Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Topp sex vid STS Roll Cup i Åmsele. Från vänster: Markus Ottosson, vinnaren Gustav Nordström, Daniel Holmgren, Klas Nilsson, Erik Silfver och Marcus Grate. FOTO: Borås SK.

Topp sex vid STS Roll Cup i Åmsele. Från vänster: Markus Ottosson, vinnaren Gustav Nordström, Daniel Holmgren, Klas Nilsson, Erik Silfver och Marcus Grate. FOTO: Borås SK.

Gustav Nordström och Linn Sömskar vann i Åmsele

Den femte deltävlingen i sommarens STS Roll Cup i Åmsele genomfördes under söndagen och det blev fina tävlingar i ett blåsigt väder.
Seniorklasserna vanns av Gustav Nordström, Borås SK och Linn Sömskar, IFK Umeå. På juniorsidan var Klara Abrahamsson, IFK Umeå och Fabian Cisky, Lycksele IF snabbast.

Totalt samlade tävlingen nästan 100 åkare till start i olika åldrar och över olika sträckor. Flera åkare deltog för första gången på rullskidor och arrangerande 7-mila SK fick mycket fin feedback från många håll, något som gav mersmak för framtiden.

Den före detta flygbasen i Åmsele var tävlingsarena och tävlingsbanan sträckte sig runt basens område. Detta innebar en flack bana och åkning på långa raksträckor (landningsbanorna) men i det blåsiga vädret som rådde så blev det mycket utslagsgivande tävlingar där det gällde att "spara krafterna" så långt som möjligt.

Damjuniorernas klass vanns av Klara Abrahamsson, IFK Umeå. Tyvärr var hon ensam i sin klass och hon fick gå en kamp med de övriga som åkte samma sträcka. Genom en mycket stark åkning så var hon inte långt ifrån juniorherrarna över de 25 kilometrarna, imponerade!

Herrjuniorernas klass vanns av Fabian Cisky, Lycksele IF, före Pontus Wikström, Hägglunds Ski Team SK. Cisky stack tidigt och segern var aldrig hotad.
Totalt leds STS Roll Cup i juniorklasserna fortsatt av Moa Hansson, Landsbro IF och Leo Johansson, Skillingaryds FK.

I damklassen blev det en överlägsen seger för Linn Sömskar, IFK Umeå. Sömskar åkte så starkt denna dag så att hon var med den absoluta herrtäten i drygt ett varv av de fyra som åktes. När hon sedan släppte kontakten så var hon ändå inte mer än omkring tio minuter efter de snabbaste herrarna i mål. Tvåa kom meriterade Merete Myrseth, Norge, som alltså fick se sig rejält dianserad av Sömskar. Jackline Lockner, Hudiksvalls IF, blev trea.

Lockner drabbades tyvärr av ett stavbrott tidigt i loppet och fick åka länge med en stav. Detta gjorde att hon aldrig riktigt kunde bjuda upp till kamp.
Herrloppet blev en underhållande tillställning där Gustav Nordström, Borås SK, stod som slutsegrare före Markus Ottosson, Skellefteå SK. Täten var länge samlad, någon åkare lite här och var släppte kontakten och när loppet var i sitt mest kritiska skede så var man nio åkare kvar i klungan. Marcus Fredriksson, Lycksele IF, var den förste att sätt in en rejäl stöt efter halva tredje varvet. Luckan han fick var som mest omkring 20 sekunder men när det sista varvet inleddes var han inhämtad.

Direkt ut på det sista varvet ryckte Ottosson och Nordström och man fick rätt snabbt en betydande lucka till de övriga. Man etablerade också direkt ett mycket gott samarbete. Klungan bakom gjorde vad de kunde men åt tätduon gick något inte att göra.

In på upploppet visade Nordström kyla och kunde kontrollerat ta hem segern före Ottoson. Ottoson försökte sticka ifrån med cirka 1,5 kilometer kvar men sprintspecialisten Nordström var på hugget och täppte snabbt den luckan och lät Ottoson göra jobbet innan spurten tog vid.

Om tredjeplatsen blev det en spurt då den jagade klungan höll ihop hela vägen. Först över mållinjen blev Daniel Holmgren, IFK Umeå. Fyra kom Klas Nilsson, Skellefteå XC och femma Erik Silfver, IFK Umeå.

I totala STS Roll Cup har Linn Sömskar skaffat sig ett mycket fint utgångsläge inför de sista tävlingarna. Så har även den nya tvåan Jackline Lockner som, även fast det är en bit fram till ledningen, kan ge Sömskar en viss match om slutsegern.

I herrarnas cup har Robin Norum chans till totalseger, ledningen är 51 poäng till nya tvåan Erik Silfver. Pontus Hermansson, SK Bore, som inte kom till start i helgen, måste köra in ordenligt med poäng på de avslutande tävlingarna om han ska kunna utmana de båda Umeå-åkarna.

Officiella resultat 7-milarullen 2018 

Totalställning STS Roll Cup efter 7-milarullen

Tävlingens officiella webbplats

Nästa deltävling i STS Roll Cup 2018 blir finalhelgen i Trollhättan nu på fredag och lördag, 24-25 augusti.

 

Senaste nyheterna

Fredrik Jonsson har kämpat i motvind i många år. I morgon åker han 15 kilometer klassiskt i den svenska landslagsdräkten på världscupen i Ruka. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Krönika: Jonsson förtjänar en tålamodsmedalj

I åtta år var Fredrik Jonsson borta från elitskidåkningen på grund av sjukdomsproblem. Hela tiden med en dröm om att ta sig tillbaka till världseliten. I morgon får han återigen ta på sig landslagsdr...
Calle Halfvarsson hade ingen lyckad sprint på fredagen. Tar han revansch på 15 kilometer klassiskt i morgon? FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Startlistor 10/15 km klassisk stil Ruka

I morgon väntar 10 och 15 kilometer i klassisk stil vid världscupen i Ruka, Finland. Första start herrar är 10.15 och första start damer 13.30.