Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Jonna Sundling med ett stort leende på toppen av prispallen. FOTO: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån.
Jonna Sundling med ett stort leende på toppen av prispallen. FOTO: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån.

Succé av Sundling när Sverige dominerade stort

De svenska damerna bjöd på total dominans på värlscusprinten i Lillehammer med fyra åkare i final.
Jonna Sundling imponerade stort när hon spurtade ner olympiamästaren Stina Nilsson över upploppet.
– Fantastiskt skönt, sa Jonna till SVT om känslan att glida över mållinjen som etta.

Stina Nilsson tog kommandot i finalen och skapade en stor lucka och såg ut att åka mot en klar seger. Men Jonna gav aldrig upp där bakom.

Vad tänkte du när Stina fick en stor lucka?
– Jag trodde väl inte att jag skulle kunna komma ikapp. Men jag jobbade så mycket jag kunde över sista krönet. På upploppet var det bara att köra så fort jag kunde - och jag klarade det. Jag är jätteglad.

Sprintpallen i Lillehammer: Stina Nilsson, tvåa, Jonna Sundling etta och Sadie Bjornsen trea. FOTO: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån.
Sprintpallen i Lillehammer: Stina Nilsson, tvåa, Jonna Sundling etta och Sadie Bjornsen trea. FOTO: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån.

Jonna har inte haft en spikrak väg in i den här säsongen. Hon missade premiären i Bruksvallarna på grund av förkylning och därmed världscuppremiären i Finland. Men efter seger på sprinten vid Sverigecupen i Idre förra helgen så var hon med i laget igen.

Att det skulle bli en sådan här succé hade Jonna ändå inte räknat med. I prologen var hon 26:a och klarade kvalet med bara dryga halvsekunden

– Jag var lite osäker på formen i morse men sen kändes det bättre och bättre för varje heat.

Stina Nilsson var offensiv i finalen med på upploppet fick hon, något snopet, se sig passerad av Sundling. Stina var inte riktigt beredd på att Jonna kom så starkt.

– Det var lite snöpligt att förlora segern men samtidigt är jag nöjd med hur kroppen svarar idag och att jag vågar gå på en så här tuff bana, berättade Stina för SVT:

Hur tänkte du i finalen?
– Min starkaste partier var där i början på hyllan. Även om jag gått hårt i de andra heaten så ville jag inte spara på något. Det hade varit roligare att vinna men jag är glad för både Jonna och Evelina och Hanna som är med i finalen. Det är så sjukt bra.

Totalt sett var det enormt bra dag av de svenska tjejerna.

Evelina Settlin åkte in som fin fyra i sin första världscupfinal. Hanna Falk var prologsnabbast och vann både kvart och semi men fick nöja sig med sjätte plats i finalen.

Den svenska finalkvartetten Evelina Settlin, Jonna Sundling, Hanna Falk och Stina Nilsson. FOTO: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån.
Den svenska finalkvartetten Evelina Settlin, Jonna Sundling, Hanna Falk och Stina Nilsson. FOTO: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån.

Ida Ingemarsdotter och Charlotte Kalla slutade sjua och tionde och har därmed har duon fått en bra start på minitouren. Moa Lundgren slutade tolva efter falla i semifinalen. Fall drabbade också Anna Dyvik i kvarten och därmed blev det en 28:e plats.

Bara förra helgen tvåa Maja Dahlqvist missade avancemang från prologen och slutade på 32:a plats den här gången.

Resultat
Världscupen,sprint, Lillehammer, Norge

Damer
1. Jonna Sundling
2. Stina Nilsson
3. Sadie Bjornsen
4. Evelina Settlin
5. Kristine Stavås Skistad
6. Hanna Falk

7. Ida Ingemarsdotter
10. Charlotte Kalla
12. Moa Lundgren
28. Anna Dyvik
32. Maja Dahlqvist


Officiellt resultat finns här.

Totalställning i minitouren finns här.

 

Siste nyheter

Det blir säkerligen flera tuffa intervaller på rullskidbanan i Torsby framöver, precis som under senaste lägret. FOTO: Lukas Johansson/Svenska skidförbundet.

Längdlandslaget stannar i Sverige i höst

En fin vecka i Torsby är genomförd, där A-landslaget och Team BAUHAUS fått fin träning i både löparskorna, i skidtunneln och på rullskidorna uppför Torsbys alla fina höjder. Fler dagar i Torsby kommer...
Oskar Svensson ser fram emot vintern och VM i Oberstdorf. Den klassiska sprintbanan passar honom som hand i handske. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Nu är Oskar Svensson på rätt spår igen

Oskar Svensson är en av de mest lovande svenska längdåkarna. De 24-årige Falun Borlänge-åkaren spåddes en lysande framtid efter sitt JVM-silver i sprint 2014 men sedan har inte allt gått på räls. Glö...