Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Visma Ski Classics säsong nio startar 30 november i Italien och avslutas 13 april i Finland.
Visma Ski Classics säsong nio startar 30 november i Italien och avslutas 13 april i Finland.

Visma Ski Classics säsong nio

Nionde säsongen av Visma Ski Classics startar 30 november och 2 december med prologhelg i Livigno, Italien. Säsongen avslutas 13 april med sju mil långa Ylläs-Levi i Finland.
Totalt väntar tolv deltävlingar där Engadin Skimarathon 10 mars blir långloppstourens första deltävling i fri stil.

Säsongen startar som sagt den 30 november - 2 december 2018 med prologhelgen i Livigno, Italien, på en höjd av närmare 2000 meter över havet.

På söndagen är det en masstartsprolog över 30 kilometer.  Här sparkar tävlingen om alla ledarvästar i touren igång; Ledarvästen, Bergsprisvästen, Spurtprisvästen och Ungdomvästen. Under säsongen kommer det att finnas 15 spurtpriser och 12 bergspris för elitåkarna att korsa.

Efter Livigno finns det tid för en ”paus” för att anpassa formen och förbereda sig för "January Madness" som startar med Kaiser Maximilian Lauf i Österrike. Sedan följer de kommande fyra helgerna av La Diagonela Schweiz, Marcialonga och Toblach-Cortina Italien, och slutligen Jizerska i Tjeckien. De första fyra loppen utgör Visma Alp Trophy.

Efter Jizerska får proffs-teamen en välförtjänt paus på tre veckor för att vila och förbereda sig för Vasaloppet. För många åkare det största individuella målet för säsongen.

Vasaloppet är starten för Visma Nordic Trophy som kombinerar de skandinaviska evenemangen med samma poängsättning som sin tidigare motsvarighet i alperna. Helgen efter Vasaloppet på söndagen den 10 mars sker den stora nyheten den kommande säsongen, Engadin Skimarathon i Schweiz. Loppet hålls i fri teknik. Det blir första gången ett skejtlopp ingår i Visma Ski Classics historia!
 
– Vi är stolta över att ha det mest prestigefyllda långloppet i fristil i världen, Engadin Skimarathon, en del av vår tour. Loppet är också världens näst största skidtävling totalt. 2018 hade de över 14000 skidåkare på startlinjen, säger David Nilsson, VD för Ski Classics.

– Med Engadin Skimarathon i fri teknik kommer det att öppnas för nya vinnare i touren. Vem kommer att vara starkast och vilka av åkarna i toppen av sammandraget kan följa hela vägen till mål? Det är många frågor som dyker upp. Vi får vänta och se för att få svaren, fortsätter David Nilsson.

– Vi är glada att vara det första skejtloppet som går med Visma Ski Classics. Från vår synvinkel skapar detta samarbete en win-win-situation: Engadin Skimarathon drar nytta av den internationella TV-sändningen och vi får en ökand medvetenhet om vårt lopp även utanför schweiz gränser. Å andra sidan har Visma Ski Classics nu en ny partner som nu kompletterar listan över de mest kända långloppen som ingår i touren, säger Menduri Kasper, VD för Engadin Skimarathon.
 
Efter omvägen ner till Schweiz kommer säsong nio tillbaka till en välkänd klassikerhändelse, norska Birkebeinerrennet. Birken är unik genom att vara den enda tävlingen där skidåkarna behöver bära en 3,5 kilo tung ryggsäck över de två bergen Raudfjellet och Midtfjellet som banan passerar över.

Visma Ski Classics stannar sedan i Norge för "Pure arctic madness" som är mottot för Reistadlöpet i Nordnorge. Loppet går norr om polcirkeln i de Bardu och Målselv.

Det sista loppet av för säsongen blir återigen Ylläs-Levi i norra Finland, 70 kilometer varierad skidåkning den 13 april 2019.
 

Visma Ski Classics IX - 2018/2019:

1: 30 november, Pro Team Prologue, Livigno, Italien 15 km
2: 2 december, Individuell Prologue, Livigno, Italien, 30 km
3: 12 januari, Kaiser Maximilian Lauf, Seefeld Österrike, 60 km
4: 19 januari, La Diagonela, St. Moritz, Schweiz, 65 km
5: 27 januari, Marcialonga, Trentino, Italien, 70km
6: 2 februari, Toblach-Cortina, Italien, 42 km
7: 10 februari, Jizerska Padesatka, Tjeckien, 50 km
8: 3 mars, Vasaloppet, Sverige, 90 km
9: 10 mars, Engadin Skimarathon, Schweiz, 42 km
10: 16 mars, Birkebeinerrennet, Norge, 54 km
11: 6 april, Reistadlöpet, Bardufoss, Norge, 50 km
12: 13 april, Ylläs-Levi, Finland, 70 km

 

Siste nyheter

Linn Svahn är på plats med landslaget i Torsby och förbereder sig för VM-vintern. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Linn Svahn vet vad som krävs för att lyckas på VM

Linn Svahn slog längdskidvärlden med storm förra vintern. Några dagar före sin 20-årdag tog hon sin första världscupsseger på sprinten i Davos och när säsongen hastigt tog slut i början på mars hade ...
Johan Eriksson med Auklandbron i bakgrunden. FOTO: Vasaloppet/Alexander Winther.

Johan Eriksson är tillförordnad VD för Vasaloppet

Vasaloppets utvecklingschef Johan Eriksson har utsetts till tillförordnad VD för Vasaloppet. En post han kommer att inneha åtminstone det kommande halvåret. Närmast på programmet står den digitala va...