinnare

Grönklitt Hill Race, som avgjordes i regnrusk på lördagsmorgonen, såg Oskar Kardin och Britta Johansson Norgren som segrare. I herrklassen var ett åtta åkare med till avgörandet upp till Toppstugan i...
petter_podcast

Podcast med Vasaloppsvinnaren Petter Eliassen

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics poddcast, Livigno2Levi, intervjuas Vasaloppsvinnaren Petter Eliassen. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar. I intervjun berättar Petter bland ann...