Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Alfred Buskqvist är en av åkarna som ingår i IK Sterns satsning på att bli en av Sveriges bästa skidklubbar. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Alfred Buskqvist är en av åkarna som ingår i IK Sterns satsning på att bli en av Sveriges bästa skidklubbar. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Sveriges största skidklubb elitsatsar

Nu ska Sveriges största skidklubb IK Stern, tillsammans med sin sponsor Serneke och Skidome, se till att Sveriges nästa längdåkarstjärna är en göteborgare!
IK Stern ska genom en långsiktig satsning föra upp klubben till att bli en av Sveriges bästa.

IK Stern har satt upp en tydlig målsättning och en 10-årig plan, uppdelad i treårsperioder. Ett par av klubbens konkreta mål är att inom tre år bärga minst tre medaljer i SM-sammanhang samt att minst två åkare ska placera sig topp 20 på Vasaloppet eller Tjejvasan.

– IK Stern vill öka möjligheten för skidåkare i Västsverige att fortsätta satsa på sin sport. Målet är att öka intresset för längdåkning bland barn och ungdomar i vårt område och det tror vi bland annat kan ske genom att några göteborgare når Sverigetoppen och landslaget. Klubben vill skapa en träningsmiljö där alla, utifrån sina egna förutsättningar och mål, utvecklas maximalt, säger Henrik Johansson, ordförande i IK Stern.

IK Stern, som bildades i Göteborg redan på 1930-talet, är den största skidklubben i landet med cirka 1 300 medlemmar och drygt 600 åkare i Vasaloppet varje år. Klubben har redan i dag ett lovande elitlag där bland andra Alfred Buskqvist, 22 från Tjörn och Carl Olander, 28 år från Billdal har haft flera framskjutna placeringar i JVM respektive JSM.

– Vi vill med vår satsning förbättra förutsättningarna för vår elit som redan i dag satsar hårt. Bland annat ska vi samla hela elitteamet för att träna tillsammans och sparra varandra, vi ska ha kontinuerlig uppföljning av utstakade träningsplaner och bättre stöd i tävlingssammanhang för de elitsatsande gällande vallaservice, berättar Anders Buskqvist, ansvarig tränare för elitsatsningen i IK Stern

Träning på snö året om
Dessutom vill klubben även bygga underifrån och ge bättre förutsättningar för unga skidåkare från Västsverige att utvecklas, trots att vintern i Göteborg inte alltid erbjuder ideala förhållanden.

– Risken är större för oss med snöfattigare vintrar att tappa våra talanger till andra klubbar i landet. Med hjälp av de fina möjligheter som vi har genom Skidome i Prioritet Serneke Arena. vill vi se till att träning på snö blir möjlighet i större utsträckning än tidigare. Det är ännu få förunnat i landet att kunna träna på snö året om, säger Anders Buskqvist.
Internationell tävling kommer till Göteborg

Skidome erbjuder också möjlighet att, oavsett väderförhållanden, tävla och träna i internationell samverkan. Lördagen den 20 oktober körs tävlingen La Diagonela, som har sin originaltävling i Schweiz, i Skidome. En tävling öppen för alla, både barn, juniorer och vuxna.

Senaste nyheterna

Linn Svahn är inte med på landslagets läger i Frankrike. Det är fortfarande axelskadan som spökar. FOTO: Bildbyrån - GEPA PICTURES/Philipp Brem.

Svahns axelskada spökar fortfarande

Linn Svahn skadade axeln vid ett fall på världscupen i Ulricehamns i vintras. Skadan som förstörde VM för Svahn har fortsatt varit ett problem under våren. På grund av detta är inte Svahn med på land...
VM-fyran i sprint, Johanna Hagström, har haft en Covid- 19-infektion och är inte med på landslaget läger i Frankrike. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Covid- 19 stoppade Hagström från landslagsläger

Johanna Hagström finns inte på plats i franska Tignes där A-landslaget och Team Bauhaus nu tränar på hög höjd inför OS-vintern. Ulricehamnsåkaren Hagström har haft en Covid- 19-infektion, har tillfri...
Värnamorullen satsar stort och vill locka såväl elit som motionärer och ungdomar. FOTO: Värnamorullen.

Värnamorullen lockar eliten med bra prispengar

Femte upplagan av rullskidtävlingen Värnamorullen går av stapeln lördag 4 september. För första gången är loppet en Visma Ski Classics Challengers. Loppet vill etablera sig och satsar på att bli en s...