Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Andreas Nygaard korsar mållinjen som etta på Nordenskiöldsloppet 2018. FOTO: Marcus Olsson/Red Bull Content Pool.
Andreas Nygaard korsar mållinjen som etta på Nordenskiöldsloppet 2018. FOTO: Marcus Olsson/Red Bull Content Pool.

Datum för världens längsta skidlopp klart

– Det var det tuffaste jag gjort. Det var brutalt hårt, sa den norska långloppsstjärnan Andreas Nygaard i mål efter sin andra raka spurtseger i det 22 mil långa Red Bull Nordenskiöldsloppet.
Nu är datumet för nästa upplaga klart. Starten går den 30 mars 2019.

Tävlingen avgörs i klassisk stil och spårad terräng. Red Bull Nordenskiöldsloppet är öppet för både elitåkare och motionärer som letar efter den ultimata utmaningen på ett par skidor.

2018 var en tuff historia Ihållande snöfall gjorde årets lopp till den mest extrema upplagan sedan loppet återupplivades år 2016. Föret var kärvt och för att spara på krafterna ville ingen ligga i täten och dra. När eliten nästan två timmar efter den planerade hålltiden äntligen närmade sig målet i centrala Jokkmokk var det redan mörkt.

Givetvis tog de tyngre förhållandena ut sin rätt även längre ner i startfältet. Av strax under 400 anmälda skidåkare nådde bara 212 åkare hela vägen fram. 121 startande fick bryta medan bara 99 stycken klarade sig under en åktid på 20 timmar.

– Vi såg också att åtgången av mat och dryck vid stationerna ökade 30- 40 procent jämfört med tidigare, konstaterade Wolfgang Mehl, initiativtagare och arrangör.
Nygammalt lopp nära originalet – I år har vi haft fler anmälda än någonsin. Loppet är mycket omtalat och efter bara tre upplagor känns Red Bull Nordenskiöldsloppet redan etablerat. Det bekräftar att vi har lyckats i vår satsning på ett lopp som lockar både motionärer och eliten, både hemifrån Sverige och internationellt. Det är kul att stora åkare väljer att återvända samtidigt som varenda deltagare, oavsett åktid, är lika viktig för oss, säger Wolfgang Mehl.

Den 220 kilometer långa bansträckningen kommer till stora delar att följa den historiska från 1800-talet och löpa från Purkijaur strax utanför Jokkmokk till vändpunkten i ÅrreNjarka och tillbaka igen.

Innan tävlingen anordnades på nytt år 2016 hade nämligen det extrema distansloppet legat i dvala sedan 1884 då polarfararen Adolf Erik Nordenskiöld höll tävlingen för att bevisa sina expeditionsmedlemmars förmåga att avverka långa sträckor på kort tid.

För anmälan och mer information om Red Bull Nordenskiöldsloppet besök: www.redbullnordenskioldsloppet.se

Starten på Nordenskiöldsloppet 2018. FOTO: Marcus Olsson/Red Bull Content Pool.
Starten på Nordenskiöldsloppet 2018. FOTO: Marcus Olsson/Red Bull Content Pool.

 

Siste nyheter

logo_lvsk

Dags för SM- och tävlingspremiär i Lidköping

Efter en vår och stora delar av sommaren då tävlingsverksamheten legat nere så är det äntligen dags för officiell premiär av säsongen 2020/2021 nu på söndag 8 augusti. Under en intensiv dag blir det ...
Linn Svahn är på plats med landslaget i Torsby och förbereder sig för VM-vintern. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Linn Svahn vet vad som krävs för att lyckas på VM

Linn Svahn slog längdskidvärlden med storm förra vintern. Några dagar före sin 20-årdag tog hon sin första världscupsseger på sprinten i Davos och när säsongen hastigt tog slut i början på mars hade ...