Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Laurien Van Der Graaff från Schweiz vann två sprinttävlingar i världscupen i vintras och nu utmanar den 31-åriga schweiziskan Stina Nilsson i Dansbandssprinten i Malung torsdagen den 19 juli. FOTO: Marcela Havlova/KEK-stock.
Laurien Van Der Graaff från Schweiz vann två sprinttävlingar i världscupen i vintras och nu utmanar den 31-åriga schweiziskan Stina Nilsson i Dansbandssprinten i Malung torsdagen den 19 juli. FOTO: Marcela Havlova/KEK-stock.

Världscupsegrare utmanar Stina i Malung

Schweiziska världscupsegrarinnan Laurien Van Der Graaff utmanar hemmahoppet Stina Nilsson i Dansbandssprinten i Malung den 19 juli.
Van Der Graaff var lite av säsongens överraskning i damernas sprinttävlingar. Hon vann två världscupsprinter, inklusive för-VM i Seefeld. 31-åringen var också femma totalt i sprintcupen där Stina var tvåa efter norskan Maiken Caspersen Falla.

Första världscupsegern för Van Der Graaff kom på hemmaplan i Lenzerheide under vinterns Tour de Ski. Det var en mycket populär seger inför dom många tusen åskådarna.
Sedan följde hon alltså upp med att vinna också i Seefeld, där hon hade en mycket stark avslutning och körde hem finalen före amerikanskan Sophie Caldwell och Maiken Caspersen Falla.

Det konstiga var att precis som samma tre åkarna var på pallen - i samma ordningsföljd - också i Lenzerheide.

Laurien Van Der Graaff är också schweizisk sprintmästare både från 2012 och 2015.

Nu är hon en klar medaljkandidat till en VM-medalj i sprint i Seefeld i 2019. Där får hon också möta på Stina Nilsson och dom övriga svenskorna.

Till Malung har Van Der Graaf också med sig landslagskollegan Tatjana Stiffler, som är ett år yngre. Hon har också starka meriter från både världscup och continental cup.

– Det börjar se riktigt bra ut på åkarsidan. Malungs IF skidor gör ett jättejobb med tävlingen och jag påminner om att vi kommer att öppna upp för anmälan för andra åkare också. Vi har redan en stort intresse, främst från åkare i Dalarna och Värmland, säger projektledaren Kjell-Erik Kristiansen som tidigare förutom Stina Nilsson också har presenterat alla fyra svenska OS-herrarna i sprint: Calle Halfvarsson, Oskar Svensson, Teodor Peterson och Viktor Thorn.

– Nu har också före detta svenske sprintmästaren Karl-Johan Westberg från Borås SK valt att komma, så vi har väl det som är av toppsprinters i Sverige på herrsidan. Jag väntar fortfarande på att bekräfta några utländska stjärnor på både dam- och herrsidan, säger Kristiansen.

Tävlingen går på sparad snö över en rundbana på 300 meter som kommer att köras flera gånger i varje heat. Malungs IF Skidor arrangerar tävlingen i samband med den under veckan pågående Dansbandsveckan som samlar kring 50 000 människor i kommunen de här dagarna.

– Vi hoppas givetvis att så många som möjligt av dessa kommer för att se på tävlingen innan dom går på dansen, säger Kjell-Erik Kristiansen, som dock medger att man inte har plats till 50 000 och därför rekommenderar förköp via Dansbandsveckans hemsida (www.dansbandsveckan.se).

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...