www.langd.se

Anders Byström är tränare för det norska utvecklingslandslaget och tar med sig många starka framtidsnamn till Trollhättan och Alliansloppet.
Anders Byström är tränare för det norska utvecklingslandslaget och tar med sig många starka framtidsnamn till Trollhättan och Alliansloppet.

Byström tar med vassa norrmän till Alliansloppet

Anders Byström är något så speciellt som en svensk som tränar norska längdåkare.
Nu tar han med sig Norges framtid i längdåkning och kommer till Sverige, Trollhättan, Alliansloppet och Nations Challenge.
– Vi har kanske världens bästa utvecklingslandslag. Så vi kommer till Trollhättan med stora mål, säger Anders.

Som vi skrev häromdagen så blir det en landskamp mellan Sverige och Norge under Alliansloppet Action Week. Tre av tävlingarna blir på rullskidor och Norge kommer med riktigt starka åkare till start.

Anders Byström som är tränare för det norska rekruttlandslaget är boende i Uddevalla och plockar nu med sig den norska framtidsnamnen till Sverige för både träning och tävling i Trollhättan.

Vem är Anders Byström?
– Jag är 40 år gammal och är lite rutinerad nu. Har jobbat med med svenska juniorlandslaget i tre år och var med litegrann i svenska utvecklingslandslaget. De senaste fyra åren har jag jobbat i Norge som juniorlandslagstränare och de senaste två åren har jag jobbat med rekruttlandslaget, en motsvarighet till U-23 landslaget.

– Jag har fått träna många bra världscupåkare. Stina Nilsson tränade jag och hon har ju blivit ganska bra. Så har jag haft Johannes Hösflot Kläbo i Norge som är en spännande typ som har gått väldigt fort fram och är väl just nu kanske världens bästa skidåkare. Det som har gjort han så bra är att han tänker utveckling hela tiden och är klok i sin träning.

– Nu har jag ett lag som består av elva åkare som ska upp i världscupen i vinter. Vi har bland annat en åkare som heter Mattis Stenshagen som vann U-23 VM och blev sjua i världscupen. Han är väl den största talangen efter Kläbo. På tjejsidan har vi två stycken nya som har åkt världscupen redan denna vintern, Anne Kjersti Kalvå och Thea Krokan Murud. Nu när Marit Björgen lagt av är det bra att någon annan tar vid och det är ett väldigt starkt lag som vi har.

– Kanske världens bästa utvecklingslandslag. Så vi kommer till Trollhättan med stora mål, säger Anders.

Varför är det viktigt för dina atleter att tävla under sommaren?
– Det är väldigt viktigt. Vi har snackat om det där, att ha en träningssommar utan någon riktigt tävling. Det är både psykiskt och fysiskt att få göra tävlingar. Det är viktigt att få ta på sig startnummer, få lite fight man mot man och verkligen känna tävlingsnerven sommartid också.

– Så vi har tävlingar i Bö i telemark i juni och sen vill vi ha något i augusti också. Några kommer vara i Trondheim men Alliansloppet är ett väldigt fint arrangemang och jag vill gärna ha hit dem när jag bor i området och visa upp hur träningsmiljöerna är här hemma.

– Så att Alliansloppet har växt och fått in mer tävlingar som till exempel löpning passar oss perfekt för vi får en löptävling också och sen Alliansloppet på helgen. Det passar bra i tid att det ligger i slutet av augusti då det är sista tävlingen innan hösten.

Vad tycker du om Nations Challenge och rivaliteten mellan Norge och Sverige i längdskidåkning?
– Jag tycker att just tävlingen Nations Challenge är ett riktigt roligt och bra koncept. Eftersom det är sådan stor rivalitet mellan länderna i längdskidåkning är det roligt att få in fler sporter där vi kan tävla mot varandra.

– Men det är en viktig rivalitet och de norska folket vill att de ska gå bra för Sverige så det kan bli en bra fight. “Ska Sverige vinna stafetten? Nej nej nej!” - Det är verkligen en prestige i att slå Sverige. Man är inte mot Sverige utan man vill bara väldigt gärna slå dem. I friidrott är Finland och Sverige rivaler men inte alls på samma nivå som Norge och Sverige i längdskidåkning. I längdskidor har vi en sådan traditionell rivalitet där de alltid har varit fight mellan Sverige och Norge där de är de två mest traditionella nationerna i längdskidor så är det något speciellt att slå Sverige.

– Även sommartid, för Sverige har varit bra på rullskidor. I till exempel rullskid-VM har Sverige varit mycket bättre än Norge då Norge inte har några riktiga specialister på rullskidor men nu när de som är bra på vintern också ska vara med och köra tror jag det kommer bli en härlig fight!

Har du något du vill säga till de svenska längdåkarna?
– Nja, men det är väl bara att säga det att på vintern är Norge överlägset bäst och det kommer vi vara på sommaren också.

Siste nyheter

På söndag körs ett träningsrace över 65 kilometer i Orsa Grönklitt på långloppseliten på plats. FOTO: Marcus Laggar.

Starkt startfält på träningsrace i Orsa Grönklitt

På söndag 27:e september körs ett träningsrace på rullskidor över 65 kilometer i Orsa Grönklitt. Ett 40-tal åkare är inbjudna och det är ett starkt startfält som kommer till start. I startlistan finn...
Svenska landslagets vallachef Petter Myhlback börjar bli tveksam till om någon testapparat för att kolla fluor på skidorna blir klar till kommande säsong. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Blir det verkligen något fluorförbud i vinter?

Fler och fler röster höjs för att internationella skidförbundet, FIS och internationella skidskytteförbundet, IBU, ska skjuta på fluorförbudet. Detta givetvis med tanke på att det ännu inte kunna visa...
Eirik Torbjørnsen från Birken och Bård Bakke från Salomon är glada över att de signerat ett samarbetsavtal fram till 2025. FOTO: Salomon.

Salomon och Birken blir samarbetspartners

Salomon och Birken har i dag signerat ett samarbetsavtal fram till 2025. Birken skifestival, som med Birkenbeinerrennet ingår i Visma Ski Classics, är en deltävlingarna i nya Grand Classics. – Vi är ...