Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Stina Nilsson kämpade trots skidor med rejäl underfrysning och spurtade in som tia på masstartsloppet i Oberstdorf. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån.
Stina Nilsson kämpade trots skidor med rejäl underfrysning och spurtade in som tia på masstartsloppet i Oberstdorf. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån.

Östberg spurtvann - Stina tia efter vallamiss

I ett lurigt före blev vallning en stor avgörande faktor på masstarten i Oberstdorf.
Ingvild Flugstad Östberg vann loppet en tiondel före Natalia Nepryaeva efter en rysarspurt där norskan precis tog sig förbi på mållinjen.
Stina Nilsson gjorde en heroisk insats där hon spurtade in som tia trots skidor som hela tiden frös under.

Ingvild Flugstad Östberg drog och drog i loppet på skidor som hade lite halvdåligt fäste så hon fick saxa i många uppförsbackar. Norskan slapp dock ifrysning som drabbade Stina och tourledaren inför loppet, USA:s Jessica Diggins.

Östberg såg ut att sega sig ifrån ryskorna Nepryaeva och Sedova på slutvarvet men ryssarna hade verkligen lyckats med vallningen och Nepryaeva kom tillbaka och hade ledningen in på upploppet innan Östberg krigade sig förbi på slutmeterna.

Ingvild Flugstad Östberg vann före Natalia Nepryaeva till vänster och Anastasia Sedova. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån.
Ingvild Flugstad Östberg vann före Natalia Nepryaeva till vänster och Anastasia Sedova. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån.

Stina Nilsson brottade rejält med skidor där fästvallan frös under hela tiden. Stina gav dock aldrig upp utan kämpade vidare trots att hon fick sparka bort is och snö gång på gång.

I mål var hon som tia 56 sekunder efter Östberg i något som får betecknas som en heroisk insats med de skidorna.

Så här kommenterade Stina loppet för SVT:
– Det kändes jättebra i min kropp. Det går inte riktigt att vara besviken. Jag kände att jag inte riktigt hade material under fötterna i dag som gav mig rättvisa. Det är jättefrustrerande när man nästan blir rädd för att vricka fötterna då det är så mycket snö under dem. Jag vet att vallarna försökt lösa det så bra som möjligt för oss, men i dag missade vi lite. Nu ser jag fram emot att komma hem och landa lite.

Världscuppoäng också till Moa Molander Kristiansen och Lisa Vinsa som 25:a och 27:a.

Ida Ingemarsdotter låg femma i sammandraget inför dagens lopp men kom ej till start. Enligt hennes plan så valde hon att avsluta touren efter gårdagens sprint.

Linn Sömskar kunde inte starta på grund av förkylning och fick avsluta touren av den anledningen.

I toursammandraget leder nu Östberg 24 sekunder före Nepryaeva. Stina Nilsson är åtta i sammandraget 2.17 efter men avslutar nu sitt deltagande i Tour de Ski för den här gången. Moa Molander Kristiansen är nu bäst av de svenska åkarna som fortsätter. Hon ligger 23:a drygt fem minuter efter täten.

Resultat Tour de Ski, Oberstdorf
Damer 10 km masstart klassisk stil

1. Ingvild Flugstad Östberg 32.09,9
2. Natalia Nepryaeva + 0,1
3. Anastasia Sedova + 5,3
4. Astrid Uhrenholdt Jacobsen + 12,9
5. Krista Pärmäkoski + 15,9
6. Yulia Belorukova + 16,2

10. Stina Nilsson + 56,6
25. Moa Molander Kristiansen + 1.46,2
27. Lisa Vinsa + 1.49,8
38. Mia Eriksson + 2,39,1
41. Maria Nordström + 3.03,1

Officiellt resultat

Tourställning

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...