Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
IFK Umeås Robin Norum leder STS Roll Cup och har chansen att utöka ledningen i helgen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
IFK Umeås Robin Norum leder STS Roll Cup och har chansen att utöka ledningen i helgen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Klart för start i Åmsele

På söndag 19 augusti så är det dags för den femte deltävlingen i årets STS Roll Cup.
Det blir också första gången som en rullskidstävling i norra Norrland är seedningsgrundande till Vasaloppet.

Klassisk masstart över 25 kilometer för juniorerna och 50 kilometer för seniorerna i STS Roll Cup står på programmet och den före detta flygbasen i Åmsele är arenan. Det finns även veteranklasser, motionsklasser och öppna klasser under söndagen så det blir en riktig propagandatävling.

7-milarullen, som tävlingen heter i grunden, arrangeras av 7-mila SK. Detta är alltså sommarversionen av 7-mila, ett av landets äldsta långlopp.

7-milarullen arrangeras för andra gången och har till i år, förutom cup-statusen i STS Roll Cup även status som seedningsgrundande till Vasaloppet. Det är den längre distansen över 50 kilometer som gäller som seedningsgrundande.

I totala STS Roll Cup så leder Linn Sömskar, IFK Umeå, damklassen totalt. Av de åkare som hittills varit med i cupen är Sömskar den enda som är anmäld och hon har därigenom ett fint läge att utöka sin ledning.

I herrklassen kommer Robin Norum, IFK Umeå, åka i gul väst. Även han har en fin chans att ta många poäng i cupen i och med att tvåan och trean Pontus Hermansson, SK Bore och Anton Lindblad, Hudiksvalls IF, inte kommer till start i helgen.

Däremot gör bland andra Marcus Fredriksson, Lycksele IF, Marcus Ottosson, Skellefteå SK och  klubbkamraterna i IFK Umeå Erik Silfver och Marcus Grate intressanta starter i herrklassen som på pappret ut att vara väldigt öppen.

I damjuniorklassen leder Moa Hansson, Landsbro IF och i herrjuniorklassen Leo Johansson, Skillingaryds FK. Tyvärr kommer ingen av dem till start i helgen.

Totalställningarna i STS Roll Cup

Tävlingshelgen i Åmsele skulle från början innehållit två tävlingsdagar men som meddelats tidigare så kommer lördagens sprinttävling inte att genomföras. För att kompensera de juniorer och seniorer som är på plats i Åmsele för lördagens uteblivna sprint så har SSF:s arbetsgrupp för rullskidor i samråd med 7-mila SK beslutat att göra ett påslag på 100 procent på poängskalan för alla cup-klasserna och ett drygt elvaprocentigt påslag på prispengarna för seniorklasserna.

– Vi ser verkligen fram emot att arrangera norra Norrlands största rullskidstävling, extra roligt för oss att vara med STS Roll Cup och att vi får förtroendet att vara seedningsgrundande till Vasaloppet, säger tävlingsledare Stefan Bygdesson.

– Om det var få anmälningar till lördagen så är det desto fler till på söndag, vi räknar med att det kommer vara cirka 100 åkare på söndag i de olika klasserna och det finns fortfarande möjlighet till efteranmälan, fortsätter Bydesson.

Det blir en härlig skidfest i Åmsele med andra ord och även väderprognosen för söndagen ser riktigt lovande ut.

Tävlingarnas officiella webbplats

STS Roll Cups officiella webbplats

 

Siste nyheter

Nu är åter 16-17 januari datumen som gäller för vinterns världscup i Ulricehamn. Bilden från 2017 när man arrangerade för första gången. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Nytt datum för World Cup i Ulricehamn

Till vintern väntas en sprinthelg när världscupen kommer till Lassalyckan och Ulricehamn. Nu har tävlingarna återgått till sitt ursprungliga datum, 16–17 januari 2021, för att inte krocka med SM-veck...
Det blir individuell start på rullskid-SM i Lidköping den 9 augusti. FOTO: Lidköpings VSK.

Individuell start på rullskid-SM i Lidköping

Efter önskemål från arrangerande Lidköpings VSK så har Svenska skidförbundets arbetsgrupp för rullskidor beslutat att ändra SM-tävlingen i Lidköping 9 augusti från masstart till individuell start.