Efter en lång och framgångsrik skidkarriär har nu Maria Rydqvist ett arbete när skidåkningen på Idre Fjäll. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Efter en lång och framgångsrik skidkarriär har nu Maria Rydqvist ett arbete när skidåkningen på Idre Fjäll. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Maria Rydqvist får nya utmaningar på Idre Fjäll

Sedan mitten av september jobbar förre landslagsåkaren Maria Rydqvist på Idre Fjäll.
Tjejen som slutade sin aktiva karriär två gånger om trivs nu med ett att ha ett jobb så nära skidmiljön.
– Det känns väldigt roligt och jag trivs fantastiskt bra. Jättekul att få jobba på en skidanläggning, säger Maria, 35.

Maria slutade den aktiva karriären för ett och ett halvt år sedan. Därefter blev det jobb på Vattenfall men sedan ett par månader är det Idre Fjäll som är arbetsplats för Maria.

Men hur var det här med att hon slutade två gånger? Jo våren 2016 meddelade Maria att hon skulle lägga av 33 år gammal. Men efter att ha tränat två pass om dagen hela den sommaren meddelade hon på hösten att hon satsade vidare mot VM i Lahtis.

Det blev en världscupsäsong till men ingen plats i VM-laget den gången.

Nu har dock Maria slutat på riktigt men har ändå närhet till snö och skidåkning.

Hur känns det att ha ett jobb så nära kopplat till skidåkning?
– Det känns väldigt roligt och jag trivs fantastiskt bra. Det är ju en bransch som jag är otroligt intresserad av. Jättekul att få jobba på en skidanläggning, berättar Maria och fortsätter;

– Det är lagom mycket ”skidåkning”. Jag jobbar ju inte med längdprodukten så men ändå är jag ju i en värld där det passerar mycket skidåkare. Så det är ju en jättebra kombination tycker jag.

Vad är det bästa med att jobba på Idre Fjäll?
– Man träffar väldigt mycket folk. Det händer något hela tiden. Nu har jag bara jobbat under lågsäsong hittills men ändå tycker jag att det händer något hela tiden. Det blir aldrig tråkigt.

Kan du beskriva dina arbetsuppgifter?
– Det är att ansvara för försäljningsavdelningen: Bokning, reception, konferens. Se till att vi säljer bättre. Det är många utmaningar att - att vara chef är något nytt för mig som är väldigt utmanande och spännande.

Maria tillsammans med Sofia Bleckur, Stina Nilsson och Charlotte Kalla efter VM-silvret i stafett i Falun 2015. FOTO: Nils Jakobsson/Bildbyrån.
Maria tillsammans med Sofia Bleckur, Stina Nilsson och Charlotte Kalla efter VM-silvret i stafett i Falun 2015. FOTO: Nils Jakobsson/Bildbyrån.

Har du hjälp av din erfarenhet från elitkarriären i ditt jobb?
– Den försöker jag alltid ta vara på. Att man är målinriktad naturligtvis. Att jag gillar utmaningar. Jag är inte rätt att jobba utanför min komfortzon.

– Känner jag att det kan inte jag idag så tänker jag att det finns inget som jag inte kan lära mig. Det är mycket jag har att lära i det här jobbet. Men det är det som är roligt också. Att det är en roll man kan få växa i.

Maria bor och har familjen i Älvdalen tolv mil från Idre Fjäll.

– Jag jobbar en dag i veckan hemifrån och sen brukar jag åka hit två dagar i stöten och sova över en natt.

Hur ser det ut med egen träning nuförtiden?
– Jag håller igång så mycket jag kan. Vissa veckor tränar jag varje dag. Andra veckor blir det inte så mycket. Det är ju mycket jobb och familj och träningen kommer inte i första hand.

– Jag trodde kanske att jag skulle träna hårdare och effektivare. Det blir sämre kvalitet just eftersom jobbet tar så mycket energi. Jag behöver bara komma ut, inte prestera när jag tränar.

– Men det är härligt att komma ut. Jag kan fortfarande känna att det är svårt att vänja sig vid att sitta inne på kontoret en hel dag.

Maria startade skidkarriären hemma i Småland och gick sen vidare via skidgymnasiet i Mora, skiduniversitetet i Östersund och landslaget.

Första världscuptävlingen gjorde hon i Borlänge redan 2003. Totalt gjorde Maria över 130 individuella världscuplopp och tre VM. Förutom stafettsilvret och fjärdeplatsen i Faluns millopp är sjätteplatsen i skiathlon från Oslo-VM 2011 hennes främsta merit. Maria har också 11 individuella SM-medaljer: tre guld, fyra silver och fyra brons.

 

Senaste nyheterna

Fredrik Jonsson har kämpat i motvind i många år. I morgon åker han 15 kilometer klassiskt i den svenska landslagsdräkten på världscupen i Ruka. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Krönika: Jonsson förtjänar en tålamodsmedalj

I åtta år var Fredrik Jonsson borta från elitskidåkningen på grund av sjukdomsproblem. Hela tiden med en dröm om att ta sig tillbaka till världseliten. I morgon får han återigen ta på sig landslagsdr...
Sebastian Samuelsson går ut med nummer 17 på lördagens 20 kilometer i Östersund. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Startlistor världscupen skidskytte Östersund lördag

I morgon börjar världscupen i skidskytte i Östersund med individuella lopp. Damernas första start är 11.45. Herrarna första start är 15.00.
Calle Halfvarsson hade ingen lyckad sprint på fredagen. Tar han revansch på 15 kilometer klassiskt i morgon? FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Startlistor 10/15 km klassisk stil Ruka

I morgon väntar 10 och 15 kilometer i klassisk stil vid världscupen i Ruka, Finland. Första start herrar är 10.15 och första start damer 13.30.