Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
I morgon tisdag börjar utläggningen av snö i Grönklitt inför öppningen av längdspår på fredag. FOTO: Orsa Grönklitt.
I morgon tisdag börjar utläggningen av snö i Grönklitt inför öppningen av längdspår på fredag. FOTO: Orsa Grönklitt.

Grönklitt drar igång säsongen på fredag

Orsa Grönklitt öppnar för skidåkning på fredag eftermiddag. På kvällen kör man knockoutsprint och på söndag långloppet Grönklittspremiären.
Båda tävlingarna med vasst startfält
 – I morgon tisdag börjar utläggning av sparad snö på stadion. Vi lägger 1,5 kilometersspåret och så långt som möjligt på vägspåret, berättar Marcus Laggar, längdansvarig på Orsa Grönklitt.

Premiärhelgen i Grönklitt bjuder på inbjudningstävlingen Knockoutsprinten på fredag kväll och på söndag är det långloppspremiär i form av varvlopp på den sparade snön. Ett lopp öppet för alla hugade långloppsåkare.

Det är ett vasst startfält på plats under helgen med långloppsessen i både Lager 157 Ski Team, Team Serneke och nya Team Ramudden på plats. Till start är till exempel Vasaloppsvinnare som Lina Korsgren, Team Ramudden, Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team och Vasaloppstvåan Bob Impola, Team Serneke.

I fjol gick Grönklittspremiären 12 november och då var Lager 157-duon Britta Johansson Norgren och Anton Karlsson snabbast. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
I fjol gick Grönklittspremiären 12 november och då var Lager 157-duon Britta Johansson Norgren och Anton Karlsson snabbast. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Banlängden till Grönklittspremiären är planerad till cirka 30 kilometer men beror lite på väder och vind.

Startlistor:

Knockoutsprint herrar
Knockoutsprint damer
Grönklittspremiären herrar
Grönklittspremiären damer

Idre, Bruksvallarna och Vålådalen har varit tidiga och lägga ut snö och nu är det alltså dags för Grönklitt.

– Vi prioriterar att lägga spår med kvalité, som håller, med tanke på de vädermässiga förutsättningar som råder, säger Patric Ädel, driftschef i Orsa Grönklitt, i ett pressmeddelande.

– Vi kommer därför att behöva lägga en snöbädd om 50-70 centimeter, för att vara trygga i att spåren består om ett väder med plusgrader, säger Ädel vidare.

– I det första läget kommer en slinga om 1,5 kilometer att erbjudas, men spåret kan bli längre om den sparade snön räcker. Vi har även valt att göra spår i full maskinbredd, vilket möjliggör åkning i både skate och klassisk stil. Spåret utgår från skidstadion, ut längs det så kallade konstsnöspåret, och sen vidare på Rädsjövägen.

– Det har varit en utmaning för branschen denna höst, där tidiga längdspår är svåra att förena med den värme som infunnit sig. Tajmingen för årets öppnande i Orsa Grönklitt känns helt rätt, och den är väldigt efterfrågad. Nu pekar det mesta på att kylan och minusgraderna närmar sig, vilket gör att vi med större vetskap kan säkerställa att snön blir kvar, samt förstås, att vi inom kort kan utveckla och förlänga våra skidspår med fler kilometrar, längre ut i spårsystemet, avslutar Ädel.

Fakta inför premiären i Orsa Grönklitt

  • Totalt lagrades 15,500 kubikmeter snö inför året säsong. Nyproducerad snö för lagring vid skidstadion samt återvunnen snö från alpinbackarna på norrsidan.
  • Det är elfte året som Orsa Grönklitt använder sparad snö för en tidig premiär.
  • Under säsongen finns totalt 130 kilometer spår i systemet.
  • Parallellt med snöläggningen byggs en 5 kilometer lång multibana som beräknas stå klar september 2019.
  • Premiärhelgen bjuder förutom på skidåkning även på tävlingar, föreläsningar och andra aktiviteter i Orsa Grönklitt.

 

Siste nyheter

Linn Svahn är på plats med landslaget i Torsby och förbereder sig för VM-vintern. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Linn Svahn vet vad som krävs för att lyckas på VM

Linn Svahn slog längdskidvärlden med storm förra vintern. Några dagar före sin 20-årdag tog hon sin första världscupsseger på sprinten i Davos och när säsongen hastigt tog slut i början på mars hade ...
Johan Eriksson med Auklandbron i bakgrunden. FOTO: Vasaloppet/Alexander Winther.

Johan Eriksson är tillförordnad VD för Vasaloppet

Vasaloppets utvecklingschef Johan Eriksson har utsetts till tillförordnad VD för Vasaloppet. En post han kommer att inneha åtminstone det kommande halvåret. Närmast på programmet står den digitala va...