Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Håvard Taugböl tog segern i Alliansloppet med en trasig stav på upploppet. Anders Malmen Höst in som tvåa och där bakom sträckte Calle Halfvarsson fram foten till en tredjeplats. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Håvard Taugböl tog segern i Alliansloppet med en trasig stav på upploppet. Anders Malmen Höst in som tvåa och där bakom sträckte Calle Halfvarsson fram foten till en tredjeplats. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Taugböl spurtvann med trasig stav

Håvard Taugböl var omutlig i Trollhättan i helgen. Två segrar på två starter.
Den kvicke norrmannen följde upp sin seger från fredagens backrace i Trollhättan med att spurta hem Alliansloppet.
Trots att han körde sönder stavspetsen i början av upploppet.
– Jag överraskade mig själv lite idag, säger Taugböl.

Efter fredagskvällen Sting Hill Race var norrmannen från det norska utvecklingslandslaget redo för en ny batalj.

– Det var ett väldigt roligt lopp. Jag överraskade mig själv lite idag - att jag skulle ta hem det, säger han och fortsätter;

– Det var ett tuff lopp med mycket vind och mycket kamp om positionerna på slutet. Men där lyckades jag mycket bra med min egen taktik.

– Jag fick en väldigt fin position in i sista kurvan. Men då knäckte jag nedre delen av staven. Som tur var så hade jag en så pass stor lucka att jag kunde hålla undan till mållinjen. Men jag han ju bli nervös för att det inte skulle gå.

Två segrar i Trollhättan på två dagar. Vad säger du om det?
– Tydligen passar Trollhättan mig bra.

Och så 75 000 kronor in på kontot!
– Det sitter förstås väldigt bra. Man är inte rik som skidåkare på min nivå i Norge. Så jag får använda det förståndigt.

Det blev norskt också på andra plats genom Anders Malmen Höst. Norrmannen i svenska Team Serneke som åkte starkt på rullskidor hela sommaren och leder rullskidcupen Guide World Classic Tour.

– Det var ju inte nära men höll på att bli det när han knäckte staven. Då fanns ett litet hopp en stund. Men jag var stel som en pinne och helt tom på krafter även om vi plockade in nån meter på slutet.

– Han hade för stor lucka men jag är nöjd med en andraplats i dag. Det var tufft idag. På första varvet så var jag lite för långt bak. Jag var lite för feg ner efter vändningen och in mot varvningen. Så jag fick jobba mig upp i fältet, berättar Höst.

Trea och bäste svensk blev Calle Halfvarsson. Calle försvarade längdlandslagets färger och matchade långloppsåkarna bra. Han såg pigg ut på banan och var framme en del i toppen och drog.

– Det var kul och jag var ganska pigg men hade lite strul. Det gick två stavspetsar i dag. På första varvet och då fick jag åka ganska länge innan jag fick en ny stav.

– Sen bröt jag spetsen även på upploppet, borta i kurvan. Men jag hade nog inte haft nån chans ändå.

– Nu är jag trött. Man är inte van vid det här att stå och hugga, hugga o hugga. Man vill ju använda benen också.

Calle Halfvarsson slutade trea efter två knäckta stavspetsar. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Calle Halfvarsson slutade trea efter två knäckta stavspetsar. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Hur har sommaren varit träningsmässigt?
– Det har gått bra men just ett sånt här lopp har jag väl ingen form för, avslutar Calle.

Andre svensk i mål blev Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team, på sjunde plats. Där var det lagkörning så att Andreas Holmberg drog för att bädda för Anton.

– Vi försökte men det räckte inte den här gången, säger Holmberg som dock fick pris som Athlete of the Day för sin offensiva åkning.

Med i spurten var också tidigare Alliansloppetvinnaren Jens Eriksson som blev nia och Holmberg som tolva, sist i tätklungan.

Resultat finns här.

 

Siste nyheter

Lina Korsgren anställer cykeltränaren Mattias Reck för att stå emot Marit Björgen på Vasaloppet. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Vasaloppssegraren Korsgren ska stoppa Björgen

Vasaloppssegrarinnan, Lina Korsgren, tar nu hjälp av Tour de France-tränare i kampen om att stoppa Marit Björgen från Vasaloppsseger. – Jag kommer anställa cykelproffstränaren, Mattias Reck, i Team R...
bild_grand_classics

Visma Ski Classics lanserar Grand Classics

Till säsong XI av Visma Ski Classics lanseras nu Grand Classics Grand Slam där följande fyra lopp ingår: Marcialonga, Jizerska Padesatka, Vasaloppet, och Birkenbeinerrennet. Ingen åkare har vunnit al...