Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
William Poromaa får motta det första stipendiet ur Charlotte Kallas stiftelse.
 FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.
William Poromaa får motta det första stipendiet ur Charlotte Kallas stiftelse.
 FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

William Poromaa får första stipendiet ur Charlotte Kallas stiftelse

Nu är det klart.
Det blir den 17-årige skidtalangen William Poromaa, Åsarna IK, som får motta det första stipendiet ur Charlotte Kallas stiftelse.
Ett 70-tal elitidrottare från Norrland kom in med ansökningar till Pajala kommun.

– Jag är överväldigad av intresset. Det var riktigt svårt att välja ut en stipendiat av alla fantastiskt duktiga idrottare i Norrland som sökte. William Poromaas lugn, klokskap och förmåga att utveckla sig som skidåkare både i tränings- och tävlingssammanhang gav störst intryck, säger Charlotte Kalla om sitt val.

Charlotte Kallas stiftelse föddes i samband med Pajala kommuns hyllning till Charlotte Kalla efter OS-succén i sydkoreanska PyongChang i vintras då Tärendös stolthet blev guldmedaljör i skiathlon och tog silver på 10 kilometer fristil, i teamsprint och stafett.
Det första stipendiet delas ut på Soltorget klockan 18.00 under Pajala Marknad 6 juli. Kommunalråd Anna Kostet (V) kommer att delta vid utdelningen och ser fram emot marknadens nya programpunkt.

– Att Pajala marknad, med uppåt 40 tusen besökare, kan erbjuda gästerna en möjlighet att få vara med om en utdelning från Charlotte Kallas Stiftelse är oerhört roligt.
Under denna programpunkt kommer även en tavla föreställande Charlotte i skidspåret, målad av Tärendökonstnären Annica Waara, att auktioneras ut. Medlen kommer att gå till Stiftelsen. Den första av tre unika tavlor auktionerades ut vid firandet i Tärendö och inbringande 30 000 kronor.

– Vi hoppas givetvis på att marknadsgästerna vill vara med att bjuda till och på så sätt bidra till att flera idrottsutövare kan få en stipendiat i framtiden, säger kontaktperson för Pajala kommun, Janus Brandin.

Charlotte Kalla kommer själv att närvara och dela ut stipendiet:
– Mitt hjärta klappar varmt för min hembygd i Tornedalen och att jag nu tillsammans med Pajala kommun får den äran att årligen premiera unga idrottare ur Charlotte Kallas stiftelse gör mig innerligt glad. Det att kunna ge något tillbaka till idrotten känns bra för mig. Charlotte Kalla sticker inte under stol med att hon fick ett tufft jobb när den första stipendiaten skulle värderas fram.

– Norrland har många unga idrottare av högsta nationella klass i många olika grenar. Jag är imponerad över bredden och mångfalden. William Poromaa hade med andra ord hård konkurrens, berättar Charlotte som alltså slutligen valde att lyfta en ung herrskidåkare från Fränsta i Västernorrlands län.
William Poromaa tävlar för jämtländska Åsarna IK.

I vintras vann William dubbla JSM-guld i Borås (15 km klassiskt och 10 km fritt) samt kom på en finfin 16:e plats i SM-tremilen för seniorer i Skellefteå.

– Jag tycker det är kul att ge stipendiet till en skidkille eftersom återväxten i Sverige kritiserats så mycket på herrsidan. William har rätt inställning och tar ansvar för sin satsning. Det är sans och balans och han verkar veta vad han vill, avslutar Charlotte Kalla.

Motivering William Poromaa:
”Med sans och balans i träning och tävling, och med sunda värderingar överlag, har William Poromaa redan hunnit visa på den mognad och klokhet som krävs för att utvecklas till en elitskidåkare av klass. Vinterns framgångar är bevis för sällsynt norrländsk förmåga och talang. Framtiden är din, William!”
Grattis!  Charlotte Kalla och juryn

Siste nyheter

logo_lvsk

Dags för SM- och tävlingspremiär i Lidköping

Efter en vår och stora delar av sommaren då tävlingsverksamheten legat nere så är det äntligen dags för officiell premiär av säsongen 2020/2021 nu på söndag 8 augusti. Under en intensiv dag blir det ...
Linn Svahn är på plats med landslaget i Torsby och förbereder sig för VM-vintern. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Linn Svahn vet vad som krävs för att lyckas på VM

Linn Svahn slog längdskidvärlden med storm förra vintern. Några dagar före sin 20-årdag tog hon sin första världscupsseger på sprinten i Davos och när säsongen hastigt tog slut i början på mars hade ...